Förra veckan tog vi oss en titt på spelutbudet online hos respektive konsoltillverkare, fokus låg på games on demand och då främst fullängdstitlar i stil med senaste FIFA eller Call of Duty.

Skulle det varit en tävling hade Microsoft kammat hem priset med nöd och näppe för sitt utbud på Xbox Live men ingen av konsoltillverkarna nådde ens halvvägs fram till vad vi anser som godkänt.
Utbudet visade sig vara sorgligt. Eller ”är sorgligt” är nog mer rätt i sammanhanget, för inte verkar det bli bättre den närmsta tiden heller.

Utbudet av fullängdstitlar för nedladdning ser ut som följer:
Playstation Store: 9
Xbox Live Marketplace: 62
WiiWare: 0

Om vi bortser från Nintendo och dess onlinebutik WiiWare kan vi konstatera att det åtminstone finns spel. Men räcker det 2009? Det är klart det inte gör så vi frågade tillverkarna varför det ser ut så här.

Argumenten från tillverkarna

Om vi börjar i Microsofts bås kan vi snabbt konstatera att speltitlarna i alla fall inte går att räkna på en hand. Det är en bra början. Bland fullängdstitlarna hittar vi bland annat Bioshock och Fable 2. Men efter 62 titlar tar det som sagt slut.

Niklas Lindén är produktmarknadschef för Xbox Live i Sverige. Han förklarar att utbudet är begränsat för att de inte vill försvåra för återförsäljarna.

– Vi inte vill störa försäljningen i butik för mycket, därav också vår prispunkt. Vi erbjuder istället tillgänglighet, säger han.

Idag är det titlar som är mer än sex månader gamla som görs tillgängliga för games on demand på Xbox Live, detta av just den anledning som Niklas Lindén beskriver för oss. Många gånger handlar det om spel som återförsäljarna inte har kvar i butikslager eller helt enkelt inte vill köpa in längre.

Priserna ligger på runt 350 kronor styck, men samma spel kostar nästan alltid mindre om du orkar masa dig ner till den riktiga spelbutiken och köpa det över disk. Återigen för återförsäljarnas skull.

Hos Sony är det inte mycket bättre, faktiskt till och med sämre sett till utbudet av fullängdstitlar. Men småspel finns det gott om.

– Vi har bara en handfull Playstation 3-titlar av samma typ som du hittar på skiva i butik, däremot har vi ett jättestort bibliotek med PS1-titlar, säger Daniel Gustafson på Nordisk Film.

Bland de nio fullängdstitlarna hos Sony hittar du bland annat Burnout Paradise och Trine.
Men speljätten har inte samma argument som Microsoft angående det knappa utbudet av större titlar. Det handlar istället om att marknaden inte är redo globalt sett.

– I Europa finns det inte samma förutsättningar som här i Sverige vad gäller bredband. Man väntar därför in att fler marknader ska bli likvärdiga så man kan slå på brett, säger Daniel Gustafson.

– Samtidigt har vi precis släppt PSP Go. Den kan man se som ett experiment, vi sonderar terrängen för hur Playstation 3 kan tänkas fungera i framtiden, fortsätter han.

PSP Go är företagets bärbara spelkonsol. Spelen till den kräver köp och nedladdning från Playstation Store eftersom den saknar en fysisk skivläsare. Men även här är priserna lika höga eller högre än om du skulle köpa motsvarande spel på skiva till gamla PSP.

Nedladdning av fullängdstitlar till Playstation 3 kommer alltså, med största sannolikhet, dyka upp i större skala i framtiden. Frågan är om det den dagen blir i stil med Microsofts on-demand-tjänst eller om företaget låter sin tjänst konkurrera med försäljning över disk på allvar.
Dock är det ingen fråga vi behöver ställa oss än på länge, i alla fall inte om Daniel Gustafson får rätt. Han tror nämligen att ett brett games on demand-utbud på Playstation Store ligger väldigt långt fram i tiden. Att nedladdning och försäljning över disk ska samexistera en dag, men inte förrän om flera år.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det handlar om två argument som tillverkarna lutar sig tillbaka mot när det snackas uselt utbud; oro inför att förstöra för spelbutikerna och en tro på att marknaden inte är redo globalt sett.
Ett företag ligger således lågt och säljer spel lite i bakgrunden medan ett annat väntar på bättre tider. Och bättre än så lär det inte bli på ett bra tag. Tyvärr.