Rachael, X3 och nu spikade namnet X10 är alltså namnet på Sony Ericssons första mobil med operativsystemet Android. Att luren skulle släppas, vilka specifikationer den skulle innehålla och hur gränssnittet skulle ha förbättrats gentemot Androids standardgränssnitt har varit vida känt i ungefär två månader och vi har egentligen bara väntat på ett officiellt uttalande, vilket kom idag.

Rejäl hårdvara
Det finns tre huvudfunktioner hos X10 som gör själva hårdvaran intressant. Dels är det processorn, en så kallad Snapdragon med en klockfrekvens på en gigahertz, dels är det den gigantiska skärmen på hela fyra tum och slutligen är det kameran på 8,1 megapixel som är det mest rejäla vi sett i en Androidlur hittills.
Skärmen är inte bara stor, utan även hyfsat väl upplöst på 480x854 pixlar. Tyvärr har Sony Ericsson inte sett nyttan i multi touch och helt enkelt struntat i att integrera det någonstans i systemet. Kameran verkar vara av ungefär samma typ som sitter i X2 och har visserligen inte begåvats med riktig blixt, men dock en lysdiod som ljuskälla, touchfokus och liknande godis.

Enligt Engadget, som testat en tidig version av luren, är helhetsupplevelsen riktigt positiv om än väldigt seg och buggig så här tidigt i utvecklingsstadiet.

Övrig hårdvara ser ut som vi kan vänta oss, med all form av uppkoppling och givetvis en 3,5mm hörlursplugg.

User eXperience
Givetvis har Sony Ericsson inte bara slängt in Android 1.6 och sett sig som nöjda med det, utan precis som tidigare läckta videos har de gjort sitt eget överliggande gränssnitt kallat UX, kort för User eXperience.

Riktigt så flashigt som de tidiga konceptfilmerna antydde är dock inte gränssnittet, men det innehåller bland annat en rejäl sammankoppling av dina kontakter med sociala medier som Facebook och Twitter, döpt till Timescape. Motsvarigheten för media har fått namnet Mediascape och bjuder bland annat på Playnow-koppling och förbättrad mediaspelare. Vidare kan vi nog lugnt anta att kameran kommer få en specialskriven app som klarar av betydligt mer än Androids grundvariant.

Svart och vit är färgerna luren kommer att lanseras i under första kvartalet 2010 till ett än så länge okänt pris.