Vi har samlat eliten bland Sveriges filmtjänster för att se om de håller måttet. Det är alltså samma test som vi utförde i våras men med uppdaterade och i mångt och mycket bättre tjänster. Denna gången får deltagande filmtjänster dessutom göra upp om titeln Bästa Tjänst.

Ameibo är nya i testet vilket känns kul. Ginza har däremot valt att inte medverka då de kände att de inte var i fas med sin nedladdningstjänst så dem får vi hoppas på inför vårens test, då ska även Zune Marketplace vara publikt.
Vi väntar också på den hajpade streamingtjänsten Voddler, men det senaste budet är att den inte blir helt öppen förrän till sommaren

Headweb

Huvudtjänster: Strömmad film i webbläsaren, nedladdning
Kompatibilitet: Windows och Mac
Rekommenderad lägsta bandbredd: 2 Mbit/s
Utbud: Cirka 1 800 filmer
Priser: Hyrfilm kostar mellan 9-39 kronor. Köpfilm kostar mellan 69-139 kronor.
Övrigt: Finns som plugin i mediacentret Plex, tv-anpassat gränssnitt för PS3, Facebookinloggning, öppet API
Sajt: www.headweb.com

Efter att vi klickat oss in hos Headweb tar det inte lång tid innan vi inser att det hänt en hel del på sajten. Gränssnittet som tidigare var snyggt men lite omständligt att navigera i har raffinerats rejält. Resultatet är positivt. Det krävs färre klick och mindre letande. Men genre-alternativen känns en aning otillräckliga, var är exempelvis svenskt eller äventyr? Däremot gillar vi sorteringsalternativen när vi väl valt en genre.

Missa inte: Så ser du Skam säsong 4 (och andra landsblockerade serier) med vpn

Betalar gör du på samma sätt som tidigare, filmen hamnar i din kundkorg och du kan se historiken på ditt konto. Strömmad film behåller du i ett dygn. Köpfilmer laddas ner via Headwebs egna program och kan sedan brännas ut på dvd.
Programmets gränssnitt håller i stort sett samma stilmall som Headwebs sajt. Du känner igen dig och hittar enkelt det du söker. Du kan dessutom hyra film direkt genom programmet. Det krånglade lite för oss att få igång nedladdningen av en film vi köpt någon dag tidigare. Men efter att ha loggat ut och därefter in igen så fungerade det.

Tidigare var alla filmer drm-fria, så är det inte längre. Eftersom Warner Bros tillkommit i sortimentet finns det nu även filmer med kopieringsskyddet. Vi har dock inga problem alls att få dem att starta oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem vi använder. Till och med splitternya Windows 7 går bra.

Sökfunktionen på sajten och communityfunktioner som betyg och kommentarer direkt i anslutning till filmen är delar som vi finner positiva. Headweb är faktiskt överlägset bäst när det kommer till extrafunktioner.
En funktion som både är ny och unik är att du kan logga in via ditt facebookkonto, har du Facebook har du således ett konto på Headweb. Du kan dessutom ladda på ditt filmkonto i förtid med en valfri summa pengar, den funktionen hittar du inte heller någon annanstans. Ett stort guldplus ger vi för att p2p-tjänsten är väl integrerad, du märker den inte ens.
Detta ihop med att Headweb hela tiden ligger i framkant med exempelvis plugins för mediacenter och tv-anpassade gränssnitt gör att tjänsten förtjänar ett toppbetyg.

Omdöme: Headweb är en tjänst som ligger i framkant med funktioner och gränssnitt, en av de billigaste i testet är de med. Nu saknar vi bara högupplöst film och den där mobilapplikationen som det snackas om.

BETYG
Användarvänlighet: 8
Gränssnitt: 8
Funktioner: 9
Prisvärde: 9


Totalt: 9

Film2Home
Huvudtjänster: Strömmad film i webbläsaren, nedladdning
Kompatibilitet: Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd: 1 Mbit/s
Utbud: Cirka 2 500 filmer
Priser: Hyrfilm mellan 19-39 kronor, köpfilm 49-139 kronor
Övrigt: p2p-tjänst, fysisk dvd till filmen
Sajt: www.film2home.se

I vårens test störde vi oss på att det i Film2Home saknades stöd för macanvändare och folk som använder annan webbläsare än Explorer. Tyvärr ser det fortfarande lika illa ut på den fronten även om Film2Home lovar att en sådan uppdatering är på väg inom de närmsta dagarna.
Och vi påminns snabbt om varför vi är så negativt inställda till kopieringsskydden. Det tog oss fyra timmar och tre datorer att hitta en Windowsburk som det faktiskt gick att hyra film ifrån.
Det här är inte Film2Homes fel. Det är helt och hållet filmbolagen som envisas med att förstöra för kunder som vill köpa film lagligt, men det får förstås konsekvenser för tjänsten. Och samtidigt är det värt att påpeka att flera andra tjänster, trots drm-skydd, fungerar utmärkt.

Film2Home har annars många fördelar. Det är en lättöverskådlig sajt som blandar en härligt bioröd färg med topplistor och filmomslag. Söktjänsten är välutbyggd med relevanta resultat. Dessutom finns det lite roligare sökalternativ för den som inte riktigt vet vad den vill ha; Under ”Hitta din film” får du en massa valmöjligheter, såväl omslagsbilder som genrer och vilken känsla du vill att filmen ska ge dig. Sedan dyker resultaten upp på ett litet kick.

Tyvärr väljer Film2Home fortfarande att lägga sin peer 2 peer-tjänst som en separat sajt. Vi anser att de borde integrera den på ett snyggt sätt direkt i den vanliga filmtjänsten, som det är nu är den nästan omöjlig att upptäcka.

Omdöme: Film2home får lägga på ett kol nu innan de andra tjänsterna springer ifrån dem. Integrera p2p-systemet, låt alla se film hos er och ge oss mer nytänk så blir vi glada.

BETYG
Användarvänlighet: 6
Gränssnitt: 7
Funktioner: 7
Prisvärde: 6


Totalt: 6

SF Anytime
Huvudtjänster: Hyrfilm och köpfilm
Kompatibilitet: Windows
Webbläsare: Explorer och Firefox med plugin
Rekommenderad lägsta bandbredd: 1 Mbit/s
Utbud: Cirka 2 100 filmer
Priser: Hyrfilm mellan 19-39 kronor. Köpfilm mellan 39-139 kronor.
Övrigt: Tv-gränssnitt till extenders, tillval till vissa digital-tv-abonnemang, egen tv-kanal, abonnemangsform på sajten
Sajt: www.sfanytime.se

SF Anytime har haft en nylansering sedan vi testade dem sist och har tagit ett par steg till i rätt riktning. De har bland annat rättat till sajten så att den fungerar för Firefoxanvändare. Därmed inte sagt att drm-skyddet är bortplockat utan det krävs fortfarande en Windowsburk och Media Player 11.0-plugin eller senare version till webbläsaren om det ska fungera.

Men utseendesmässigt har nylanseringen definitivt gett dem pluspoäng. Det lilla fönstret är borta väck, istället ser det ut som vilken annan hemsida som helst med skroll till höger och menysystem till vänster. Stora bilder och topplistor täcker förstasidan, och tillsammans med den otydliga röda bioduken i bakgrunden så skapas ett trevligt första intryck.
Väl inne på en film får du mycket information om den och du kan klicka på exempelvis regissören för att få upp fler filmer han/hon har varit delaktig i.

En sak vi vill anmärka på är dock sorteringen ”Endast Köp”. Den ekar ständigt tom trots att det finns köpfilmer i utbudet. Filmerna ligger istället i blandatkategorin och du får helt enkelt leta upp den film du är intresserad av för att därefter ta reda på om du kan köpa den. Omständligt och lite lurigt. Skriv hellre Köpfilm och lägg alla filmer som går att köpa under den.
En annan irriterande sak är att vi loggas ut från vårt konto med jämna mellanrum trots att det står att vi fortfarande är inloggade.

Ett plus som är unikt för SF Anytime är filmabonnemanget. Tyvärr väljer SF själva ut vilka 25 filmer som ska ingå, men gillar du att få allt serverat framför aktiva val kan det vara en kul funktion.

Hittar du en film du vill ha hamnar den i kundkorgen och det går smidigt att betala. De med kass bredbandslina kan ladda ner hyrfilmen och på så sätt få bättre bildkvalitet än den de skulle få om de strömmade, tumme upp!
Men när vi väl ska försöka kolla på strömmad hyrfilm får vi samma problem som hos många av de andra sajterna. Plugins som vägrar installeras och omvägar som måste tas för att vi ska nå fram till en fungerande film. Det är som sagt inte filmtjänsternas fel men ack så irriterande för kunderna.

Omdöme: Kopieringsskyddet ställer till det och sajten är fortfarande lite buggig, men i övrigt kan vi inte säga annat än att det går framåt för SF Anytime. Ett smidigare gränssnitt och Firefox som val för den som inte gillar Explorer ger plus i kanten.

BETYG
Användarvänlighet: 6
Gränssnitt: 8
Funktioner: 6
Prisvärde: 7


Totalt: 6

Medianow

Huvudtjänster: Nedladdning av köp- och hyrfilm, progressiv nedladdning
Kompatibilitet: Windows
Webbläsare: Explorer samt med plugin till Firefox
Utbud: i.u
Priser: Hyrfilm mellan 19-50 kronor, köpfilm mellan 99-139 kronor
Övrigt: Betygsfunktion, spel och musik för nedladdning
Sajt: www.medianow.se

Medianow är en trevlig tjänst rent utseendemässigt. Det har inte hänt mycket sedan vi kollade in sist men gränssnittet är riktigt bra som det är. Här finns topplistor och nyheter på förstasidan och bra sorteringsalternativ, det krävs helt enkelt få klick för att man ska hitta det man söker.

När du använder själva sökfunktionen är det fortfarande så att svarsalternativen dyker upp under tiden du skriver, och precis som tidigare så får du upp både film, musik och spel trots att vi är inne på filmdelen av sajten.
Klickar du dig vidare för att bara få upp film så listas de tyvärr utan omslagsbild. Men på plussidan vill vi lägga till att du tydligt ser vilket betyg användarna gett samt vad filmen kostar (även om det inte är riktigt sant vilket vi återkommer till).

Här finns både hyr- och köpfilm men precis som hos Ameibo måste du ladda ner filmen, vi tycker om valfrihet och hade därför önskat att det även fanns strömmad hyrfilm i utbudet.
Å andra sidan krävs det inga förinstallerade program för att ladda ner vilket är skönt att slippa. Och betalar gör du ungefär som i vilken annan Internetbutik som helst. Filmen du vill ha hamnar i din varukorg, sedan går du till kassan för att betala.
Har du inget konto sedan tidigare så skapas ett under köpet. När du väl är på sista delen i betalningen lägger de till en administrationsavgift på 10 kronor vilket inte känns riktigt rätt, den borde stått med från början i så fall. Men när du väl betalat sätter nedladdningen igång och du kan kolla på filmen samtidigt vilket väger upp en del av vår besvikelse kring avsaknaden av strömmad film.

Men ett stort minus som inte kan vägas upp är att tjänsten bara fungerar för dem som har Windows. Till råga på allt kan du inte ens flytta filen mellan olika datorer eller bränna ut den på en dvd vilket du kan göra på många av de andra tjänsterna. Det ger minus i protokollet.

Omdöme: Medianow-tjänsten är helt okej för den som vill köpa film och annat för nedladdning någon gång men den har definitivt blivit omsprungen av resten i gruppen.

BETYG
Användarvänlighet: 5
Gränssnitt: 8
Funktioner: 4
Prisvärde: 4


Totalt: 5

Viasat On Demand

Huvudtjänster: Hyrfilm och tv på nätet
Kompatibilitet: Windows
Webbläsare: Explorer, Firefox och Opera
Rekommenderad lägsta bandbredd: 2 Mbit/s
Utbud: Cirka 2 050 filmer, 260 tv-titlar och 1 000 live-sportevent/år
Priser: Hyrfilm mellan 9-45 kronor
Övrigt: Finns för digital-tv-kunder, play-tjänsterna samlade i eget gränssnitt, live-sport
Sajt: www.viasatondemand.se

Viasats gränssnitt har inte ändrats nämnvärt sedan vi var här sist. Den enda stora förändringen är att vi numera hittar ett slags box på startsidan där de senaste tillskotten på sajten snurrar runt i sakta mak. Klickar du på någon av dem zoomas den in och mer information dyker upp.
I övrigt är det som sagt sig likt men vi var redan i våras riktigt nöjda med hur tjänsten upplevdes så det gör absolut ingenting.

Söktjänsten har utökats ytterligare. Hittar du inte din film genom den nu så finns filmen helt enkelt inte på sajten för här finns sökalternativ så det räcker.
När du hittat något du vill se registrerar du enkelt ett konto och lägger till ditt kontokort så att du senare kan betala. Allt som hyrs kan ses från två datorer i 24 timmar, därefter är gränsen nådd. Det kräver dock en Windowsburk och en lina på minst två megabit per sekund.

En väldigt positiv sak, som övriga filmtjänster i testet saknar, är att Viasat har samlat alla tv-kanalernas Playtjänster under samma tak. Det innebär att du kan titta på tv3, svt, tv6 med flera precis när du vill. Det är gratis och öppet även för dem som saknar ett konto hos Viasat. Det ger vi verkligen tumme upp för och det ser dessutom riktigt bra ut nu.
Här finns även direktsända sportevenemang för den som gillar sådant.

Omdöme: Viasat har en grym sajt rent utseendemässigt och söktjänsten är fenomenal. Men här, precis som hos många andra, är det Windows som gäller och man stänger således ute en massa användare. Vi vill även ha fler funktioner och mer innovation.

BETYG
Användarvänlighet: 6
Gränssnitt: 8
Funktioner: 8
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Ameibo
Huvudtjänster: Hyr- och köpfilm för nedladdning
Kompatibilitet: Windows och delvis Mac
Utbud: Cirka 2 600 filmer
Priser: Hyrfilm 29-49 kronor. köpfilm 19-149 kronor.
Övrigt: p2p-system, Itunes-nedladdning
Sajt: www.ameibo.com

Nykomlingen i gänget är Ameibo. Utseendemässigt påminner den om en amerikansk företagssajt, det är mycket information som lätt kan övergå i att ge ett plottrigt intryck. Men har du väl lärt dig hur man navigerar så är det lätt. Viktigt att nämna är att sajten är på engelska, men här finns svenska filmer med.

Alla filmer laddas ner vare sig du hyr eller köper dem. Vi saknar möjligheten att strömma filmen i webbläsaren för dem som inte vill fylla hårddisken med tillfällig film.
Hyrfilmerna får du ha i 24 timmar från det att de aktiverats i Windows Media Player eller annan mediaspelare. Köpfilmerna får du så klart behålla så länge du vill.
Här finns en hel del drm-fria filmer vilket innebär att även macanvändare är välkomna. Det finns ett eget menyalternativ för dessa filmer så att kunder med andra plattformar snabbt hittar filmer som fungerar i deras dator.
Filmerna med drm-skydd är dock inte tillgängliga för andra än Windows-användare. Men med Windows fungerar det problemfritt för oss under testets gång.

Ameibo har två funktioner som vi verkligen uppskattar. Dels kan du som är macanvändare ladda ner filmerna direkt i Itunes så att du kan se dem i din Iphone. Och dels kan du få filmen nedladdad peer 2 peer, alltså via andra användare som laddat ner den. Det går då, i många fall, grymt mycket fortare att få ner filmen än om du laddar ner direkt från Ameibos server. Eftersom tjänsten är på engelska så har den användare över hela världen och således fler som skickar filmen till dig än om den bara skulle finnas i Sverige.
Bägge funktionerna är väl integrerade och dessutom enkla att komma igång med.

Hos Ameibo finns även något som kallas för Content Bay där filmskapare kan ladda upp sina egna filmer, sätta ett pris på dem och sedan få dem sålda. Coolt!

Omdöme: Vi ser en del nytänk hos Ameibo vilket vi ger plus i kanten för. Itunesintegreringen och p2p-systemet är überbra grejer och vi gillar att de försöker få med Macanvändare på ett hörn. Men vi vill kunna strömma filmerna med.

BETYG
Användarvänlighet: 7
Gränssnitt: 7
Funktioner: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 7

CDON

Huvudtjänster: Strömmad hyrfilm, progressiv och vanlig nedladdning av hyrfilm
Kompatibilitet: Windows
Rekommenderad lägsta bandbredd: 2 Mbit/s
Utbud: Cirka 2 500 filmer
Övrigt: Snabbkassa, live-sport
Sajt: www.cdon.com

CDON har, precis som SF Anytime, genomgått en renovering som heter duga. Det känns fortfarande inte helt klockrent eftersom det ibland finns omslagsbilder och ibland inte, men jisses vilken skillnad det är sedan i våras.
Du navigerar som på räls genom ett logiskt grönt hav av alternativ. Väl inne på en film får du upp både trailer, handling och en massa annan information som kan komma till användning.

Här finns dock bara hyrfilmer och de strömmas direkt i webbläsaren eller laddas ner. Men vill du köpa filmer får du leta vidare.
Hyrfilmerna kan du se hur många gånger du vill under en 24-timmarsperiod. Betalar för filmen gör du antingen via den vanliga kassan eller den nytillkomna snabbkassan.
I snabbkassan räcker det att du anger din mejladress och fyller i din kortinformation, du behöver alltså inte logga in på ditt konto. Toppenfunktion för den som bara vill testa tjänsten. Möjligheten att skaffa ett användarkonto saknades tidigare hos CDON men även detta är med andra ord åtgärdat. I kontodelen finns allt du behöver. Det enda som stör oss är att vi loggas ut emellanåt när vi surfar runt i tjänsten.

Trots att filmerna är drm-skyddade så är det inget som går snett under varken köpet eller själva filmtittandet. Vi lyckas även hyra och se film från en dator med Windows 7. Att drm-skyddet kan skilja sig åt så mycket mellan filmtjänsterna är helt klart konstigt men när det fungerar som hos CDON stör vi oss knappt på det.

Här finns förresten inte bara film. Du hittar både musik, spel och ljudböcker för nedladdning samt livesändningar av sport.

Omdöme: Nytt stiligt och lättnavigerat gränssnitt som fungerar utmärkt, och dessutom finns nu personligt konto och en snabbkassa. Vi saknar däremot flera funktioner och en del småfix i gränssnittet. Det hade heller inte varit fel om vi kunde hitta tjänsten i fler plattformar än datorn.

BETYG
Användarvänlighet: 8
Gränssnitt: 8
Funktioner: 5
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Fakta

Under testperioden vältrade vi oss i filmer både genom streaming och nedladdning i olika former. Filmerna har setts både direkt i datorn och genom att koppla datorn till en Samsung LE40A656. I de fall p2p-nedladdning har funnits har vi testat både detta alternativ och nedladdning via server.