Oftast när vi pratar om budgetmobiler brukar prislappen ligga på 2 000 kronor eller mindre, Tattoo ligger på strax under det dubbla. Ur den synvinkeln är det snarare en mellansegmentstelefon, men med tanke på att det är den fjärde Androidtelefonen på den svenska marknaden, med det absolut lägsta riktpriset vid lansering, får det ändå ses som en slags budget.

För att kapa priset gentemot syskonen Magic och Hero är det dock inte insidan som fått ta smällen. Processorn är densamma som i tidigare versioner och arbetsminnet har bara kapats med trettiotalet megabyte. Kameran är samma undermåliga variant som i Magic, dock utan autofokus, och i princip oanvändbar utom i perfekt ljus.

Istället är det skalet och skärmen som fått ta smällen när priset skulle ner. Luren är ganska knubbig och påminner en hel del om företagets gamla Windowstelefoner som de släppte innan pekskärmar blev coolt. Skärmen är krympt till 2,8 tum med den billigare resistiva pekskärmstekniken, och lägre upplösning än syskonen. Just teknikvalet gör inte speciellt mycket, då skärmen är tillräckligt känslig för våra behov. Då begränsar storleken och upplösningen användarupplevelsen mer, stundtals känns skärmen ganska liten.

Kors klår kula
Istället för styrkula har HTC slängt in ett vanligt styrkors på Tattoo. Överraskande nog gör det all navigering som du inte vill sköta via skärmen betydligt enklare än den ofta ganska oprecisa kulan.

Ovansidan av luren är, som brukligt, utrustad med hörlursuttag, men den här gången är det lite speciellt. För första gången i en Androidlur och nästan första gången för HTC överhuvudtaget finns en inbyggd fm-radio, som använder sladden för att få mottagning. Det är knappast revolutionerande, men alltid en kul extrafunktion.
Appen för att styra radion är extremt grundläggande, men gör vad den ska och har inga problem att spara dina favoritstationer. Däremot tar det några sekunder för programmet att starta, varför vet vi inte.

Tatueringsluren
Utöver den segstartade radion är användarupplevelsen i Tattoo ganska likvärdig HTCs övriga bidrag till Androidmarknaden. Någon gång ibland, särskilt med Spotify igång, segar den lite mer än en Hero men det är knappast märkbart. Dessutom finns HTCs tokgrymma Sense-gränssnitt inbyggt från start så att du utan strul kan koppla ihop dig med bland annat Facebook.

En kul grej som anspelar på namnet är att du kan beställa designade batteriluckor från HTC. Antingen väljer du en färdig design, eller så designar du något eget. Onödig detalj kan tyckas, men det är ändå en kul sådan.

Vi är faktiskt väldigt positivt överraskade då vi har dåliga erfarenheter av användarupplevelsen i billigare telefoner med till exempel Windows Mobile installerat. Men utöver skärmen finns det ingenting att anmärka på. Tattoo funkar riktigt bra i nästan alla lägen och är ett utmärkt alternativ till de andra Androidlurarna på marknaden, för dig med lite mindre plånbok.


+
Förvånansvärt snabb
Radio

-
Lite liten skärm
Kass kamera

=
Halvbillig knubbis med en insida som fortfarande är bäst i mobilvärlden.

BETYG
Form/design: 5
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 2
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 3 690 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com

Mått: 55,2x106x14 mm
Vikt: 113 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa/hsupa)
Skärm: 2,8 tum, 320x240 pixlar, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 520h
Minne: 512 mb, Micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio