LG känns lite som mobilvärldens glamourmodell; mer fokus på yta och skoj än djup och intelligens. Detta cementerades ännu mer i och med Arena och gränssnittet S-class tidigare i år. Läcker telefon, snyggt och roligt gränssnitt men utan någon som helst tanke på att kunna bygga ut telefonen modell smartphone.

BL40 fortsätter på exakt samma spår, mycket beroende på att S-class inte förändrats speciellt sedan Arena. Det största skillnaden ligger i designen, främst med den enorma skärmen i 21:9-format på fyra tum, men också med Chocolate-seriens klassiska blandning av glänsande svart och någon röd ton som mest ser ut som en urblekt fasad i Dalarna. Dock fortfarande lika snygg, stilren och välbyggd som alltid.

Ingen gimmick
Skärmen är huvudnumret och gör hela luren intressant utöver det vanliga. Den är fullständigt klockren för film, dels på grund av färger och kontrast som nästan håller oled-klass, men mest för att videospelaren sväljer det mesta i divx-väg vi matar den med. Visst segar det lite när en 1,4 gigabyte stor okonverterad filmfil ska startas, men det fungerar.

Bredheten utnyttjas förstås även i webbläsaren, men mest intressant är hur formatet används i mindre funktioner som sms. I horisontalläge delas skärmen i två delar, med meddelandehistoriken på vänster sida och själva meddelandet i högerspalt vilket ger grym överblick. Skärmtangentbordet i liggande läge (med svenska tecken!) visar också hur grymt det är med stor skärm då tangenterna har rejäla mellanrum mellan sig och det blir sällan feltryck.

Trots skärmstorleken är telefonen inte bred alls men får en väldigt speciell form då den är betydligt längre än vanliga mobiler. I byxfickan gör det faktiskt inte så mycket, men försöker du dig på enhandsfattning blir det genast en hel del greppbyten för att nå med tummen överallt.

Osmart med stolthet
Gränssnittet segar lite här och var, men inte så mycket att det stör helhetsupplevelsen som i Arena. Här handlar det mest om störande animationer som tydligen måste visas innan du får gå vidare. I övrigt är S-class precis som vi vill att ett pekgränssnitt ska vara. Anslutningshanteraren är nästan i klass med Samsungs, via olika gester på låsskärmen kommer du direkt till angivna funktioner och alla funktioner ligger där de borde. Vill du inte meka med grafiska element går de flesta inställningar att komma åt via en virtuell knappsats.

Tyvärr är S-class utan någon större tillgång till ens javaapplikationer att installera. Nu riktar sig inte den här telefonen till riktiga smartphoneanvändare, så det inverkar inte så mycket på betyget. Men det är synd ändå, LG har gjort ett så fruktansvärt bra gränssnitt att det som skal över Android eller Windows Phone skulle kunna bli en telefon som blåste det mesta av banan.


+
Grym skärm!
S-class rockar

-
Inte så snabb
Inte utbyggbar

=
Ingen smartphone, men så cool att vi förlåter den det, och 21:9-skärmen används smart hela vägen.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Fakta

Pris: 5 549 kr
Tillverkare: LG, nordic.lge.com

Mått: 128x51x11 mm
Vikt: 129 g
Band: Quad band Gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 4,01 tum, 21:9, 345x800 pixlar
Taltid: 6h
Passningstid: 400h
Minne: 1,1 Gb, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, lysdiod
Övrigt: Wlan, gps, dlna, fm-radio, fm-sändare