Ett ord som fastnat på allas läppar på senaste är led, som står för light emitting diod, på svenska lysdiod. När ordet används i tv-sammanhang så tänker nog de flesta på Samsungs jättelika reklamkampanj, men föertaget är långt ifrån ensamt på marknaden och den serien var långt ifrån först. Led-apparater har funnits i ett par års tid men har bara inte marknadsförts så hårt som de görs idag.

Tekniken
Som sagt är en led en liten diod som ger ifrån sig ljus, dessa används i allt från ficklampor till scenbelysning och numera alltså också i tv-apparater. I ”vanliga” lcd-apparater sitter ett antal lysrör av ccfl-typ (cold cathode fluorescent tube) bakom lcd-panelen för att belysa bilden, då lcd-paneler till skillnad från den nya tekniken oled inte ger ifrån sig något eget ljus.

I en led-tv har man tagit bort lysrören, som drar relativt mycket ström och kort och gott är sämre på att lysa upp din tv-skärm, och bytt ut dessa mot dioder. Det handlar alltså egentligen inte om en ny sorts tv-apparater, det är fortfarande lcd-teknik i grunden men med annan bakgrundsbelysning.

Tunnare – eller mörkare
Det finns två olika tekniker när det gäller hur man placerar dioderna i tv:n. Den teknik som används i Samsungs led-serie är att placera dioderna kring tv:ns kanter och sedan sprida ut ljuset in bakom panelen. Det är denna teknik som gör det möjligt att få tv-skärmarna så sjukt tunna som vi sett i år.

Den andra tekniken är att fylla hela baksidan av panelen med lysdioder för att få en jämnare bakgrundsbelysning. Den senare tekniken innebär också att man kan släcka ner vissa delar av bakgrundsbelysningen för att på så sätt kunna öka kontrasten och förbättra svärtan. Detta kallas local dimming, och ett exempel på där det används är Philips-tv:n som förekommer i det här testet.


Samsung UE-46B8050
Bäst – men inte överlägsen

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 46-tums led-tv med mediespelare och nätverk
Pris: 22 586 kronor

Samsungs B7070 utnämnde vi till världens bästa tv när den kom, mellan den och B8050 är det väldigt lite som skiljer. Specifikationsmässigt är det egentligen bara en sak, B8050 har en uppdateringsfrekvens på 200 Hertz medan 7070 ”bara” har 100. Ändå kan vi inte påstå att denna är bättre på snabba rörelser än föregångaren.

Blöder ljus
Ett minus i testprotokollet är att tv:n lider av backlight bleeding, att bakgrundsbelysningen läcker ut igenom bilden i hörnen. Detta är inte ett jätteproblem om man tittar i ett mörkare rum, då man bör dra ner belysningen för bästa svärta. Gör man det blir tv:n nattsvart och det är bara Philips modell som är bättre på denna punkt.

Annars finns inte mycket att klaga på. Tv:n är sjukt snygg och slimmad, har en bra och lättanvänd meny och fullt med även ganska avancerade inställningsval, bland annat kan du finjustera 200 Hertz-läget.

Bland funktionerna finns en grym mediaspelare och ett gäng mer eller mindre användbara internetfunktioner. Vad gäller övrig bildkvalitet är denna tv i toppklass, färgerna är riktigt bra om än lite för röda direkt ur lådan. Skärpan är riktigt bra och utan fula uppskärpningsartefakter. Uppskalningen och rörelsehanteringen bra men inte i särklass.

Bildmässigt är detta helt klart en av världens bästa tv-apparater trots bakbelysningsproblemen och formatet och funktionerna gör att den tar priset som bästa produkt. Dock har inte jättemycket hänt sedan föregångaren och det betydligt högre priset känns inte riktigt motiverat.

Omdöme: En fantastisk tv som dock inte är något jättekliv framåt.

BETYG
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 10
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Totalt: 8

LG 47SL9000
Lättanvänd till lågpris

Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Beskrivning: 47-tums led-tv med mediaspelare och bluetooth
Pris: 18 490 kronor

LG har det senaste året tagit ett rejält kliv i bildkvalitet på sina tv-apparater och led-modellen är inget undantag. Designmässigt påminner denna modell en hel del om Samsungs apparater, särskilt när vi ser tjockleken på under tre centimeter.

Det finns ett par missar i designen, glasskivan framför skärmen ger väldigt otrevliga reflexer och det känns väldigt trist att kontakterna på baksidan sticker rakt ut vilket gör att tunnheten inte utnyttjas fullt ut.

Lysdioderna sitter förstås runt kanten och vi upplever själva bakgrundsbelysningen som lite ojämn och svärtan når inte upp i toppklass.

Fantastiskt prisvärd
Men det positiva överväger. Tv:n har massor med inställningar som är lätta att hitta bland i den fenomenala menyn. Vill du inte justera själv finns en grym inställningsguide som hjälper dig ´få bra tv-bild när du startar den första gången. Skärpan är riktigt bra även när vi drar på brusreduceringen en del för att bli av med fula artefakter, utan att bilden blir otrevligt hård.

Färgerna kräver lite småfix men går lätt att få väldigt naturtrogna. Rörelsehanteringen jobbar på bra och håller ihop bilden med bra flyt även om lite skärpa försvinner. Förutom problemen med svärtan är även kontrasten väldigt bra.

Tv:n har en väldigt bra mediaspelare men tyvärr saknas nätverksstöd för att strömma filmer från dator eller nas. Den har dock blåtand för att kunna använda trådlösa hörlurar till den.
Men då den är klart billigast av 46-tummarna i testet tar den ändå ganska lätt hem utmärkelsen Bästa köp.

Omdöme: Förutom den halvbra svärtan är det här en toppen-tv, mest prisvärd i testet.

BETYG
Bildkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Philips 46PFL-9704H
Bästa bilden

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Beskrivning: 46-tums bakbelyst led-tv med ambilight och nätverksstöd
Pris: 30 690 kronor

Denna tv är kanske inte den snyggaste i testet, och långt ifrån den tunnaste. Men med led-dioderna bakom skärmen och bra, snabb local dimming gör bildkvaliteten svårslagen. Framför allt är svärtan den bästa vi sett, och får oss att peta Pioneers legendariska Kuro-plasma från tronen.

Färgerna kräver en del pill i menyerna för att bli bra men när de väl är gjort är de fantastiska. Tyvärr är inte menyn helt lättanvänd, den är snygg, logisk och har fina förklaringar till det mesta men tv:n reagerar sjukt segt på fjärrkontrollen, som annars är riktigt bra.

Bilden är bara nästan perfekt, vi upplever lite problem vid hopflätning av en flätad bild och den tappar lite gråskalor i mörka partier (det blir en väldigt skarp övergång från grått till svart) och skärpan är svår att få rätt, antingen blir det aningen överskärpt eller lite väl mjukt.

Uppskalningen fungerar bra utan speciellt mycket störande fel i bilden och tv-mottagaren likaså. Överlag är bilden fantastiskt trevlig och bland det bästa du kan hitta på marknaden idag, du får helt enkelt väga svärta mot skärpa.

Seg surf
Vad gäller extrafunktioner så har den Philips Net TV som är en förenklad websurf (som är så seg att den i princip är oanvändbar), annars är det inget utöver det vanliga förutom Ambilight förstås, ljuseffekter på baksidan som ska ”förstora” bilden.

Det här är en suveränt bra tv trots missarna, men priset gör att det ändå inte blir något toppbetyg. Vi har svårt att förstå varför den ska kosta närmare 10 000 kronor mer än Samsungs motsvarighet som inte är långt efter i bildkvalitet och dessutom bjuder på en betydligt roligare nätverkslösning.

Omdöme: Bäst bild i testet, men priset är för högt och nätverksfunktionen har brister.

BETYG
Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 4


Totalt: 7

Sony KDL-46X4500
Dyrast men inte nyast

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: 46-tums bakbelyst led-tv
Pris: 35 690 kronor

Sonys testkandidat har sina led-dioder bakom panelen för att kunna använda sig av local dimming, att släcka bakbelysningen på de ställen där bilden ska vara mörk. Detta ska innebära bättre svärta men tyvärr lyckas inte Sony med detta helt och hållet. Visst är resultatet bra men svärtan får både stryk av testmästaren från Philips och Samsungs kantbelysta variant.

X4500 levererar ändå väldigt bra kontrast, vilket särskilt visar sig i ljusare partier där detaljrikedomen är riktigt grym. I mörkare bitar grumlar det dock igen litegrann men inte så det stör särskilt mycket.

Fantastiska färger
Två saker som denna modell är fantastisk på är skärpan och färgerna. Skärpan lyckas vara precis så tydlig som vi vill utan att bilden för den delen känns överskärpt och onaturlig. Samma sak gäller färgerna som vi inte kan annat än att älska. Tyvärr kan det uppstå en del fula artefakter i bilden vid linjer med stora kontrastskillnader.

Vad gäller rörelser så presterar tv:n väl och lyckas få bilden att flyta på fint utan större problem. Det vi tycker är jobbigast är den sega responsen i fjärrkontrollen och de långsamma menyerna, men när du väl har ställt in den behöver du inte vara där så ofta.

Denna modell funnits på marknaden ett tag och saknar det mesta nytänket i funktionsväg, även om den är dlna-certifierad och har ethernetport (för musik och foton). Bildkvaliteten håller måttet än men mycket har hänt med konkurrensen och denna modell känns inte längre lika bra även om den fortfarande är lika svindyr.

Omdöme: En lite äldre tv som presterar bra men är långt ifrån prisvärd.

BETYG
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 5
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 3


Totalt: 7

Sharp Aquos 46LE700
Mycket pill och lite verkstad

Tillverkare: Sharp, www.sharp.se
Beskrivning: 46-tums bakbelyst led-tv
Pris: 20 990 kronor

Sharp släppte precis sina första tv-apparater med led-teknik och LE700 är värstingmodellen. Förväntningarna på denna tv har varit höga då deras lite billigare modeller håller hög klass, men tyvärr är denna lite av en besvikelse. Led-dioderna sitter bakom panelen för bästa och jämnaste bakgrundsbelysning och visst märks skillnaden mot apparater med sidmonterade dioder. Men själva svärtan i LE700 är faktiskt sämre än Sharps äldre lysrörs-belysta modell DH77 som kostar många tusenlappar mindre.

Inte lätt att få rätt
Sharp-apparater kräver oftast väldigt mycket jobb med inställningarna för att få ut det mesta av tv:n, detta är inget undantag. Och det är inga vackra menyer vi måste jobba i, även om de är lätta att använda. Visst blir bilden bra då men det finns många små detaljer vi irriterar oss på.

Vad gäller skärpan får vi en konstig pastelleffekt som påminner om en plasma-tv vilket inte gör så mycket på håll, men sitter du nära tv:n förlorar du en hel del detaljer. Färgerna går att få till väldigt bra (till slut) men ett litet rödstick blir vi aldrig av med. I de mörkare partierna får vi en överdriven kontrast som gör att många detaljer går förlorade.

De bra sakerna med tv:n är en grym uppskalning och att den är väldigt bra på att motverka brus och andra fel i bilden. Troligtvis är det därför vi får den lite speciella skärpan, inget ont som inte kommer med något gott. Överlag är bilden trevlig men håller ingen toppnivå och till det här priset tycker vi att vi borde kunna förvänta oss mer. Det här känns mest som en bra mellanklass-tv till lyxpris, som inte alls utnyttjar möjligheterna med led.

Omdöme: Ingen dålig tv, men tyvärr en av de sämre i testet.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/Anslutningar: 5
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 6

Grundig FineArts LED 40

Tillverkare: Grundig, www.grundig.se
Beskrivning: 40-tums led-tv med mediaspelare
Pris: 17 000 kronor

Grundigs modell är allts åklart minst i testet då 46-tummaren kommer först om några månader men vi ville ändå se vad den gick för. Det första som slår oss är designen, den liknar inget vi har sett från Grundig innan. En smal aluminiumram utan krusiduller är vad vi får på denna väldigt tunna tv. Ett minus är att kontakterna sticker rakt ut på baksidan, precis som hos LG, vilket förstör mycket av det tunna intrycket.

Även fjärrkontrollen har genomgått en förändring och har nu i mitten en liten joystick som på gamla Ericsson-mobiler. Denna fungerar bra och tillsammans med lättnavigerade (om än rätt fula) menyer gör detta att det går väldigt smidigt att ställa in apparaten.

Blodbad
Men bilden är inget att skryta med, bakgrundsbelysningen som sitter runt kanterna lyser rakt igenom panelen i hörnen och problemet går inte att bli av med. Svärtan är helt klart testets sämsta och då både med tanke på hur grå den blir och hur lite detaljer som återges där.

Gillar du mycket överdrivna och varma färger är detta tv:n för dig men verklighetstroget är det inte. Även rörelsehanteringen är ganska knackig.

Det tv:n är bäst på är brushantering och hopflätning vilket gör att den tillsammans med den överdrivna kontrast kan vara riktigt trevlig att se på vanlig lågupplöst tv på. Tyvärr är det endast då den presterar bättre än medelmåttigt, bluray-film förtjänar helt klart bättre bildkvalitet.

En pluspoäng i protokollet är att tv:n har en väl fungerande (med sjukt ful) inbyggd mediaspelare med bra filstöd, men det räcker inte för att dämpa intrycket av att grundig har en bra bit kvar till toppskiktet.

Omdöme: Snygg design och bra på lågupplöst material, men ändå sämst i testet.

BETYG
Bildkvalitet: 5
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 5


Totalt: 6

Fakta

Vi bad om den bästa led-tv:n på marknaden från alla de sju tillverkare med sådana i sortimentet. Sex apparater kom in, tyvärr kunde inte Toshiba ställa upp med någon tv den här gången. Vi bad om 46-tummare då detta är den vanligaste storleken för den som köper en lite finare tv men gjorde ett undantag för Grundig, som bara hade en 40-tumsmodell i Sverige. Men då de lanserar 46-tummaren inom kort ville vi ändå se vad den gick för. Någon prisgräns satte vi inte i testet.

Testade produkter:
Grundig FineArts LED 40
LG SL9000
Philips 46PFL-9704H
Samsung UE-46B8050
Sharp Aquos 46LE700
Sony KDL-46X4500

Ljudet blir lidande
Ljudet är ett ständigt problem vad gäller platta tv-apparater. Designen gör att det inte finns mycket plats för varken större högtalarelement eller resonanslåda vilket resulterar i tunna diskantrika ljud som oftast bara distar när volymen dras upp.

Detta är ett problem som dessutom bara blir värre i och med ännu tunnare led-modeller. I testet så har den lite tjockare Philips-tv:n helt klart bäst ljud. Philips har alltid varit bra på den punkten, men är mer förvånade över att den extremt tunna LG-skärmen är näst bäst, faktiskt bland det bättre i platt-tv-väg.

Efter det är det ganska jämt förutom Samsung B8050 som utan problem tar bottenplaceringen här. Vi har dock bortsett från att lägga någon tonvikt på ljudet i det här testet, av en enkel anledning: Är du beredd att lägga så här mycket pengar på att köpa en tv i toppklass, vore det rent slöseri att inte spendera några tusenlappar extra på att skaffa en bra extern ljudlösning.

Bästa produkt:

Samsung UE-46B8050
B8050 är inte lika särklassig som föregångaren men är den mest kompletta tv:n i testet. Den har både snygg design, många funktioner och riktigt bra bildkvalitet för ett hyfsat pris.

Bästa köp:

LG SL9000
Bildkvaliteten är superb på de flesta punkter, förutom svärtan. Det drar ner helhetsintrycket en del, men med bra funktioner och snygg design känns den ändå som testets mest prisvärda tv.

ANALYS/Framtiden för led

I och med övergången till led-baserade lcd-apparater har tillverkarna kommit runt två stora problem man tidigare haft på lcd-sidan: dålig svärta och kontrast och möjligheten att göra extremt tunna apparater. Dessutom har man fått ned strömförbrukningen ordentligt.

Jag tror därför att det kommer att dröja innan oled kommer in på allvar och ändrar spelplanen. Det blir helt enkelt väldigt svårt att övertyga konsumenterna att man behöver ännu finare färgåtergivning än vad dagens led-lcd fixar och att en centimetertunn tv är för tjock att ha i vardagsrummet.

Detta i kombination med att det är mycket pengar inversterade i lcd-fabriker gör att jag tror att oled ligger minst 4-5 år framåt I tiden när vi snackar massproduktion i 40-tumsklassen.

Mikael Lindkvist
Hemmabioredaktör