Sony Ericsson YariSatio ritade om kartan för hur vi ser på mobilkameror, eftersom den verkligen klarade av att ta vettiga bilder. Aino var ruggigt genomtänkt, prisvärd och kunde dessutom skryta med en remote play-koppling till Playstation.
Yari är den tredje luren i trion som lanserades i höstas och ska markera nystarten för Sony Ericsson och den här gången är det mobilspel som står på menyn, men inte riktigt som vi är vana vid.
Med i förpackningen följer nämligen ett litet ställ för luren.

I normala fall används sånt för att enkelt kunna ställa upp luren och visa film, men i Yari används det för spel. Förinstallerat finns nämligen ett Wii Fit-liknande spel som använder sig av videosamtalskameran (en funktion vi i övrigt mer eller mindre dödförklarat) för att avläsa dina rörelser.

Träningsmomenten består i vanlig ordning av lite lättare aerobics, yoga och en dålig ursäkt till styrketräning. Yogan fungerar sisådär och figuren på skärmen ser ut att vara gravt alkoholpåverkad, trots att vi står still. De övriga momenten fungerar, men är väldigt lätta att fuska på. Kul och för mobilvärlden nyskapande, men knappast världsomvälvande.

I övrigt finns ett bowlingspel á la Wii sports, men resterande av de medföljande spelen kör med vanlig knappstyrning. Visserligen kan du handla fler spel via Sony Ericssons portal, men två spel med speciell kontroll känns lite snålt.

Solero
Något som varit synonymt med Satio och Aino är en välbekant, men ändå väldigt udda design. Yari tar inspiration från budgetserien Z300 och blandar vitt med rosa och genomskinlig plast. Vi har sett det förut och tyckte redan för två år sedan att det kändes väldigt plastigt, vilket inte har ändrat på sig sedan dess.

Knapparna för olika menyval är dessutom ganska väl dolda, så det händer oftare att du råkar trycka på röd eller grön lur istället för den knapp du tänkte dig.

Utöver den plastiga fronten är dock bygget helt okej och den numeriska knappsatsen orsakar ingen huvudvärk. Vikten är dock det som ger luren den riktigt sköna känslan.

Ganska komplett

Med en prislapp på strax under 3 000 kronor är det inte en helt tokig kombination. Den inbyggda kameran på fem megapixel och med fotolampa gör sitt jobb ganska bra utan att glänsa och i vanlig ordning numera finns det gps inbyggt.

Som tur är slipper vi mycket av den klassiska segheten i menyerna som Sony Ericsson annars varit ökända för. Men utöver de rörelsestyrda spelen och en bitvis inte så plastig utformning som vi är vana vid bjuder inte Yari på något egentligt nytt i innehållsväg. Gillar du tanken bakom kameraspelandet är den värd att titta närmare på, annars finns det smartare köp.


+
Kul spelidé

-
Småjobbiga valknappar
Snålt med inbyggda rörelsespel

=
En helt okej mellansegmentslur men speltänket räcker inte hela vägen.

BETYG
Form/design: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 7


Totalt: 6

Fakta

Pris: 2 795 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sony ericsson.se

Mått: 48x100x16 mm
Vikt: 116 g
Band: Gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 2,4 tum, 320x240 pixlar
Taltid: 10h
Passningstid: 450h
Minne: 60 Mb, m2-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, fotolampa
Övrigt: Rörelse- och kamerastyrda spel