Xperia X1 var – faktiskt - en bra telefon, även om många inte håller med. Det var en Windowsmobil, ett system som i grunden är byggt enbart för businessanvändare och som på senare år knölats om för att passa nödtorftigt i så kallade Iphonedödare. Som allmänt arbetsverktyg där du inte flamsade runt bland de olika panelerna fungerade det fint, särskilt om du pillade lite extra och dödade paneltänket till förmån för den egentligen enda användbara panelen (som är ett helt vanligt skal); SPB mobile shell.

Det var däremot inte alls en Iphone med tangentbord vilket alla väntade sig. Det är inte X2 heller.

Uppfräschad
Lanseringen har hamnat helt i skymundan – i skrivande stund syns X2 knappt alls på Sony Ericssons hemsida. Men det finns ändå en hel del nyheter som är värda att lägga märke till.

De mest uppenbara och användbara nyheterna sitter på utsidan av telefonen. Designen har fräschats upp enormt och lägger du de båda X-lurarna bredvid varandra kan du inte tro att X1 släpptes 2008, snarare 2003. X2 är rejält mycket snyggare, medan byggkvaliteten är kvar på samma höga nivå som sist trots att HTC kickats som hårdvaruleverantör.

Stort plus ger vi för en fysisk ok-knapp i ihopskjutet läge, det minimerar antalet gånger vi tvingas dra fram pekpennan. Tangentbordet håller samma höga kvalitet som sist (med svenska tecken!) och är ett av de bästa qwerty-bord vi testat.

Till detta har en kamera på 8,1 megapixel med en vit lysdiod tillkommit. Standard för de få Windows/androidmobiler som faktiskt har kamerabelysning är ju annars en blåvit historia som förstör varenda mörkerbild du försöker ta. Detta gör att kameran bara är någon hårsmån ifrån W995/Aino i bildkvalitet, och som sätter hela standarden I åttamegapixel-klassen. I och med det är också bildkvaliteten tio gånger bättre än vad den någonsin varit i en Windowstelefon.

Håll er till business
Tyvärr är också insidan densamma som sist. Precis som alla andra har Sony Ericsson byggt ett skal över Windows (version 6.5 denna gång). Skalet i det här fallet är så kallade paneler, det vill säga en salig röra av olika faktiskt fungerande skal och enfunktionspaneler som Googlesök.

Det finns en flummig variant med 3d-plattor, en ganska gullig men förvirrande pixelstad, SPB mobile shell och några till. Känner du att du behöver krångla till det yttrerligare finns fler varianter att ladda ner.

En nyhet är dessutom att du kan tidsinställa dessa paneler, så att du kan ha pixelstaden fram till lunch, 3d-plattorna under eftermiddagen och pixelstaden by night under kvällen.

Fullt friska individer nöjer sig däremot med SPB mobile shell eller det vanliga Windowsgränssnittet och glömmer bort allt i panelväg då de segar ner luren och mest skapar förvirring. För det är precis vad panelerna är: en samling dåliga och halvdana gränssnitt istället för ett bra.

Några månaders jobb med UX-plattformen, som ska göra premiär på X10, och den här luren hade istället haft ett grymt gränssnitt. Nu får du – efter ändringarna - en hyfsat snabb Windowslur som fungerar ypperligt som arbetsmobil eftersom det fortfarande är det Windowsplattformen gör bäst. Vill vi ha roligt med telefonen också väntar vi hellre på X10.


+
Grymt tangentbord
Bra kamera
Bra byggkvalitet

-
För många struntpaneler
Panelerna gör telefonen seg

=
Grym hårdvara och bra kamera i en businessmobil som smått desperat försöker övertyga oss om att den är rolig.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Fakta

Pris: 6 495 kr
Tillverkare: Sony ericsson, www.sonyericsson.se

Mått: 54x110x16 mm
Vikt: 155 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 800x480 pixlar, resistiv touch
Taltid: 10 h
Passningstid: 640 h
Minne: 110 Mb, micro sd-kortplats
Kamera: 8,1 megapixel, af, led
Övrigt: Gps, wlan