Koreanska Iriver Story är den tredje läsplattan som släpps i Sverige på kort tid och till det yttre är den förvillande lik Amazons Kindle, som är den överlägset största i genren i USA. Den har samma storlek. Samma vikt. Samma form. Texten ”Designed by Iriver” på baksidan är den enda märkbara skillnaden.

Enkel och flexibel

Under ytan är dock skillnaden stor, och Iriver Story vinner på alla punkter. Problemet med Kindle är att Amazon har låst den till sin egen e-boksbutik och att utbudet av svenska böcker är försvinnande litet med ingen direkt bättring i sikte.

Iriver har däremot tänkt rätt på nästan alla punkter och är en öppen e-boksläsare som utan problem kan laddas med pdf-filer, Word-dokument och böcker i det nya standardformatet Epub.
När vi testade den klarade den inte av de svenska bibliotekens e-böcker, men enligt den svenske distributören ska det formatet stödjas från början av december.

Och medan Kindle har krånglat till överföringen från dator är Iriver Story oerhört smidig. Den dyker upp som en extern hårddisk när du kopplar in usb-sladden, och sedan är det bara att dra och släppa filerna.

Story klarar av mer än bara e-böcker. En inbyggd mp3-spelare gör det möjligt att lyssna på musik eller ljudböcker. Ett anteckningsprogram, en digital kalender och ett inbyggt qwerty-tangentbord gör att den även fungerar som en handdator. Och inspelningsfunktionen gör att den dessutom dubblerar som diktafon.

Och medan Kindle bara har 1,5 gigabyte inbyggt minne (vilket i och för sig räcker till rätt många böcker) har Iriver Story plats för ett sd-kort.

Inte perfekt
Men det finns också en hel del brister i utförandet. Filstödet saknar support för både det populära formatet Mobipocket och för html, som används i många gratisböcker på nätet.

Även själva handhavandet har en del missar; när vi laddar in en turistguide i pdf-format och förstorar texten ser vi bara halva texten, men kan inte scrolla i sidled, och textfiler radbryts ofta mitt i ord.

Dessutom känns Story i likhet med Kindle lite klumpig, även om tangentbordet har sina poänger skulle det varit trevligt med ett alternativ i pocketformat. Vill du verkligen ha en läsplatta till jul är det inget snack om att Story är bäst på marknaden, men det kan vara ett smart drag att vänta in vårens utbud.


+
Öppen lösning
Många funktioner
Lätt och tunn

-
Klarar inte alla e-boksformat
Lite för stor

=
Den bästa e-boksläsare vi testat, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

BETYG
Form/design: 7
Prestanda: 7
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7
Prylfaktor: 8


Totalt: 7

Fakta

Pris: 2 800 kronor.
Tillverkare: Iriver, www.iriver.com
Info från: Canman, www.canman.se

Skärm: 6 tum, 600 x 800 pixel.
Minne: 2 GB (cirka 2 000 böcker) och sd-kortplats
Batteritid: Cirka 7 000 sidvisningar.
Storlek: 200x130x9 mm.
Vikt: 284 gram.

Tillgängliga format
Text:
Epub, pdf, txt, doc, ppt, xls
Bild: Jpeg, gif, bmp
Ljud: Mp3

E-boksläsare
För dig som har missat det är e-boksläsaren en pryl för att läsa elektroniska böcker. I stället för att köpa en bok i pappersformat laddar du hem den i digital form och läser på skärmen.

Det går förstås att använda datorn eller mobiltelefonen, men eftersom deras skärmar inte är gjorda för text blir det snabbt jobbigt att läsa.

En läsplatta använder däremot en teknik som kallas för digitalt bläck. Den är skarpare och mer skonsam för ögat, och det känns helt enkelt som att läsa en riktig bok.

Det elektroniska bläcket är dessutom strömsnålt. Du kan läsa ett 20-tal vanliga romaner innan du måste ladda.