Archos serie av mediaspelare är en gammal M3-favorit. Att vi dessutom gillar Android är ingen hemlighet. Så att slå samman dessa saker i en och samma produkt låter som ett riktigt vinnarkoncept.

Utsidan, och hårdvaran, är samma som i föregångaren Archos 5 som vi testade förra året. Skärmen är en 4,8-tums pekskärm, och spelaren har självklart wlan (om än ganska instabilt) och finns med solid state-disk eller hårddisk. 160-gigabytemodellen vi testat är två centimeter tjock och rätt klumpig med en vikt på närmare 300 gram.

Snålt, som vanligt
En usb-kontakt för laddning och överföring av filer och en 3,5 millimetersplugg är de enda standardkontakter vi hittar. Utöver detta finns specialkontakter för laddning och för att ansluta spelaren i Archos egen docka, som gör att spelaren kan kopplas till tv:n, användas som videoinspelare med mera.

Dockan medföljer inte och som vanligt hos Archos är det snålt med tillbehör överlag. Inte ens en strömadapter följer med i förpackningen utan måste köpas till. Och att ladda via usb-porten tar lång tid.

Bra filstöd
De tre viktigaste sakerna på en bärbar mediaspelare är formatstödet, skärmen och batteritiden. Skärmen är en aning blaskig i färgerna och det är svårt att urskilja detaljer i mörka partier, men ändå klart bättre än genomsnittet för sådana här produkter.
Batteritiden är inte fantastisk men sju uppmätta timmar räcker gott och väl för en längre resa.

På formatfronten har Archos skärpt sig rejält, denna modell klarar klart fler format från start än föregångarna där du varit tvungen att köpa plug-ins för det mesta.

Androidplattformen öppnar upp massor med möjligheter, även om butiken Appslib (för prylar med större skärm) i dagsläget är ganska tom. Dock kommer spelaren full med program, som musikbutiken Mewbox och video on demand-tjänster, redan från start. Spelaren kan även användas som gps men den inbyggda tjänsten med kartor från Tele Atlas kostar en femhundring extra.

Den resistiva (pekpenne-anpassade) skärmen fungerar inte klockrent även om det går bra att använda fingrarna till det mesta av navigeringen.
Vi gillar idén och även utförandet känns riktigt bra, men prislappen och irritationen över den kvardröjande snålheten drar ner helhetsintrycket lite. Men Archos är absolut på rätt väg både när det gäller Android och filstödet.

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Android
Massor med användningsområden
Bra formatstöd från start

-
Ingen laddare medföljer
Snålt med tillbehör

=
Helt klart en av marknadens bästa mediaspelare om man kan leva med storleken och priset.

BETYG

Storlek/Form: 5
Ljud/bildkvalitet: 8
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 4


Totalt: 7

Fakta

Pris: 4 295 kr (160 Gb)
Tillverkare: Archos, www.archos.com
Info från: Ekab, www.ekab.se

Lagringsutrymme: 32/64 Gb SSD, 160/500 Gb hårddisk
Skärmstorlek: 4,8 tum, 800 x 480 pixlar
Wlan: Ja, 802.11n draft
Bluetooth: ja, 2.0, a2dp
Ingångar/utgångar: Usb, hörlur, Archos specialkontakt
Batteritid: 7h videovisning
Mått: 141x78x19 mm
Vikt: 286 g
Övrigt: Gps

Formatstöd
Videoformat från start:
MPEG-4 HD (720p), MPEG-48 (avi, dvd-upplösning), H.264 HD (720p), WMV (även drm-skyddade filer), MKV (720p, 2500kbs, 23fps), M-JPEG (Motion JPEG Video) QVGA-upplösning
Kan köpas till: MPEG-2, WMV HD (720p), VOB
Musikformat från start: Mp3 (t o m 320 Kbit/vbr), wma (även drm), wav, aac, aac+, ogg vorbis (upp till 320 Kbit), flac (upp till 1000 Kbit)
Kan köpas till: AC3-ljud (stereo och 5.1)

Tänk på att...
...möjligheten förstås finns att någon släpper en bra mediaspelare till Androids Appslib, som tar alla format.