12. Gort (The Day the Earth stood still)

IMDB-betyg: 7,8

Humanoida robotar blir knappast mer klassiska än Klaatus lite lätt våldsamma följeslagare Gort. Runt tre meter hög och med en laserkanon monterad i ögonspringan gjorde den succé redan 1951. Även om remaken från 2008 inte är något vi gärna talar högt om räckte det med en laserskjutande plåtniklas för femtio år sedan för att vi alltid skulle minnas honom.

11. Chappie (Chappie)

IMDB-betyg: 6,9

Chappie

Chappie räddas från skroten och uppdateras med ny programvara, som gör att hans intellekt och instinkter hamnar på ett barns nivå. Ett blankt papper. Som om Chappie vore ett mänskligt barn är det sedan upp till andra att uppfostra honom, lära ut rätt och fel och förse honom med kärlek. Synd att dessa ”andra” råkar vara gangsters, samtidigt som Chappie är både naiv och lättlurad.

10. R2D2 (Star Wars)

IMDB-betyg: 8,7

Går det att nämna filmrobotar utan att nämna Star Wars? Visserligen är filmerna fyllda med förvuxna nallebjörnar, förkrympta infödingsnallebjörnar och gröna smurfar, men den blinkande soptunnan på hjul som är R2D2 och hans gnälliga sidekick C3PO är ändå svåra att utelämna. Precis som Wall-E är han komplett stum men verkar ändå besitta oscarsvinnande skådespelarcharm i kontrast till de annars ofta rejält träiga rollfigurerna.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning