Nokias Linuxoperativ Maemo har blivit riktigt hett och omtalat sedan N900 utannonserades. Men det handlar absolut inte om ett nytt operativsystem, utan har suttit i företagets tidigare surfplattor där N810 var den senaste i raden.

När vi testade dem kunde vi visserligen se riktigt kompetenta produkter, men vi förstod inte riktigt vem som skulle orka släpa med sig två mobiltelefonsstora prylar där den ena mer eller mindre enbart var tänkt att surfa med. Mer logiskt var istället att ha en kompetent surftelefon och eventuellt en smidig laptop (det här var tiden innan minidatorn) som komplement.

I och med N900 har Maemo fått en total makeover och även berikats med rätt radioutrustning för att kunna hantera telefonfunktioner. Men till skillnad från Windows Mobile, som började i handdatorvärlden och mer eller mindre klumpigt klistrade på en telefonfunktion, är telefondelen i N900 precis lika smidig som i en vanlig smartphone. Att särskilja smartphones från N900 är ganska viktigt, då Nokia marknadsför det som en mobil dator och den fungerar nästan mer som en dator än en smartare telefon.

Kompakt klump
N900 är ganska stor och tung historia jämfört med många andra telefoner. Däremot är den på inget sätt för stor för att smidigt få plats i en byxficka. Mycket av storleken kommer ifrån det utskjutbara tangentbordet, som glädjande nog har fysiska tangenter för svenska tecken. Att skriva går ganska bra. Knapparna är rätt sköna, men inte alls i samma klass som exempelvis affärsmobilen E72 eller den lite mer närliggande konkurrenten Touch Pro 2 från HTC. Den övre knappraden ligger alldeles för nära skärmkanten för vår smak, en miss då det inte hade varit några problem att öka det avståndet.

Framsidan av telefonen saknar knappar helt och all användning är tänkt att skötas med tangentbordet utskjutet. Det märks främst genom att det enda som ens är vinklat i vertikalläge på skärmen är telefondelen, medan resten ligger horisontellt även i hopskjutet läge.


Asgrymt. Webbläsaren är mobila Firefox och fungerar bättre än någon annan mobil webbläsare vi testat.

Vi hade gärna sett någon form av menyknapp på fronten, särskilt då det hade gjort hanteringen av Maemo betydligt smidigare.

Kompetent operativ
Logiken i operativsystemet är inte alltid på topp. Ibland finns menyalternativ under en gardinlist i skärmens överkant, andra gånger genom ett långt tryck på skärmen och ibland är det uppdelat mellan dem.

Det är lite synd eftersom Maemo skiljer sig ganska mycket mot hur smartphoneoperativ fungerar och även då Nokia gjort mycket för att förenkla användningen på så många andra punkter.

Hela tiden finns en ikon i skärmens vänstra kant som tar dig till programväxlaren eller huvudmenyn för att du enkelt ska kunna hoppa mellan applikationer, mottagna sms eller andra händelser.
Det och de fyra startskärmarna gör basfunktioner riktigt enkelt att komma åt medan mer avancerade funktioner tar ett tag att vänja sig vid. Bäst av allt är att det hela tiden går ruskigt fort, betydligt snabbare än exempelvis någon Androidmodell.

Till skillnad från smartphoneoperativ känns Maemo dessutom mer datorlikt i det att den aldrig förenklar internetfunktioner genom enklare appar (bortsett från rss- och facebookwidgets). Inbyggt finns nämligen för första gången i en telefon mobila versionen av Firefox inbyggt. Med vettig uppkoppling fungerar det ruskigt snabbt, renderar hemsidor precis som på en vanlig dator och dessutom stöds flash fullt ut och inte bara flash lite som i andra mobiler.

Dubbel butik
Utbyggbarheten med appar har blivit något som varje mobil med självrespekt ska kunna klara av genom en enkel programbutik. I dagsläget har Nokias egen Ovi Store inte stöd för Maemo, men applikationen finns där och den kommer att dra igång inom kort. Till dess får vi förlita oss på programhanteraren, som trots namnet är en annan programbutik där Nokias egna appar och communityutvecklade appar finns tillgängliga. Inte världens mest logiska eftersom det egentligen borde kunnat buntas ihop med Ovi Store, men det duger.

På det hela taget är N900 en grym mobil, eller snarare en pyttedator med telefon. Den är snabb som tusan, har den bästa mobila webbläsaren vi stött på och är ruskigt kraftfull vad du än gör med den. Samtidigt fungerar den väldigt annorlunda mot de smartphones vi vant oss med, så det är definitivt inte en massprodukt, utan du bör veta vad det är du ger dig in på innan du köper den.

Oavsett vilket är det fortfarande en ganska unik produkt och en nytändning från Nokia som under förra året inte visat världens största vilja till nytänk.


+
Mobila Firefox
Snabb

-
Bristande logik i gränssnittet
Lite väl få knappar

=
N900 är precis den nytändning Nokia behöver, även om operativsystemet inte är det mest logiska.

BETYG
Form/design: 5
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 5 995 kr
Tillverkare: Nokia, www.nokia.se

Mått: 111 x 60 x 18 mm
Vikt: 181 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa/hsupa)
Skärm: 3,5 tum, 800x480 pixlar, resistiv pekskärm
Taltid: 9h
Passningstid: i.u
Minne: 32 Gb, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, dual led
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio, fm-sändare