Bara för att Xbox 360-anhängarna fått sitt Zune Marketplace innebär det inte att Playstation 3-ägarna står lottlösa. Filmtjänsten Headweb, Sveriges bästa filmtjänst på nätet om du frågar oss på Digitala Hemmet, har nämligen släppt ett gränssnitt av sin tjänst anpassat för Playstation 3.

Med vår PS3 kopplad via hdmi-kabel till en Samsung LE40A656 och via en nätverkskabel till vårt 100 megabits bredband förväntade vi oss således ett härligt gränssnitt att leta film i och toppkvalitet på bild och ljud.

Barnsjukdomar måste åtgärdas
I Playstation 3:s inbyggda webbläsare surfar vi in på headweb.com och möts av en cool ingångssida där du ska fylla i användarnamn och lösenord. Som tur är har vi redan ett konto på Headweb sedan tidigare, annars hade vi behövt starta datorn nu eftersom du inte kan skaffa ett direkt via PS3:ans webbläsare. Du kan heller inte göra några justeringar i det när du väl är inloggad.

Själva grundgränssnittet är det inget fel på men det känns inte färdigt när vi testar det i början av december. Vi gillar upplägget med omslagsbilder och att titeln dyker upp när du för pekaren över en film, men hade gärna sett att vi slapp klicka på filmen för att få upp mer information. Det hade varit bättre om omslagsbilden istället förstorades när användaren förde pekaren över den och att det dök upp lite mer information samtidigt, till exempel längd och handling så att du därefter kan klicka dig in på den för att se trailer.
Och när det kommer till trailers finns det ytterligare ett problem. Det saknas nämligen sådana på en stor del av filmerna. Vi hade gärna sett att alla filmer hade trailers och att den förhandsvisning som Headweb ändå erbjuder för att kunderna ska se så att det fungerar innan de hyr filmen hade funnits som ett komplement.

När du väl klickat på en film kommer du alltså in på en sida där du får upp mer detaljerad information om filmen och kan välja att hyra den eller se en förhandsvisning. Eftersom vi inte visste innan att den inte var något för oss då den informationen saknas på översikten så upptäcker vi det nu. En logisk handling är då att backa tillbaka så att vi får upp sidan där vi var tidigare och kan välja en ny film. Tyvärr finns det inte en backa-knapp och väljer vi att backa med handkontrollen hamnar vi helt enkelt på förstasidan igen och får bläddra igenom alla sidor med filmer en gång till för att hamna där vi var.

Vi kan istället välja att klicka på en av de relaterade filmer som dyker upp i underkant av den film vi är inne på. Men varje gång vi gör det så kommer vi till en tom sida och får börja om.

Lyckas du hitta en film du vill se körs dessa i en flashplugin och du möts tyvärr av riktigt usel bildkvalitet. Vi ser bland annat en film från 2007 som dels har dålig skärpa och dels är mörkare än mörkast, emellanåt ser vi knappt vem som är vem. Dock upplever vi inga hack under filmernas gång och det är ju positivt.

Slutligen ett litet tips. Om du inte testat Headwebs PS3-gränssnitt och vill göra det så glöm inte att stänga av den inbyggda skärmsläckaren först. Annars lär du bli tokirriterad.


+
Bra initiativ

-
Dålig kvalitet
Buggig
Saknas funktioner

=
Headwebs Playstation 3-gränssnitt har en hel del barnsjukdomar som måste väck innan vi är nöjda med det, som det är nu når det inte upp till godkänt.

BETYG

Användarvänlighet: 4
Funktioner: 3
Bild- och ljudkvalitet: 4


Betyg: 4