Det senaste året har det hänt en stor sak bland systemkamerorna och det är film-funktion. Tyvärr har de tidigare modellerna var allt annat än bra på det men vi ser verkligen fram emot att se hur nästa generation klarar av detta. En annan allt vanligare detalj är vinklingsbar skärm vilket underlättar fotografering med live view, även om autofokusen i live view-läge fortfarande är riktigt dålig i de flesta modellerna.

Pentax och Olympus har satsat på att ge fotografen möjligheter till bildbehandling som man tidigare behövde dator för direkt i kameran, vilket vi gillar. Giganterna Nikon och Canon har dock struntat i extrafunktionerna och satsat mer på att göra kamerans grundläggande funktioner bättre.

Bättre i mörker
När det gäller bildkvalitet är det inte så fantastiskt stor skillnad jämfört med för något år sedan vilket gör att du som bryr dig mer om prislappen än funktionerna fortfarande kan hitta prisvärda äldre alternativ.

Men brushanteringen, det vill säga isoprestandan, har förbättrats. Numera förväntar vi oss att kamerorna ska kunna fota i iso 1600 utan några större problem vilket också nästan alla kameror i detta test gör.

Frågor att ställa
Innan vi går vidare till testet vill påpeka att det finns väldigt mycket mer att tänka på än vilken kamera som är tekniskt bäst när man ska handla systemkamera. Till exempel vilket märke dina kompisar föredrar. Köper du en kamera av samma märke kan du ofta få ovärderlig hjälp och få låna objektiv av dem.

Kommer du vilja köpa till massor med objektiv och andra tillbehör? I så fall kanske du ska titta upp utbudet och priser på dessa innan du bestämmer dig för vilket system du vill ha. Och vill du satsa på fotograferandet mer seriöst är det intressant att veta vilka andra modeller du kan uppgradera till allt eftersom du blir mer avancerad. Snackar vi riktiga proffssaker är det nästan bara Nikon och Canon som gäller.

Dessa punkter har inte vi tagit i beaktning i testet utan här har vi bara gått efter vilken kamera som enskilt är den bästa.

Bästa produkt
Sony A550

Trots att den saknar filmläge vinner A550 titeln tack vare god ergonomi, smarta funktioner för nybörjaren och den snabba autofokusen i live view-läget.

Bästa köp
Sony A550
En dubbelseger för A550 som går att hitta för 7 500 kronor i butik vilket får ses som ett kap för en så kompetent kamera. Dock ska man tänka på att tillbehör och objektiv oftast är dyrare.Sony A550

Störst, bäst och mest prisvärd

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 10 000 kronor (med 18-55)

Sony är rätt nya på kamerafronten men har hunnit få ut ett helt gäng modeller på marknaden. I vårt senaste test av instegsmodeller förra vintern vann föregångaren A300. Och den lite värre A550 gör om bedriften.

Kameran är testets största vilket här inte är något negativt då den även det bästa greppet i klassen, även om den fortfarande inte ligger helt perfekt i handen. Det stora huset är dessutom fyllt med smarta direktknappar för de vanligaste funktionerna.

Menyerna är testets snyggaste även om de inte innehåller så mycket inställningar som vi hade önskat. Den fina högupplösta skärmen har också testets bästa hjälpfunktioner där man enkelt får information om bland annat vilken effekt liten och stor bländare har för bilden, samt dess relation med slutartiden. Perfekt för nybörjaren!

Smart men inte lekfull
A550 är riktigt funktionsrik men då inte med massa lekfunktioner utan smarta funktioner för att hjälpa till med fotograferandet. Bland annat finns en digital zoomfunktion för att slippa beskära bilden i efterhand.

För dig som gillar live view, att plåta med skärmen som sökare är detta den rätta kameran då autofokusen nästan är lika snabb med det igång som av. Avslagen är dessutom autofokusen testets snabbaste.

Tyvärr saknar A550 videofunktion vilket förvånar oss lite med en så pass ny kamera, men med tanke på att de övriga kamerorna i prisklassen har som bäst halvdan filmkvalitet tycker vi inte att det är en dealbreaker.

Vitbalansen och exponeringen fungerar bra men är inte i klass med Nikon och Canon. Vid iso 1600 är dessutom brusreduceringen ganska dålig, men på ännu högre isotal kommer A550 igen och gör ett väldigt bra jobb.

Vi har faktiskt inte mycket negativt att säga om denna kamera, särskilt med tanke på att den går att hitta betydligt billigare än för det rekommenderade priset, vilket gör att den även tar hem titeln bästa köp.

Omdöme: En väldigt kompetent och smart kamera med såväl bra funktioner för nybörjaren som den mer avancerade användaren.


BETYG
Storlek/Form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 10
Prisvärde: 9


Totalt: 9

Nikon D5000
Fokus på bildkvaliteten

Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Pris: 8 490 kronor (med 18-55 vr)

Nikon D5000 är Nikons näst billigaste kamera och har funnits på marknaden ett tag. Funktionsmässigt skulle man kunna säga att det är en baby-D90, mellanmodellen från 2008. Då kameran är mindre saknas flera dedikerade knappar och den utmärkta skärmen på D90 är utbytt mot en vinklingsbar men lite lågupplöst 2,7-tumsvariant. Detta ökar även tjockleken en aning. Den saknar även fokusmotor vilket innebär att man inte kan använda autofokus med en hel del äldre objektiv.

Trots sin ringa storlek har D5000 en bra ergonomi . Små detaljer som sensorrengörning, vridbar skärm, filmfunktion (dock inte särskilt bra) och autofokuslampa är trevligt men utöver det får vi få extrafunktioner i denna kamera. Dock finns gott om inställningsmöjligheter, i rätt snygga och lättanvända menyer. Displayen kan visa den viktigaste infon och ger nybörjaren en bra översikt över inställningarna.

Denna kamera känns lite dyrare än vad extrafunktionerna ger sken av men det märks att det lagts en del arbete på huvudfunktionerna. Autofokus och exponeringsmätning är precisa, vitbalansen hittar inte alltid rätt men är klart godkänd i klassen.

Överlag ger D5000 bäst bildkvalitet i testet men det märks att sensorn har varit med ett tag då kameran är omsprungen vad gäller brushantering på höga iso-tal.

Omdöme: D5000 känns lite gammal och funktionslös, den har dock gått ner i pris och har fortfarande en fantastisk bildkvalitet.

BETYG
Storlek/Form: 7
Bildkvalitet: 9
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6


Totalt: 7

Canon EOS500D
Väl värd pengarna

Tillverkare:
Canon, www.canon.se
Pris: 7 490 kr (med 18-55 is)

Canons storsäljare från våren 2009 har många likheter med huvudkonkurrenten Nikon D5000. Kameran är ganska liten vilket påverkar greppet en hel del och har man inte väldigt små händer kan det lätt bli lite krampaktigt.

Här finns lite fler knappar än i D5000, som snabbt tar oss till inställningar man ofta ändrar, även om de ärväldigt små och lite förvirrande uppmärkta. Vi gillar speciellt iso-knappen som sitter väldigt bra placerad.

Skärmen på tre tum är rejält högupplöst vilket förenklar granskning av bilder rejält. Kameran har även snygga menyer och hyfsat många inställningsval.

På funktionssidan hittar vi sensorrengörning och fokuslampa samt filmfunktion i 1080p som dock inte presterar särskilt bra, synd då Canons proffsmodell 5D har en grym filmfunktion – så de kan ju.
Vad gäller de mer grundläggande kamerafunktionerna så presterar 500D överlag bra även om vi i svåra förhållanden får lite problem med överexponerade bilder. Autofokusen är bland de snabbaste i testet och här har vi till skillnad från D5000 inga problem med att vissa objektiv inte har autofokus.

Brushanteringen är medelmåttig men för de flesta fungerar den nog alldeles utmärkt. Med dagens prisnivå känns den utan tvekan som ett smartare köp än D5000, och är en dålig filmfunktion bättre än ingen alls är det här kameran du ska köpa.

Omdöme: 500D är en kompetent nybörjarkamera som går att växa med men vill du leka mer finns bättre val.

BETYG
Storlek/Form: 7
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9


Totalt: 8

Pentax K-x
Intressant men irriterande

Tillverkare: Pentax, www.pentax.se
Info från: Focus Trading, www.focustrading.se
Pris: 6 390 kronor (med 18-55)

Testets billigaste kamera har ett litet, tyvärr ganska obekvämt hus med ett grepp som känns besvärligt oavsett handstorlek. De få knapparna gör att du oftast behöver göra flera knapptryck och hålla ögat på skärmen innan du ställer in. Menyerna är inte speciellt snygga och mycket känns lite rörigt och ologiskt.
Men det finns mycket gott att säga om K-X också. Den är fullspäckad med funktioner, som en trevlig autokorrigering som automatiskt fixar otrevliga objektivfel, och det fungerar förvånansvärt bra.

När du väl lärt dig menyerna finns sjukt mycket att göra bland bildinställningarna för att få resultatet som du vill direkt ur kameran. Utöver standardparametrar finns många filter och effekter för den som vill experimentera, bland annat ett roligt cross processing-filter.

Bildkvaliteten är medelbra även om kameran som standard skärper upp bilderna lite väl mycket. Autofokusen är riktigt snabb och precis men inte klockren för rörliga motiv. Brushanteringen är bra men kan ge uppskärpningsglorior kring kontrastrika kanter.
Vi gillar tanken bakom K-X men det finns ett till rejält minus - batteritiden. Den använder vanliga AA-batterier istället för uppladdningsbara, och trots att vi kör med det rekommenderade märket är batteritiden under all kritik. Detta sänker även betyget en del. Synd då den bortsett från batterikostnaden (om du inte använder uppladdningsbara) är väldigt prisvärd.

Omdöme: En riktigt kul kamera med massor av funktioner men en urusel batteritid och oskön ergonomi drar ner betyget.

BETYG
Storlek/Form: 5
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 9


Totalt: 6

Olympus E-620
Liten men osmidig

Tillverkare: Olympus, www.olympus.se
Pris: 8 000 kronor (med 14-42, 2 batterier och batterigrepp)

Olympus använder en mindre sensor än de andra tillverkarna i testet. Det gör att även E-620 är mindre än de övriga kamerorna men också sämst ergonomi, framför allt om du har stora händer. Och storleksskillnaden är inte större än att du fortfarande behöver väska.

Knapparna är många men små och utspridda över hela huset så trots alla genvägar känns E-620 svårjobbad, vilket understryks av de trista menyerna och en rörig hjälpskärm. Ska Olympus göra små kameror föredrar vi deras micro four thirds-satsning.

E-620 har ett antal digitala filter inbyggda för att göra lite roligare saker med bilderna utan att behöva gå till datorn först. Vi gillar det men utbudet är inte alls i klass med Pentax K-X.

Skärmen är ganska liten men går att vrida på alla möjliga sätt vilket är skönt vid live view-användning. Autofokusen är dessutom relativt snabb även i skärmläget.

Som helhet är bildkvaliteten riktigt bra men det finns några saker att anmärka på. Den lilla sensorn innebär en del kompromisser, framför allt när det gäller mörkeregenskaperna. Bruset blir väldigt framträdande redan vid iso 1600 och här spelare E-620 inte i samma liga som de andra testkamerorna. Dessutom blir sökarbilden väldigt liten. Det dynamiska omfånget är inte helt på topp och kameran bränner ut högdagrar ganska fult.

Kameran levereras med dubbla batterier plus ett batterigrepp vilket ökar prisvärdet en del, även om det känns lite iron om varför man ska ha batterigrepp på en kamera som är gjord för att vara liten.

Omdöme: Inte dålig, inte dyr, men inte så kul att använda.

BETYG
Storlek/Form: 5
Bildkvalitet: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 8


Totalt: 6