Spica är en telefon som förvånar. Den presenterades som ett billigare alternativ till Samsungs första Androidlur Galaxy. På vägen från löst rykte till faktisk produkt har det förvisso sparats in på en del ställen, men på vissa punkter spöar den faktiskt all konkurrens inklusive HTC:s flaggskeppsmodeller.

Dold uppgradering
Själva bygget är en fräschare version av Samsungs numera klassiska pekskärmsdesign. Den svarta modellen känns betydligt mer strömlinjeformad än vanligt och de röda detaljerna ger ett betydligt bättre intryck än något Galaxy hade att komma med. Även känslan känns betydligt mer bastant och välbyggd än storebror.

Ryktena om implementerade detaljer från Samsungs eget Touchwiz-system visar sig dock vara osanna, utan det är det vanliga Androidgränssnittet som möter oss.

De flesta knapparna på framsidan har dubbla användningsområden. Långt tryck på menyknappen drar fram ett tangentbord, samma sak på hemknappen drar upp en enkel aktivitetshanterare. Små detaljer som ändå ger ett mervärde. Det här föredrar vi faktiskt framför HTC Hero, då det i övrigt underbara Sense-gränssnittet tagit bort nästan alla sådana snabblösningar.
Utöver dessa finns några förinstallerade applikationer för Facebook och Myspace, men någon rejäl makeover modell HTC Sense är det inte.

Speedy
Spica är trots allt ungefär 1 500 kronor billigare än Galaxy, och främst märks besparingarna på det inbyggda minnet, som krympt från åtta gigabyte till 200 megabyte. Skärmen är inte längre av oled-typ men fortfarande riktigt bra trots avsaknaden av de extra färgerna.

Även kameran är bantad till en 3,2-megapixelmodell utan någon form av belysning, vilket gör den hyfsat poänglös i allt annat än dagsljus och den enda riktigt svaga punkten. Däremot är musikljudet, trots Androids totala avsaknad av equalizers, faktiskt riktigt bra.

I och med priset väntade vi oss att processorn skulle vara av samma typ som hos Galaxy, eller en nedklockad modell. Men i Spica sitter i stället en processor på 800 megahertz under skalet, ungefär 300 extra jämfört med den tidigare modellen.
Processorns muskler gör underverk för systemet och helhetsupplevelsen, för vi kan utan tvekan säga att det rör sig om den snabbaste androidluren på marknaden i skrivande stund, även om Acer Liquid och Sony Ericsson X10 lurar bakom hörnet.

Den sämre kameran till trots gör både hastigheten och det betydligt lägre priset att Spica slår storebror Galaxy med en hårsmån. För i det här fallet värdesätter vi snabbhet före tekniska detaljer.


+
Snabb
Bra musikljud

-
Kameran

=
På många sätt en ruskigt mycket bättre mobil än Galaxy, och till ett riktigt bra pris.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 3
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 4 195kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 115x57x13 mm
Vikt: 120 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 329x480 pixlar, kapacitiv pekskärm
Taltid: 11,5h
Passningstid: 650h
Minne: 200 Mb, micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlan

Spica vs Tattoo

Det finns två Androidlurar som lanserats som ”budgetmodeller”; Samsung Spica och HTC Tattoo (som testas på nästa sida). Den senare har mindre skärm (en resistiv sådan dessutom) och långsammare processor. Däremot har den inbyggd radio, kostar några hundralappar mindre och du kan beställa egendesignade skal från HTC:s hemsida. Spica är dyrare, men en större och bättre skärm och den snabbare processorn gör att den faktiskt vinner kampen, trots att den saknar HTC:s briljanta Sense-gränssnitt.

Stjärnklart
Spica? Är du astronomikunnig vet du nog redan att Spica är en ljusstark stjärna som ingår i stjärnbilden Jungfrun och finns på 262 ljusårs avstånd från Jorden, vilket förstås anknyter till att mobilserien kallas Galaxy.

Det är även namnet på en svensk klass av torpedbåtar från 1960-talet, men det har inget med telefonen att göra.