Sbox… namnet ger inga direkta vibbar om vad den vita enheten egentligen är till för. Men när Sven-Olof Sirén snuddar vid den så tänds den åtta tum stora skärmen upp och avslöjar ett slags informationstavla som du snabbt kan läsa av och förstå.
Sboxen är kort och gott en informationscentral tänkt att ge användaren en överblick över sådant denne finner viktigt i sitt liv. Du kan exempelvis följa din förbrukning av el, vatten och koldioxid dagligen, veckovis eller årsvis, kolla busstider eller se vem som ringer på dörren, ta en titt i din kalender eller till och med boka en tid i tvättstugan.

Hur kom det sig att du fick den?
- Vi har haft vår Sbox i snart ett år och var bland de första att få testa den, säger Sven-Olof Sirén när vi besöker honom i hans hem i Vällingby, Stockholm.

Sven-Olof ingår i ett testprogram som är till för att utvärdera hur Sboxen används och vilka funktioner som folk anser vara viktigast.

- Mitt bostadsbolag Svenska Bostäder skickade ut en enkät och jag blev nyfiken. Så jag gick på ett informationsmöte. Eftersom jag är pensionär och hemma hela tiden kände jag att jag passade bra in i en testgrupp, säger han.

Företaget som ligger bakom enheten heter Manodo. Johan Stråkander är informationsansvarig på företaget och han berättade tidigare i höstas att det förhoppningsvis lanseras en Sbox för privatpersoner före jul, den är då byggd för personer som bor i bostadsrätt, radhus eller villa. Prisuppskattningen då var att den skulle kosta runt 10 000 kronor.
Men än så länge är det alltså bara bostadsbolag som kan installera enheten hos hyresgästerna. Och det var på den vägen som det skedde för Sven-Olof.

Efter att han gått med kom behörig personal dit och installerade pekskärmen. De drog kablar till de prylar som behövde det, exempelvis inomhustermometern, och fäste moduler på bland annat vattenmätaren för att kunna läsa av vattenförbrukningen i realtid.
Sboxen är därefter kopplad till Internet hos Sven-Olof och kommunicerar på det sättet med en server på Manodo. Via den uppdateras exempelvis väder, busstider och utomhustemperatur löpande.

El och vatten
- Jag använder den mest till att se över vår förbrukning av el och vatten. När barnbarnen är här sticker exempelvis värdena iväg och då är det bra att hålla ett öga på den. Ska vi in till stan händer det även att vi kollar upp tunnelbanan, säger Sven-Olof.

Han visar hur gränssnittet fungerar och berättar att han som mest brukar ta en titt en gång om dagen. Då läser han av staplarna och ser efter om de håller sin målförbrukning. Sistnämnda ser han via en grön, gul eller röd gubbe på skärmen, röd gubbe innebär att de överskridit sitt uppsatta mål.

- Det har hänt ett par gånger att vi fått en röd gubbe om vi exempelvis duschat för länge. Men målen måste inte följas till punkt och pricka, det är mer riktlinjer för vad som är bra, säger han.

Vissa av hans grannar fick dessutom kameror installerade i låsen och kunde därför se vem som ringde på dörren direkt i Sboxen. Men det tackade Sven-Olof och hans fru nej. De tyckte att det räckte med den kamera som installerades vid porten, via den kan de ändå se vem det är när personen ifråga ringer på porttelefonen, då tas nämligen en bild.

- I början var det så att affärerna kunde lägga in reklam och speciella priser. Men det är borttaget sedan en tid tillbaka. Jag tror det är för att de testar olika funktioner. Du kan bygga ut den med larm och grejer, det finns mycket du kan göra, berättar han.

Har inget behov av den
- Jag tycker det har fungerat bra, vi har inte haft några problem. Men jag vet inte om jag skulle välja att köpa den om jag fick möjlighet. Vi har inte något direkt behov av den så som jag tror andra kan ha, svarar Sven-Olof på frågan om Sboxen är något de kan tänka sig betala för.

Han gillar att han kan följa värdeförändringarna och att han kan kolla vädret men känner inte att han behöver resten av funktionerna.
Däremot tror han att folk med andra levnadsmönster kan tänkas ha det. Och han säger att han tror att privatpersoner kommer bli nöjda med den om Manodo lyckas få fram en hyfsat billig variant. Den har många fördelar men dessa måste som sagt vägas mot behov.
Bostadsbolag bör däremot investera i den om de vill få bättre koll på kostnader och liknande, menar Sven-Olof.