Tidigare har vi gnällt på att Samsung saknar själ och hjärta i sina mobiler, Blue Earth tar igen det så det bara sjunger om det.
Till att börja med var Sverige först ut med luren på marknaden, i november som traditionellt är en mörk månad och som i år hade typ tio soltimmar totalt. Det är humor eftersom det här är den första luren med inbyggda solcellspaneler vi någonsin testat. Var den ljusa idén att ens släppa en solcellslur på vintern kom ifrån vet vi inte, men den som bestämde det hade humor.

Vidare är förpackningen något av det gulligaste vi sett. Givetvis är den gjord av återvunnet papper, men på insidan av locket finns även en instruktion för hur du enkelt ska kunna bygga om kartongen till en fotoram och på så sätt ha vidare nöje med den. Helt fantastiskt.

Smurf
Har mobilen då lika mycket genomtanke som förpackningen? Blue Earth i sig är ungefär vad vi förväntar oss av mellansegmentets peklurar från Samsung. En lite föråldrad variant av Touchwiz-gränssnittet och dess myriad av widgets, en lite för segjobbad resistiv pekskärm, gps, standardkamera utan blixt och så vidare.

Den enda gröna nyheten är Eco Walk, det vill säga en stegräknare som översätter dina promenader i besparade koldioxidutsläpp som du kan skryta med inför alla bilåkande människor.

Svårladdad
Utöver att telefonen är gjord på miljövänliga komponenter och i så stor mån som möjligt återvunnet material är givetvis den stora grejen just solcellspanelen, som täcker hela baksidan och är en del av batteriluckan. Efter en månads jakt på solen lyckades vi med hjälp av lite reflektioner från snön i alla fall få en indikation på att panelerna fungerar.

Hur bra de fungerar och hur lång tid det faktiskt tar att ladda den får vi återkomma till i vår när ett sådant test överhuvudtaget är fysiskt möjligt på våra breddgrader. Dock är det en grym idé som, precis som ficklampan hos ruggade lurar, känns som att det borde vara standard på varenda telefon. Inte så mycket ur miljösynvinkel som för att ha en extra livlina om batteriet är på väg att ladda ur och du är ute.

Rent tekniskt är det inget särskilt med Blue earth, men vill du lätta ditt miljösamvete en aning kan det här vara ett inte alltför dyrt och någorlunda smart alternativ.


+
Solceller
Micro usb
Skojig förpackning

-
Lite segt handhavande

=
Cool teknik i en utöver miljövinkeln ganska medelmåttig mellanprismobil.

BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 4
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 7
Totalt: 6

Fakta

Pris: 3 699 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 107x53x13,9 mm
Vikt: 119 g
Band: Quad band gsm, wcdma
Skärm: 3 tum, 240x400 pixlar
Taltid: 4,2 h
Passningstid: 350 h
Minne: 130 Mb, Micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel, af
Övrigt: Gps, Wlan