Google har upprepade gånger sagt att de själva inte tänker släppa någon telefon. Så för att komma undan uttalandet har HTC tillverka hårdvaran och uttalandet ändrats till att Google aldrig tänker utveckla hårdvara till en Androidtelefon.

Nexus är inte släppts i Sverige än, men den går att beställa från USA med full funktionalitet (utom svenskt språk i menyerna) för ungefär samma pris som vad den kommer kosta i Sverige om/när den kommer hit på riktigt.

Designen är väldigt typisk HTC, men designen med det brunaktiga skalet är väldigt tillbakadragen och anonym, nästan lite väl diskret för vår smak.

Tung insida
I övrigt är det inget större fel på bygget som sådant, utan Nexus One känns riktigt gedigen. Det enda minuset är att alla knappar på framsidan, utom den klickbara styrkulan, är av touchmodell istället för fysiska knappar. Det kanske kändes high tech 2006, men numera är det mest störande att luren sticker iväg på något eget äventyr bara för att vi råkat nudda någon tangent omedvetet, samma tangent som inte alls är speciellt pigg att reagera när vi faktiskt vill trycka på den.

I övrigt finns det egentligen inget som står i vägen för vad Nexus klarar av. Den stora skärmen får en extra kick av oled-tekniken, med extra kontrast och färgdjup. Och på insidan puttrar en Snapdragon-processor på en gigahertz tillsammans med en halv gigabyte arbetsminne. Den kombinationen ger utan tvekan den absolut snabbaste Androidluren du kan köpa för pengar i dagsläget.

Något lustigt är att kameran på baksidan åker på storstryk av den nästan hälften så dyra GW620 från LG.
Bilderna utan blixt är lika kassa som alltid när HTC har något med kameror att göra och bilder där lysdiodblixten används får en skuggad svart ram runt kanterna, knappast något att skryta om.

Uppdaterad
På insidan återfinns den senaste versionen av Android, som nu nått version 2.1. Det innebär en hel del uppsnabbningar, bland annat möjlighet att använda Google Maps som en mer eller mindre riktig gps och tillgång till ”plåta och Google talar om vad byggnaden eller monumentet heter”-appen Google Goggles.

Utöver att förlita sig på den senaste versionen av Android har Google piffat upp gränssnittet en aning, med grafiska uppdateringar som aktiva bakgrunder och annat ögongodis mer eller mindre överallt. Något som går riktigt fint ihop med Oled-skärmen och hårdvaran, som sväljer allt utan att lagga.
Vi håller fortfarande HTCs Sense-gränssnitt som det absolut vassaste som går att få till Android, men Google har definitivt inte gjort något dåligt jobb här.

Det är något som behövs för att sparka igång Android på riktigt så här i början av året, för med Nexus One att jämföra sig med måste verkligen övriga tillverkare anstränga sig till det yttersta för att rå på den nya kungen på Androidtronen.


+
Snabb
Skärmen

-
Touchknapparna
Ganska anonym design

=
Google inleder året med att sätta standarden för hur Androidmobiler ska se ut och fungera.

BETYG
Form/design: 6
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: ca 5 500 kr (import från USA)
Tillverkare: Google, www.google.com/phone

Mått: 119 x 60 x 11.5 mm
Vikt: 130 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,7 tum, 480x800 pixlar, amoled, kapacitiv touch
Taltid: 10h
Passningstid: 290h
Minne: 512 Mb, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, led-blixt
Övrigt: Gps, wlan

Är det här slutet för tredjepartstelefoner?
Nu när Google gör ”egna” telefoner med Android, betyder det då att övriga tillverkare får lägga ner tillverkningen av tredjepartstelefoner med Android?
Knappast, men i och med lanseringen av Nexus One visar Google var standarden för en högpresterande Androidlur bör ligga. Just det är viktigt för att Android som operativsystem ska kunna bli ett reellt alternativ för fler mobilanvändare.

DUELLEN
Nexus One vs Iphone 3GS
Iphone har fortfarande en överlägsen programbutik och ett betydligt enklare gränssnitt till sin fördel, men numera är snabbheten något som den fått konkurrens med. Innan Android Market fått igång betalapplikationer i Sverige är det omöjligt att rå på Apples innehåll, men utöver det tar vi musklerna och multitaskingen i Nexus One vilken dag som helst.

Vinnare: Oavgjort

Nexus One vs HTC Hero
Förra årets coolaste mobil är helt körd när det kommer till allt som har med prestanda att göra. Även filmvisning är något vi hellre gör på Nexus Ones fina skärm. Uppdateringarna i Android 2.1 får dessutom Hero att kännas lite dammig på vissa plan, även om den mindre skärmen gör att Hero är bättre lämpad för enhandsanvändning. Och än har ingen kommit i närheten av många av de gränssnittsdetaljer som Sense erbjuder. När HTC:s egen Snapdragon-mobil Bravo släpps i vår kan det bli tronskifte igen.

Vinnare: Nexus One