LG har snackat om Android ett bra tag och lovade både det ena och det andra under Mobile World Congress i början av 2009. Men först ett år senare kommer mobilerna och GW620 är det första steget på vägen.

Med ett introduktionspris några hundralappar lägre än HTC Tattoo är det på papperet den billigaste androidmobil du kan få tag i (även om Tattoo går att få tag i ännu billigare idag). Lågt pris brukar ju tyda på att det snålats på hårdvaran, men vi möts faktiskt av trevligheter som ett utskjutbart qwerty-tangentbord och lysdiodupplyst kamera.

Långtryck
Formen är förvånansvärt smidig för en tangentbordsmobil. Den kunde gott ha skalat några millimeter i tjocklek, men annars är den riktigt skön att använda. Frontknapparna är något förvirrande, där två består av överkänsliga touchknappar medan mittentangenten ersätter alla de extraknappar vi vant oss vid på HTCs androidmobiler. En aning förvirrande till en början, men det funkar.

Tangentbordet är riktigt bekvämt att skriva på, enda störningsmomentet är svenska tecken samt frågetecken. Några separata knappar för å, ä och ö finns inte, och att komma åt dem är rätt bökigt och drar ner skrivhastigheten. Att frågetecken inte ligger under en funktionstangent utan i symbolmenyn stör också.

Nästan S-class
Den strama budgeten syns mest på skärmen, som har ganska låg upplösning och den billigare resistiva pekskärmstekniken. Med tanke på priset känns det okej, men vad värre är är att kalibreringen stundtals är helt bedrövlig vid detaljerade tryckningar. Visst sköts den mesta hanteringen från tangentbordet, men föredrar du att använda skärmen för det mesta kan det bli problem.

Gränssnittet ser nästan ut som vanliga Android till en början. Men ju mer du gräver, desto mer av LGs egna S-class-gränssnitt hittar du. Mestadels funkar det varken bättre eller sämre, men programmenyn har blivit virrigare och sämre medan kameramenyerna istället håller betydligt högre klass än vanligt. Kameran är toppklass för att vara Android, vilket i och för sig inte säger så mycket.

När det gäller prestanda går det inte direkt segt, men GW620 känns en aning långsammare än exempelvis HTC Hero eller Samsungs modeller, och även batteritiden är något sämre.

Den marknadsförs som en social mobil, så givetvis finns koppling till Twitter och Facebook, främst genom att du länkar dina kontakter till deras respektive konton.

Det finns också en ansiktsigenkänningsfunktion som i teorin ska tagga alla nyligen tagna bilder med rätt person, i praktiken funkar det knappt en gång av tio. Men tanken är god.
Just ”tanken är god” känns som en bra sammanfattning, för LG har gjort en hel del rätt här samtidigt som det finns mycket att slipa på. Vi väntar spänt på någon mer högpresterande lur skapt ur samma mall, för det här har all möjlighet att bli ruskigt bra.


+
Prisvärd
Kamera
Tangentbord

-
Kasst kalibrerad skärm
Seg inmatning av svenska tecken
Dålig batteritid.

=
Ingen perfekt mobil, men ett riktigt lovande första steg för LG.

BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8


Totalt: 7

Fakta

Pris: 3 295 kr
Tillverkare: LG, nordic.lge.com

Mått: 109 x 54.5 x 15.9 mm
Vikt: 139 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3 tum, 320 x 480 pixlar, resistiv touch
Taltid: 8h
Passningstid: 600h
Minne: 150 mb, Micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, led-blixt
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio

Å,ä,ööööhh

Det är inte helt enkelt att skriva på svenska med GW620. Å och ö kommer du åt genom långt tryck på a och o. Ä i sin tur kommer du åt genom att trycka fram ett å för att sedan snabbt trycka en extra gång på a. Det här borde ha kunnat lösas enklare…

Androidversioner
GW620 levereras med Android version 1.5 och det finns i dagsläget inga planeringar på en uppdatering.
Androidversionerna spelar helt klart in när det gäller val av telefon, eftersom senare versioner är såväl snabbare och mer stabila, som utrustade med nya och fräscha funktioner. Från och med version 1.6 kan du exempelvis använda Google Maps som en mer eller mindre riktig gps-navigator.