Hemma hos Anders blandas renoveringsprojekt med drömmar och så har det varit sedan tidernas begynnelse, i alla fall om du frågar hans kompisar.

- Min badrumsrenovering hade nästan gått och blivit en skröna bland mina vänner innan jag gjorde slag i saken nu under hösten, berättar Anders.

I dag står hans tidigare fallfärdiga badrum och glänser i en ny vacker skrud. Tre av väggarna är klädda i svart kakel och en i vitt, samtidigt har golvet fått en vit mosaik. Alla val som gjorts vad gäller inredning och färger har gjorts för att få det 2,4 kvadratmeter stora badrummet att se större ut. Planeringen har pågått sedan Anders flyttade in 2003.
Men det här reportaget handlar inte om Anders badrum i sin helhet, utan istället handlar det om ett par högtalare som numera pryder innertaket i det. Och planeringen av högtalarna har inte pågått sedan 2003, dessa var istället ett spontant infall bara dagarna innan byggfirman skulle dyka upp och dra igång projektet.

- Jag kom att tänka på att de skulle sänka taket och sätta in spotlights under renoveringen. Då insåg jag att det skulle vara en enkel process att sätta in högtalare i taket på samma gång, det var ju bara att dra två högtalarkablar från förstärkaren i vardagsrummet till ett par marinhögtalare i badrummet, säger Anders och fortsätter:
- Kablarna kommer ju inte synas eftersom de hamnar ovanför innertaket.

Sagt och gjort. Han tog tunnelbanan till sin favoritljudbutik och satsade 600 kronor på ett par marinhögtalare samt ytterligare 200 kronor på tillräckligt lång högtalarkabel.

- Jag hade hört dem i butiken tidigare och de lät helt okej sett till pengarna.

Från en plats till en annan

Det är Anders förstärkare som gör att han får ljud i badrummet. Förstärkaren står i vardagsrummet och är av typen 7.1. Det innebär att det finns åtta högtalarutgångar på baksidan av den, sju för vanliga högtalare och en för basen.
Ett hemmabiosystem består normalt av fem till sju högtalare och en subwoofer. I Anders hemmabiosystem är fem högtalare och en subwoofer inkopplade, så kallat 5.1-surround. Det betyder att han hade två utgångar över efter att han kopplat in sitt hemmabiosystem. Dessa utgångar hade han egentligen tänkt använda för att dra in ljud i köket men nu föll det sig alltså så att han istället använde dem för att få musik i badrummet.

- Jag är en stor musikkonsument men jag vill kunna göra annat samtidigt, jag har inte alltid tid att bara sitta ner och lyssna igenom en ny platta. Därför ville jag utnyttja utgångarna till ett rum där jag kunde göra något annat samtidigt, säger han.

Eftersom vardagsrummet och badrummet separeras av en liten hall fick han borra hål i hallväggen för högtalarkablarna och dra dem den vägen. Letar du efter kablarna i hallen så syns de men de sticker inte ut på något sätt. I vardagsrummet är kablarna sedan dragna i kabelkanaler.

- Jag hade ju kunnat sätta upp kabelkanaler i hallen med men jag skippade det, jag tycker inte de märks av ändå, säger Anders.

Tack vare att hans hemmabioförstärkare har en multiroom-funktion kan den spela upp från flera källor samtidigt, till exempel radio i badrummet och musik i vardagsrummet. Musiken hämtar han från sin htpc, (home theatre personal computer, helt enkelt en mediaanpassad vanlig dator), som är kopplad till förstärkaren. I datorn har han musikprogrammet Spotify och på så sätt har han tillgång till flera miljoner låtar med bara några knapptryck. Dock lyssnar han och hans sambo mest på radio i badrummet eftersom det går snabbast att få igång. Dessutom slipper Anders och hans vänner pausa filmen när någon behöver uppsöka toaletten.
Ljudet kopplas snabbt på i badrummet med två knapptryckningar på förstärkaren.


Nöjd med resultatet
- Pengarna för att dra in ljud i badrummet blev en spottstyver i jämförelse med de 100 000 kronor jag lagt ner på badrumsrenoveringen i övrigt. Det var helt klart värt det, säger Anders.

Men trots att han är riktigt nöjd med beslutet finns det två saker han skulle gjort annorlunda om han fick möjlighet. Dels hade han sett till att innertaket hade varit av ett styvare material eller i alla fall reglats bättre. Basen blir nämligen bumlig eftersom innertaket vibrerar då det är så tunt. Och dels hade han köpt ett par bättre högtalare. Men egentligen tycker han inte att det spelar någon större roll.

- Du kan ju ändå aldrig få särskilt bra ljud i ett litet kaklat badrum med tanke på akustiken därinne. Det viktiga för oss var att vi kunde få lite underhållning. Hade jag haft ett större badrum skulle jag satt in en tv med, avslutar han.