Tv-tablån är död, utropas allt oftare. I stället ska vi titta på tv on demand, det vill säga precis det program vi vill precis när vi själva vill. I Com Hems tappning innebär det helt enkelt ett inköp av en moddad box och sedan är det bara att tuta och köra.

Vilseledande reklamfilm

Boxen kommer från Motorola och är en hyggligt snygg grej, dock helt utan display. Boxen ger bra bild i såväl sd som hd, men vi kan inte blunda för att den lider av ett par irriterande buggar och dessutom stundtals är fruktansvärt långsam.

Det måste finnas smartare och snabbare sätt att hitta en viss film bland tusen andra. Tyvärr erbjuder Com Hem ännu ingen on demand-box med hårddisk, den som vill ha en sådan får ge sig till tåls några månader till.

Comhem marknadsför sitt paket med att du kan titta på ditt favoritprogram när du vill genom att välja bland Playutbudet eller helt sonika starta om ett program. Faktum är att företaget i skrivande stund rullar en reklamfilm på tv där det puffas för hur enkelt det är att titta på din favorit-tv-serie precis när du vill. Visst vore det, men i utbudet finns faktiskt inte en enda av de serier de hänvisar till.

Vi saknar också femmans och sexans Playutbud, och hos de övriga är utbudet avsevärt mindre än vad som erbjuds av samma kanaler på deras egna respektive sajter.

Ännu märkligare är det att bara en bråkdel av programmen faktiskt går att starta om, under en hel tv-kväll kan det röra sig om 10-15 program som är omstartningsbara. Com Hem menar att det har med upphovsrätten att göra och hänvisar till programbolagen.

Snålt hd-utbud
En on demand-box ger också möjligheten att hyra film direkt via boxen. Aktuella filmer kostar i allmänhet 39 kronor att hyra, och utbudet är väl okej. Det går att hyra filmer i hd-upplösning, men i skrivande stund finns det bara två sådana att välja bland. Filmen strömmas över nätet och startar direkt, och vi upplevde inga problem ens med hd-material. Filmtjänsten är utan tvekan det bästa med Com Hems tjänst.

Något särskilt abonnemang krävs inte för att utnyttja Com Hems on demand-tjänst – det räcker med ett vanligt digital-tv-abonnemang och boxen för 495 kronor. Vill du titta på Playprogram som är äldre än omkring en vecka tillkommer också tio kronor per kanal och månad, men då slipper du ofta reklamen även på reklamkanalerna.
Det finns ingen anledning att betvivla att on demand kommer att slå – stort. Att titta när man vill är givetvis helt rätt väg att gå, men det är också uppenbart att det fortfarande är en bit kvar dit. Vad Com Hem erbjuder är ett minimum av program som går att starta om samt en begränsad del av det Playutbud som finns att tillgå på tv-bolagens webbsidor. Det räcker inte, tablåerna får nog vara kvar ett tag till.


+
Praktiskt att kunna starta om program
Lätt att hyra film

-
Magert Playutbud
Få program går att starta om
Seg box utan hårddisk

=
Även Com Hem har förstått att tv-tablån är på väg ut. Men konceptet känns inte riktigt klart, och såväl boxen som tjänsten som sådan måste utvecklas för att detta ska bli intressant. Det funkar, men utbudet är på tok för magert.

BETYG

Bildkvalitet: 8
Utbud: 4
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 7


Totalt: 6

Fakta

Pris: Tjänsten kräver ett digitaltv-abonnemang. Dessutom krävs en speciell box för 495 kronor.
Tillverkare (box): Motorola, www.motorola.com
Leverantör: Comhem, www.comhem.se

Webbtjänster: SVT Play, TV3 Play, TV4 Play, TV4+ Play, TV4Fakta Play, TV400 Play TV8 Play, Canal+ Select, TV1000 Play, Eurosport Play, Disney Channel Play, National Geographic Play, Lattjo Lajban Play, Star Play
Anslutningar: usb, line-out, optisk, koaxial, 2xscart, hdmi, komponent
Antal filmtitlar i videobutiken: 955
Antal hd-titlar (TV 1000 HD): 2