Sällan hypas en ny pryl lika mycket som när Apple släpper någonting nytt, och med facit i handen är det lätt att se varför. Visst har vi sett en och annan Appleprodukt passera relativt obemärkt men få tillverkare har lyckats lika bra de senare åren med att kliva in och äga ett produktområde.

Mp3-spelare är idag synonymt med Ipod och min gissning är att hela tablet-pc-segmentet snart kommer att heta Ipads, vare sig vi gillar det eller inte.

Det kommer nämligen inte att spela så stor roll om Dell, HP eller Asus släpper Android-modeller med inbyggd webbkamera, flash-stöd och multitasking några månader efter att Ipad gör entre. Detta av tre orsaker.

Först och främst handlar det om Apples pekskärmsteknik som ännu ingen i min mening kommer i närheten av. Den som en gång visat bilder på sin Iphone och sedan klämt på en HTC Hero vet vad jag menar.

Nummer två är att det redan idag finns en bra bit över 100 000 appar som du kommer att kunna köra på din Ipad. När vi sedan lägger till Itunes och dessutom en virtuell bokaffär (och ett gränssnitt som får Kindle att se ut som en Palm V:a i jämförelse) så är det upplagt för öppet mål.

Sist men inte minst är det ju så att alla som en gång ägt en Ipod Touch eller Iphone redan kan gränssnittet, och att en Ipad kommer att kännas som ett enklare alternativ än att välja mellan fem olika pc-varianter där du som köpare måste kolla upp detaljer och jämföra de olika modellerna åt.

Men jag kan ha fel, men jag tror i så fall snarare om att det skulle bero på att hela tablet/Ipad-nischen floppar istället för att Apple blir omkörda av Androidbaserade varianter.

Mikael Lindkvist
Datorredaktör