Utan någon större efterforskning kan vi konstatera att det aldrig tidigare har varit billigare eller enklare att ringa med mobiler än idag (vilket operatören Tre går hårt på i sin jakt efter att avliva alla fasta abonnemang). Undertecknad vill minnas en tid för drygt tio år sedan då vi i värsta fall fick hålla koll på olika taxor till olika operatörer (plus fastnätet), olika sms-taxor beroende på vilken operatör du hade och skickade till och dessutom var vi tvungna att hålla koll på tiden eftersom det var olika taxor under dagar och kvällar. Lägg sedan till att minutpriset ganska ofta låg på en femma per minut och att ett sms kostade ett par kronor.

Nej, det var ingen skojig tid. Numera är det ruskigt billigt, men för att röra till det har en mängd andra operatörstjänster dykt upp istället.

Enkel koll
I dagsläget finns det en hel del olika sätt att jämföra abonnemang mellan operatörer. Prisjämförelsesajten Prisjakt har bland annat en egen jämförelsesökning bland abonnemang.

Problemet med just den är att Prisjakt har rejält många kategorier, vilket gör att deras prisjämförelse inte fått speciellt mycket kärlek vid skapandet och resulterar ofta i att ett normalt mobilanvändande enligt dem kostar flera tusen, när den faktiska fakturan ligger på ett par hundra.

Surf och utland då?
Mobilsurf och tilläggstjänster för utlandssamtal är ofta något som kommer på tal. Vi känner dock att det är så pass stora och viktiga delar att vi kommer att ägna en separat artikel för var och en av dem inom kort. Därför nämns de bara kort här.

Tilläggstjänster
Tilläggstjänster är något du bör ha koll på, eftersom de både kan dra iväg på kostnaden och hålla den nere. När det gäller tjänsterna är operatörerna hyfsat lika sett till vad de erbjuder, men det kan kosta lite olika beroende på operatör. Här är ett urval av vad operatörerna erbjuder som kostar extra.

Tele2
Tele2 är ofta väldigt billiga, men det kommer till priset av att vissa tilläggstjänster som andra operatörer inte tar ut några pengar för kostar extra. Deras pluspaket innehåller pendling av samtal, konferenssamtal och möjligheten att höra om någon annan ringer medan du talar, tjänster som hos de andra operatörerna är gratis men som här kostar tio kronor extra i månaden.

Skickar du många sms har de, liksom alla andra, ett enkelt sms-paket med 3 000 sms inkluderade för 69 kronor i månaden (kostnaden för 100 sms i vanlig taxa).

Tele2 erbjuder även ett utlandspaket för 19 kronor i månaden, möjlighet att ta en backup av telefonboken för åtta kronor i månaden och nöjestjänster som Messenger och TV i mobilen.

Fullständig lista hittar du här.

Telia
Telia erbjuder inte överdrivet många extratjänster för just mobilen. Likt Tre och Telenor kan du vidarekoppla ditt hemnummer, i det här fallet för 59 kronor i månaden. Gruppsamtal kostar extra, precis som hos Tele2, här för 10 kronor i månaden.

Telia erbjuder även olika paket för sms och mms om du använder sådant mycket, där ett sms-paket med 5000 inkluderade meddelanden kostar 99 kronor och samma paket med ytterligare 500 mms går på 129 kronor per månad.

Om du inte surfar, men vill kolla din mail i mobilen har Telia en tjänst för det som kostar 29 kronor i månaden och behöver du kunna utnyttja fax med mobilen kostar den tjänsten 30 kronor per månad. Fullständig lista hittar du här.

Telenor
Telenor erbjuder en hel del kostnadskapande tjänster för dig som vet med dig att du använder någon speciell funktion extra mycket. För 59 kronor per månad ringer du fritt till det fasta telefonnätet och för 49 kronor per månad ringer du fritt till alla Telenors kunder. På samma sätt funkar meddelanden, där det finns en hel uppsjö olika paket, exempelvis fria sms inom Sverige för 99 kronor i månaden.
Telenor erbjuder även en del speciella tjänster som tvillingkort (två simkort med samma nummer) för 250 kronor, en väckningstjänst för 50 kronor per samtal och ett fastprisabonnemang för videosamtal som annars kostar extra. Samtliga tjänster hittar du här.

Tre
I vissa fall fungerar Tre lite annorlunda mot övriga operatörer. Tecknar du ett Pottabonnemang räknas tillägstjänster av från potten. Om du exempelvis har ett pott 199-abonnemang och lägger till ett surfabonnemang för 89 kronor i månaden betalar du inte 288 kronor i månaden, utan fortfarande 199 kronor. Däremot har du inte längre 199 kronor att ringa för, utan 110 kronor eftersom surfabonnemanget räknats av i pottkostnaden. Ganska smart faktiskt.

Värt att veta är också att Messenger och Skype används gratis om du köper Tres kontantkort, tjänster som annars kostar 19 respektive 49 kronor i månaden för abonnemang.
Samtliga Tres tjänster hittar du här.

Men vad kostar det då?
Här har vi använt oss av Telepriskollen för att jämföra kostnaderna i tre olika användartyper, för den som ringer lite, halvmycket och mycket helt enkelt. För enkelhetens skull har vi slagit ut antalet samtal jämnt mellan de olika operatörerna, men vet du med dig att du ringer mest till exempelvis Tele2 kan du alltid själv räkna om det med dem i en högre procentsats. Vi har även valt att utesluta videosamtal, som i alla fall utom hos Tre kostar mer än ett vanligt samtal. Detta på grund av att det är en tjänst som i ärlighetens namn inte används speciellt mycket.

Noteras bör att Tre endast finns representerade i kontantkortsform på telepriskollen. Om det är på grund av begränsningar hos PTS och Telepriskollen själva eller någon form av ovilja från Tres sida finns det ingen information om, därav är alla Tres abonnemang utelämnade. Däremot kan du själv studera tabellen och kolla på Tres hemsida hur deras abonnemang passar dig.

Farmor (miniringaren)
Miniringaren ringer totalt 19 samtal till mobil och åtta till fast telefon på 61 respektive 16 minuter vardera. Utöver det ringer denne upp telefonsvararen sex gånger per månad och skickar 51 sms. med abonnemangen vi tagit upp i tabellen blir i så fall slutkostnaden följande:

Tele2 snackis 24 månader: 73 kr/månad
Tele2 Kompis 18 månader: 161 kr/månad
Tele2 Fastpris: 507 kr/månad
Comviq kontant Kompis: 260 kr/månad

Telenor abonnemang mini 12 månader: 169 kr/månad
Telenor abonnemang 199 24 månader: 220 kr/mån
Telenor Fastpris: 720 kr/månad
Telenor kontant enkelt: 106 kr/månad

Telia Mobil prata på: 139 kr/månad
Telia Mobil till vänner: 178 kronor/månad
Telia mobil storpratare: 620 kronor/månad
Telia Refill Flexibel: 133 kr/månad

3kontant: 104 kr/månad

30-åringen (medelringaren)
Medelringaren ringer 45 mobilsamtal och 12 fastnätssamtal på vardera 113 och 30 minuter. Utöver det skickar denne 1 mms och 69 sms och ringer 13 samtal till telefonsvararen. Totalt blir det då följande:

Tele2 snackis 24 månader: 123 kr/mån
Tele2 Kompis 18 månader: 246 kr/mån
Tele2 Fastpris: 507 kr/mån
Comviq kontant Kompis: 481 kr/mån

Telenor abonnemang mini 12 månader: 222 kr/mån
Telenor abonnemang 199 24 månader: 220 kr/mån
Telenor fastpris: 720 kr/mån
Telenor kontant enkelt: 192 kr/mån

Telia Mobil prata på: 201 kr/mån
Telia Mobil till vänner: 263 kr/mån
Telia mobil storpratare: 620 kr/mån
Telia Refill Flexibel: 234 kr/mån

3kontant: 189 kr/mån

Affärsmannen (maxiringaren)
Maxiringaren ringer 103 mobilsamtal och 39 fastnätssamtal på 371 respektive 105 minuter, skickar 141 sms, 3 mms och ringer 30 samtal till röstbrevlådan. Slutkostnaden landar då på följande:

Tele2 snackis 24 månader: 293 kr/mån
Tele2 Kompis 18 månader: 576 kr/mån
Tele2 Fastpris:
Comviq kontant Kompis: 1413 kr/mån

Telenor abonnemang mini 12 månader: 533 kr/mån
Telenor abonnemang 199 24 månader: 484 kr/mån
Telenor fastpris: 720 kr/mån
Telenor kontant enkelt: 530 kr/mån

Telia Mobil prata på: 420 kr/mån
Telia Mobil till vänner: 596 kr/mån
Telia mobil storpratare: 620 kr/mån
Telia Refill Flexibel: 1421 kr/mån

3kontant: 521 kr/mån

Share