Att synka sin telefon kan låta som något komplicerat nörderi som vanliga dödliga inte behöver bekymra sig om, men det har faktiskt en hel del fördelar. Många använder idag en kalender på datorn samtidigt som de använder en kalender i pappersform och den inbyggda i mobilen. Vårt tips är att helt dumpa papperskalendern och istället synka uppgifterna mellan mobilen och datorn för att ständigt och utan överdrivet krångel hålla dig uppdaterad.
Samma sak gäller med din kontaktlista, där datorn kan vara ett sätt att säkerhetskopiera kontakterna om de skulle gå förlorade.

Moln och dator
I dagsläget pratas det mycket om fysisk lagring kontra ”molnet”. Den fysiska lagringen innebär din egen dator och hårddisken som finns där. De flesta tillverkare synkar med just den och kräver att du kopplar ihop din telefon och dator för att kunna synka.
Det något abstrakta ”molnet” innebär lagring på Internet. Telefoner med Googles operativsystem Android lagrar exempelvis all din info genom ditt Googlekonto istället för på en fysisk dator. Även om det finns undantag så innebär molnlagring oftast ett säkrare lagringssätt i händelse av att din dator där du fysiskt lagrar dina data skulle krascha, eftersom molnlagring i regel alltid har en egen backup att falla tillbaka på.

Så gör du
Synkning fysiskt kontra molnet skiljer sig något åt, men mer eller mindre all uppkoppling inom vardera område går till på ungefär samma sätt.

Molnet
Att synka över nätet innebär oftast att du loggar in eller skapar ett konto på respektive tjänst via telefonen (i fallet med Android görs detta automatiskt första gången du startar din telefon). Därefter kan du själv välja om synkroniseringen ska ske automatiskt med en förvald intervall, eller om du vill göra det manuellt. Fördelen med att göra det automatiskt är att du ständigt har fräsch och uppdaterad information om din mobil skulle gå sönder.

Fysiskt via PC Suite-programmen
Att synka en mobil med en dator går till på ungefär samma sätt oavsett tillverkare. Är något annorlunda kommer programmet eller telefonen definitivt att upplysa dig om det.

Först installerar du själva synkprogrammet, har du inte kvar skivan finns de alltid att tillgå på respektive företags supportsida med namn i stil med PC Suite eller något som har med synkronisering att göra.

Efter det ansluter du telefonen och söker rätt på den med hjälp av synkroniseringsprogrammet du precis installerade. Därefter kan du enkelt välja exakt vad det är du vill synkronisera, med vilka tjänster det skall synkroniseras och om telefonen automatiskt ska utföra dessa uppgifter varje gång kabeln ansluts.

Nokia

Nokia har två sätt att lagra och synka din information på. Antingen genom Nokia PC Suite som följer med alla deras telefoner. Där kan du, antingen via kabel eller blåtand, synka kalender och kontakter med datorns motsvarande program. Utöver det klarar programmet även av att ladda ner bilder tagna med mobilen och dessutom en backup av dina meddelanden.

Halvt integrerat erbjuder Nokia också synkronisering med sin Ovi-plattform i de lite mer avancerade telefonerna.

Ovi-synkroniseringen baseras helt på molntjänster och erbjuder ungefär lika många alternativ som den fysiska modellen.

Sony Ericsson

Sony Ericssons mjukvara fungerar på ungefär samma sätt som Nokias och du kan, utöver kontakter och kalender, även synka meddelanden. Klarar din telefon av att spela musik finns det oftast genvägar till tilläggsprogram som synkar din musik mellan dator och telefon, något alla tillverkare erbjuder på ett eller annat sätt.

Samsung

Samsungs synkroniseringsprogram har det mesta inbyggt redan från start, även musiksynkroniseringen. Utöver musik kan du givetvis även synkronisera meddelanden, kontakter och kalendern. Även om alla tillverkare erbjuder möjligheten att installera program på din telefon via datorn, så har Samsung ansträngt sig lite extra för att göra det så enkelt som möjligt via sin programvara.

Android
Android som standard är helt och hållet frikopplat från den fysiska datorn. Istället synkar du med molnet och Googles egna tjänster. Bland annat HTC och Samsung erbjuder dock program till datorn för att synka även åt det hållet. I HTCs fall handlar det enbart om kontakter och kalender, medan Samsungs fungerar mer på samma sätt som i deras övriga modeller.

Windows Mobile/Phone

Mobila Windows är uppdelat i två kategorier; det lite äldre Windows Mobile och det nyare Windows Phone.

Båda versionerna klarar av att synka med Windows inbyggda Active Sync. Ett program som har för vana att krångla och vägra koppla upp första gången du ska ansluta en telefon, men om du bara orkar försöka ett par gånger fungerar det smidigare allteftersom.

I och med Windows Phone erbjuds också tjänsten MyPhone, som kort och gott är en lagringstjänst som kopplas till ditt live-konto, alltså samma konto som du använder för att exempelvis logga in på MSN Messenger med.

Iphone
Apple använder sig dels av synkronisering via Itunes till det program du föredrar att använda, men också av molntjänsten MobileMe. Just MobileMe är en betaltjänst som du betalar en årsvis prenumerationskostnad för. Fördelen är att dina data automatiskt synkas med både datorn och telefonen så fort de har uppkoppling.

Fristående synktjänster
För de flesta telefoner finns det en hel del fristående synktjänster mot molnet. De flesta sköter enbart din kontaktlista, men många klarar även av kalender och annat nyttigt.

Som regel kostar dessa tjänster en slant att använda, som du oftast betalar per månad eller år. En variant som är gratis och som fungerar med de allra flesta telefoner (dock inte Android) är Zyb (www.zyb.com). Du registrerar dig och får alla inställningar skickade till din telefon. Zyb fixar enbart kontakter, men är som sagt gratis och därmed en enkel försäkring för att alltid ha dina vänners kontaktuppgifter fräscha och uppdaterade om något skulle gå galet.

Share