Att ha en htpc börjar bli en alltmer ovanlig syn då de dedikerade mediaspelarna börjar bli så pass bra och lättanvända. Med det inte sagt att htpc:n är död då det fortfarande finns många fördelar med den. En sak som dock inte är en fördel är att man måste ha ett tangentbord och mus liggande på soffbordet, oftast är dessa dessutom väldigt fula. Det solklara alternativet har på denna punkt varit det dyra Logitech Dinovo Mini, något som nu får riktigt tuff konkurrens av Cideko Air Keyboard som dock ligger på ungefär samma pris.


Tv-spelskänsla
Att jämföra dessa två produkter är både helt rätt och helt fel då musen fungerar på olika sätt samt att Dinovo Mini verkligen är gjort för att inte se datormässigt och fult ut på soffbordet. Men å andra sidan är produkterna också väldigt lika och har samma användningsområden vilket gör jämförelsen svår att undvika.
Cideko ser mest ut som en tv-spelskontroll snarare än ett tangentbord och har därför ett riktigt skönt tvåhandsgrepp där man når alla tangenter, något som kan vara svårt på Dinovo om man har lite mindre händer. Musknapparna har man dessutom valt att lägga på framsidan vilket ytterligare förhöjer tv-spelskänslan. Tyvärr känns dessa knappar riktigt billiga och plastiga, något som är synd då resten av produkten känns väldigt stabil och bra byggd.
Knapparna är gjorda av gummi. Storleken är bara sex gånger sex millimeter och de sitter ganska tätt vilket gör att stora tummar kan vara ett litet problem, men ett bra avvägt motstånd och upphöjning väger upp det en del.
En stor skillnad mot Logitechs produkt är att Cideko har å, ä och ö, ett väldigt välkommet grepp. Det är även utrustat med ett gäng mediatangenter (fungerar bara med Windows) och pil-tangenter. Överlag går det väldigt smidigt att skriva på Cideko Air Keyboard.

Flyg fram
Musfunktionen har Cideko som namnet antyder löst genom att man rör på hela kontrollen i luften och muspekaren följer efter, istället för att lägga dit en touch-pad. Detta fungerar via radio och har riktigt bra räckvidd, du kan dessutom gömma datorn i en garderob eller i ett annat rum men ändå använda Air Keyboard utan problem. Det tar ett litet tag att vänja sig vid men efter det är det inget problem att använda sig av enheten.
Tilta den uppåt och musen åker uppåt, vrid den åt höger och pekaren flyttar sig ditåt. Ett tips är dock att ställa ned känsligheten om du inte vill flyga fram hej vilt över skärmen när du bara ska flytta pekaren någon centimeter. Du har dessutom en ”mittenknapp” som gör att du kan scrolla genom att tilta, riktigt skönt.
Vad gäller installationen så kan det inte bli enklare, du kopplar in usb-pinnen du fick med i datorn, sätter i de två aa-batterierna och sedan är det bara att köra. Men du måste som sagt dra ner känsligheten lite jämfört med när du använder vanlig mus. Detta gör att den kan bli lite jobbig om du vill växla mellan att använda Air Keyboard och den vanliga musen.
En sista grej som talar om hur genomtänkt denna produkt är är de fyra små gummifötter som sitter på undersidan av den för att inte repa känsliga soffbord, fantastiskt.


+
Ergonomin
Å, Ä och Ö
Lättanvänd

-
Inte så snygg
Lite för små tangenter

=
Den är inte lika snygg som Dinovo Mini men annars är den bättre på alla punkter, ett solklart köp för htpc:n.

BETYG
Design/ergonomi: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7

Totalt: 8

Fakta

Pris: 995 kronor
Tillverkare: Cideko, www.cideko.com

Info från: www.opticalstorage.se
Systemkrav: Windows 98 och framåt, Mac OS X (v10.2 och framåt), Linux
Räckvidd: 50 meter
Överföringsteknik: Radio
Batteritid: 50 timmar
Batterier: 2 x AA
Mått: 142 x 88 x 33 mm
Vikt: Ingen uppgift