Samsung satsar helhjärtat på deras eget operativsystem Bada, dess öppenhet, Touchwiz 3.0 och den 3,3 tum stora Super Amoled-skärmen som sitter på den första Bada-telefonen Wave. Imorgon kommer Androidtelefonen Halo att visas upp, med en 3,7 tum stor Super Amoled, TouchWiz 3.0 och inbyggd projektor. Riktigt hur Samsung vill få oss att fokusera på Wave och Bada med Halo lanserad nästan samtidigt är något vi inte riktigt hajar.

Oceanen
Bada betyder Ocean på koreanska och är Samsungs eget operativsystem som enligt dem själva ska inleda eran av smartphones världen över. Att de själva satsar helhjärtat på det och med det även en hel del pengar förstår vi, men under presskonferensen nämndes inte en bokstav om vilka utvecklare som jobbar med plattformen och hur Samsungs programbutik, Samsung Apps (som inte bara finns till Bada, utan även Android och Windows Mobile), ska vara på något sätt bättre än Apples App Store eller Android Market.

Bada i sig är ganska dolt under Samsungs pekskärmsgränssnitt Touchwiz, som i och med denna modell utökas ytterligare och numera även kommer att innehålla funktioner för sociala media. I och med det överliggande gränssnittet kan vi inte direkt säga att vi fått uppleva operativsystemet Bada under den stund vi hade med den första Badatelefonen Wave.

Vågen 

Wave är lite av en storebror till Jet, som släpptes under förra sommaren. Designtänket känns ganska lika, med metallskal och en ganska platt design. Processorn tuggar på i en gigahertz hastighet, vilket gjorde att telefonen upplevdes som nästan helt laggfri, även om många delar i den inte kändes helt färdiga (förklarigt eftersom det var ett tidigt ex av såväl telefonen som Bada och Touchwiz 3.0).

Den beryktade Super Amoled-skärmen imponerade faktiskt under vår korta tid med telefonen. Färgåtergivningen känns riktigt bra och enligt Samsung själva ska telefonen fungera betydligt bättre i solljus, något som annars varit oledskärmarnas största problem. Riktigt coolt är dock att Wave har Bluetooth 3.0 inbyggt, med överföringshastighet på upp till 24 megabit per sekund.

Halo 

Men med ett operativsystem som för användaren ser ut mycket som det mesta Samsung tidigare gjort i en telefon som visserligen har en grym processor och fin skärm känns det som att de punkterar hela Badareleasen med Halo. Gömt i en specifikationslista och planerad att visas upp imorgon har Samsung knåpat ihop Halo.

Skärmen är av samma Super Amoled-typ, men på lite kralligare 3,7 tum. Kamera är på åtta megapixel istället för Waves fem och dessutom med en främre kamera, vilket gör att den kan bli den första Androidtelefonen med stöd för videosamtal. Under skalet sitter Android 2.1 som inte ens behöver hävda sig längre och ovanpå det sitter samma Touchwiz 3.0 som i Bada. På baksidan syns dessutom en DLP-logga, vilket skvallrar om att det bjuds på miniprojektor inbyggd, vilket även ”specialized projector UI” bekräftar. Dessutom är det den första Androidluren att som standard stödja DLNA och vi bjuds på 16 gigabyte inbyggt minne. Några uppgifter om processor finns inte, men vi vet vilken modell vi ska leta efter i Samsungs bås när mässan öppnar imorgon.

Share