Google och hela Open handset Alliance har länge pratat om mångsidigheten i Android och hur det ska kunna användas på många olika plattformar och i olika former. Lustigt nog kom de på kant med Sony Ericsson när X10 mini och X10 Mini Pro dök upp på ritbordet. Det var nämligen inte speciellt populärt att minska ner skärmstorleken till 2,55 tum eller att bygga in T9 som främsta inmatningsmetod via skärmen.

Gömd Android


En av startskärmarna med de fyra hörnfunktionerna.

Båda telefonerna är i stort sett samma pryl, med den uppenbara skillnaden att X10 Mini Pro är lite tjockare på grund av dess utskjutbara tangentbord. Insidan ser däremot likadan ut på de båda, med ett gränssnitt som inte innehåller speciellt många uppenbara spår av Android. Sony Ericsson har jobbar mycket med att presentera information i sidledes skjutbara skärmar med en liten ikon i vardera hörn av skärmen. Dessa är anpassade efter vad du antas vilja göra på respektive skärm, men kan också anpassas efter eget behov.


Timescape är mer integrerat i Miniversionerna av X10

Huvudnumret är givetvis Timescape och Mediascape som tagit över nästan hela telefonen istället för att vara lösa applikationer som hos storebror X10. Faktiskt en bättre lösning för att underlätta användandet av applikationerna, men de skapade en hel del förvirring under den tiden vi testade luren eftersom de inte fungerar som varken Android eller något klassiskt Sony Ericsson.


Ett annat exempel på de fyra hörnens funktion i X10 mini.

Tyvärr var vårt testex inte speciellt pigg på att vara uppkopplad, så vi fick aldrig chansen att testa webbläsaren på den lilla skärmen. Däremot fungerade även dessa tidiga exemplar riktigt snabbt och de kändes överlag piggare än många Androidlurar.


T9 i Android och telefonlistan.

Gullig

X10 mini bredvid storebror X10

De små skärmarna gör givetvis att telefonerna i sig blir rejält små och det mest passande ordet vi kan hitta för att beskriva form och storlek är helt enkelt jättegulligt. Tyvärr är båda lurarna ganska tjocka, vilket antagligen kommer göra att de känns en hel del i trånga jeansfickor trots den minimala ytan. Den lösa X10 mini vi fick känna på kändes däremot väldigt välbyggd och stadig. X10 Mini Pro kommer troligen att levereras med svenskt tangentbord, även om Sony Ericsson inte vågade lova något. Qwerty-knappsatsen fungerade helt okej att skriva på trots den minimala storleken och känslan var jämförbar med de betydligt större X1 och X2.

Tangentbordet på X10 känns helt okej sett till storleken

Miljöwindows

Svenska tangenter kommer däremot Aspen att vara utrustad med, Sony Ericssons senaste lur i miljösegmentet GreenHeart med Windows Phone 6.5.3 under skalet. Att testa en Windowslur utan version sju av operativsystemet känns kanske inte så hett samma dag som just Windows Phone 7 lanseras, men för företagsanvändare med någon form av miljömedvetenhet kan Aspen kanske vara något. Tyvärr envisas Sony Ericsson med att använda sina paneler med olika gränssnitt istället för att faktiskt bygga ett gränssnitt som fungerar bra.

X10 på banan
Storebror Android, X10, sägs vara på banan nu och kommer att börja säljas i mars. Efter ett snabbtest av telefonen verkar Sony Ericsson ha uppdaterat mjukvaran en hel del så att vi slipper lagg. Däremot är det fortfarande Android 1.6 som den levereras med, vilket känns lite snålt. Att båda miniversionerna levereras med samma version känns inte som det gör lika mycket i sammanhanget eftersom Android i sig är så pass dolt bakom Sony Ericssons egna menyer.

Share