Vi börjar med Windowsluren HTC HD Mini, som är en systermodell till monstermaskinen HTC HD2. I och med att storebror har en skärm på 4,3 tum fanns behovet för en mindre modell med samma version av Sense byggt ovanpå Windows (och hittills det bästa skalet över Windows Phone som vi testat). Nu är skärmen 3,2 tum med den lite mindre upplösningen 480x320 pixlar och en processor på 600 Mhz istället för snapdragonmonstret på en gigahertz.

Storleken gör definitivt enheten mer enhandsvänlig, men i övrigt känns det på många sätt precis som HD2 gjorde när vi testade den, vilket betyder bäst Windowsupplevelse hittills i en mobil apparat. Av någon anledning har de dock fimpat fotolampan till HD Mini, vilket känns en aning snålt. Designvalet att låta skruvarna synas på baksidan ska tydligen ge någon extra industriell känsla, men i våra ögon ser det mer billigt ut. Priset för skönast minitelefoner har dock Sony Ericsson med X10 mini, som fortfarande är det sötaste på mässan.

Legend och Desire

De två Androidlurarna Legend och Desire har vi känt till länge, dock under andra namn. Legend är den lite klenare, men betydligt mer påkostade modellen och en direkt uppföljare till Hero. Nu är hela skalet gjutet i ett stycke och formerna har blivit betydligt mjukare än hos föregångaren. Med nya Sense, version 2.1 av Android och en aningen piggare processor gör det dessutom underverk för upplevelsen. Vi gillade styrkulan på Hero, så att vänja sig med den optiska styrplattan på Legend tog lite tid, men det gör helt klart en hel del för utseendet.


Legends baksida och kamera. Hela skalet är utskuret i ett stycke.

Den andra stora nyheten är oled-skärmen och kameran. Skärmen gör naturligtvis sitt till att Sense ser så bra ut som det gör i den här uppdateringen, men antagligen också en hel del för bildkvaliteten vi får ut av kameran. Kameran är nämligen både utrustad med fotolampa och vad som ser ut att vara ungefär samma bildkvalitet som hos HD2, vilket är ett rejält steg upp från de kameror HTC använt tidigare.

Desire är storebror med extra allt. Hårdvarumässigt är det mer eller mindre en Nexus one med inbyggd fm-radio. Skärmen har dock krympt ner till 3,7 tum, vilket gör luren betydligt bekvämare att hålla i handen. Däremot är skärmen fortfarande av oled-typ, vilket vi välkomnar. Tyvärr har Desire inte fått ens i närheten av samma behandling av skalet som Legend, vilket gör att den känns aningen plastigare än lillebror. Inte på något sätt plastig som i låg budgetkvalitet, men helt klart billigare än Legend.

Snapdragonprocessorn på Desire gör givetvis att allt flyter på helt utan lagg. Däremot fanns det inte tillfälle att hårdtesta varken Legend eller Desire, för att se vilken av dem som kroknade först. Enligt specifikationerna bör det givetvis vara Legend som presterar sämre, men under vår testrunda flöt båda på lika bra.

Nya Sense


Kontakter går att ordna efter grupp numera.

I både Legend och Desire möts vi av nya versionen av Sense, det överliggande skalet HTC snickrat ihop för Android.


Numera samlas alla uppdateringar i en friend-menu.

På det stora hela ser det ut som det gjort förut, med sju startskärmar och tät social integrering. Skillnaden ligger istället i detaljerna. Mer ett färggladare grässnitt, möjlighet att zooma ut så att du ser alla startskärmarna och en hel drös nya widgets. Kontaktwidgeten går numera att dela upp i olika grupper beroende på vilken del av ditt liv de tillhör och uppdateringsdelen Twitterwidgeten har brutit sig loss och samlar numera alla uppdateringar från Twitter, Facebook och Flickr. Utöver dessa har till synes varenda gammal widget snyggats till och uppdaterats, dessutom finns det en hel drös nya att ladda ner via Market.


samtliga gamla widgets har fått sig ett ansiktslyft.

Webbläsaren har fått sig ett lyft också. Stöd för en senare version av Flash finns inbyggt, men det coola är textmarkeringen. Markera ett stycke text, välj att twittra stycket omedelbart, maila det eller gå vidare till nästa meny med det. Där kan du översätta markeringen via Google translate, söka på Wikipedia eller kolla upp det hela i Google Dictionary, ruskigt smidigt.


Översättningsfunktionen är riktigt smidig

Även om det inte handlade om några världsomvälvande uppdateringar känns HTCs nyheter på mässan som att de kommer slå hårt när de väl släpps (april för Legend och Mini, början av kvartal två för Desire).