Puma har bestämt sig för att mobiler är deras nya grej och tillsammans med telefontillverkaren Sagem har de tagit fram Puma Phone.


Menysystemet är uppdelat i tre skärmar, här syns sport- och livsstilsskärmen medan det också finns en skärm för dina favoritaktiviteter.

Sett till de tekniska är det ganska mycket standard över luren, med inbyggd gps och en lågupplöst, resistiv skärm. Baksidan innehåller dock en av de mest intressanta delarna, nämligen en solcellspanel. Ovanför panelen sitter en liten lysdiod som talar om för användaren om det är soligt nog för panelen att dra igång. På insidan av telefonen kommer det i soliga miljöer upp små tillsägelser baserat på en ljussensor att du faktiskt kan plocka upp lite gratis energi.


Menyer och inställningar kommer du alltid åt genom en flik i botten. Till höger, musikspelaren med inbyggd scratch.

Ytterligare en funktion är att telefonen håller koll på hur mycket som laddas via vanlig ström respektive via sol, vilket sedan översätts i hur många minuters musik, samtalsminuter eller sms du kan skicka på enbart solenergin.

Kaxig miniräknare


Kalkylatorn tycker om att bråka med dig. Till höger syns en skymt av Dylan, puman som bor inuti telefonen och gör absolut ingenting vettigt.

Tyvärr är telefonen inte stöt- eller vattenskyddad, vilket hade varit utmärkt för en telefon som ska vara med i sportiga sammanhang. Inbyggt finns nämligen både stegräknare, kompass och cykeldator.
I övrigt handlar det väldigt mycket om att allt ska vara enkelt och roligt att använda. Gränssnittet är specialutvecklat, med Pumas tema överlagt. I tid och otid dyker Dylan upp, vilket är puman som bor inuti luren. Det är inte mer än en video på katten och den gör absolut inget vettigt, men det är en skojig detalj. Fler såna detaljer finns bland annat i musikspelaren, som har formen av en skivspelare och du kan scratcha låtar om det skulle passa sig, betydligt smidigare än Samsungs motsvarighet i Beat DJ-luren. Även miniräknaren beter sig lite speciellt, som exempelvis att dissa dig om talet som ska räknas ut är lite för lätt.

Osäker Sverigelansering

Luren i sig känns någorlunda välbyggd, om än lite lätt vilket bidrar till en känsla av plastighet. Trots den resistiva pekskärmen funkar det helt okej att klicka sig runt i menyerna och vi upplever heller inget nämnvärt lagg.

Strax under 4 000 kronor kommer den att kosta när den lanseras i april. Men en Sverigelansering verkar avlägset i dagsläget. Dels för att Sagem inte har släppt en telefon här sedan Dackefejden, dels för att planen är att sälja den mestadels tillsammans med operatörer och dels för att Pumas onlineshop som du kan komma åt via telefonen inte är något vi sett här än.

Givetvis har den även inbyggt stöd för sociala medier, men med tanke på hur hårt det pushats under mässan känns det rätt självklart.