Efter några hektiska dagar i Barcelona kan vi lugnt konstatera att det knappast kommer att vara tunnsått med nyheter och coola lurar under året. Det är först i år som det riktiga kriget bland mobila operativsystem drar igång och samtidigt pratar de flesta om att alla ska kunna få en smartphone och hur framtiden för 4G ser ut.

Lustigt nog var miljövänlighet nästan stendött på mässan. Sony Ericsson visade upp den redan utannonserade Aspen som är tillverkad med miljön i åtanke, men i övrigt var det ganska tyst om det hela. Inte ens när Puma presenterar sin solcellsmobil snackas det miljövänlighet, utan argumentet var snarare att du laddar telefonen gratis.

Något som poppar upp och irrar runt som förvirrade rumpnissar överallt är också mobil betalning. Alla är rådande överens om att det är riktigt stort och att det kommer slå snart, men när till och med kreditkortsjätten Visa står redo med en hel drös olika alternativ istället för ett fast känns det inte riktigt moget än. Mycket bygger på en höna och ägget-mentalitet hos samtliga inblandade. Operatörer och tjänsteleverantörer har massvis med tekniker och alternativ, vilket också hårdvarutillverkarna har, men ingen vågar ta första steget och faktiskt spika något. Givetvis enbart av rädsla att stödja en teknik som inte kommer att bli standard, men nu börjar det nästan bli larvigt.

Annars var det tre saker som överlägset var störst på mässan.

En smartphone till alla och operativkriget


”Vi vill demokratisera smartphonen”. Det är ett av de två citat (nästa kommer längre ner) som yttrats flitigast under mässan. Samsung sa det i och med Lanseringen av operativsystemet Bada och telefonen Wave. Hur nu en telefon för 5 000 spänn utan abonnemang kan illustrera att alla snart ska ha råd med en smartphone tycker vi mest är humor, men det kommer som sagt billigare modeller senare i år.

Qualcomm sa samma sak om sitt operativsystem Brew, som redan finns i INQs lurar och som presenterades stort i och med HTCs lansering av Smart. Samtidigt yttrade ZTE exakt samma fras i och med lanseringen av deras Brew-telefon och deras trupp Androidlurar som de har på gång.

Kort och gott handlar det om att sprida det som gjort Iphone till en succé till billigare lurar och därmed en bredare massa. Ett gränssnitt som uppmuntrar till att du använder mobilt internet och därmed tecknad surfabonnemang och en programbutik som i sin tur uppmuntrar till att du själv förlänger telefonens livstid genom att köpa program och spel till den.

I andra änden av priskurvan började nästa slag bland de tyngre operativsystemen att rulla. Androidlurar utan version 2.1 av operativsystemet togs med en axelryckning, Nokia visade en kort demofilm på nya versionen av Symbian som ska vara betydligt mer anpassad för enkel pekskärmsanvändning och Microsoft skröt vitt och brett om Windows Phone series 7 som kommer till jul, utan att faktiskt visa upp det på några fysiska testexemplar.

Det är helt enkelt två krig som utkämpas i den här inledande fasen av ”Smartphone-eran” som också varit ett populärt uttryck på mässan. Bland billigare lurar till den stora massan finns Bada, Brew och äldre versioner av Android med och bråkar, medan nyare versioner av Android tampas med Windows, Iphone och troligen nya versionen av Symbian bland de lite dyrare maskinerna.

4G


Det är inte förrän nästa års mobilmässa som det kommer att dyka upp mobiltelefoner med 4G inbyggt i någon större skala. Antagligen har något tidigt exemplar presenterats innan dess, men det är 2011 som vi kommer börja se 4G-lurar i butik.

I år handlade det snarare om utbyggnaden av nätet och usb-modem till bärbara datorer, eller bärbara med modemet inbyggt. Samsung visade stolt upp ett 4G-modem, för att ögonblicket senare bli omsprunget av Huawei som visade upp sin usb-dongel som fixar både Turbo 3G och 4G, något som nästan är ett måste under de första åren innan det nya nätet är helt utbyggt. Överallt surrades det om tekniken och vad den kommer innebära för branschen och hur den kommer att förändra våra liv. Just då kändes det lite extra kul att vara svensk, eftersom vi redan har ett 4G-nät och därför antagligen kommer kunna få se många nya prylar på marknaden lite tidigare än alla andra.

Sociala medier

Framåt slutet av mässan kändes det mest som att vi suckade trött när ytterligare en tillverkare entusiastiskt förklarade att deras mobil minsann har en mycket tät integrering med sociala medier såsom Twitter och Facebook. Utöver israeliska Modu och de tillverkare som kör Androidlurar utan egna gränssnitt kändes det lite som att varenda lur som släpps i år kommer ha ”en unik och väl integrerad koppling till sociala medier” (ja, ungefär vartenda företag hade exakt samma citat även här).

Vi hajar att det är stort med den här typen av tjänster just nu, men samtidigt har vi sett riktigt bra såna här tjänster i lite mer än ett år nu. Vart är nytänket och tjänsterna som faktiskt erbjuder något nytt?