Att smartphones är stekhett den här i övrigt svinkalla vintern har väl ingen missat. Och det är en dramatisk utveckling som pågår på mer än ett sätt. Först handlar det om aktörerna. De tidigare dominanta operativen Windows Mobile och Symbian Series 60 har tappat både mark och anseende jämfört med uppstickarna Iphone OS och Android. I utkanten av slagfältet lurar Nokia och Intel med det kommande Linuxbaserade systemet Meego (föregångaren Maemo syntes senast i Nokias ”mobildator” N900).
Även själva begreppet ”smartphone” betyder något helt annat än för några år sedan. Det som från början innebar att kolla mejlen, synka din kalender och ha en telefonbok marginellt mer avancerad än vad simkorten fixar har nu blivit en multipryl med ambitioner att vara både en fickdator, en kamera, en mediaspelare och en spelmaskin. Helst med pekskärm och ett fingervänligt, intuitivt gränssnitt. Visst finns de speciella affärsserierna med sober framtoning och fasta tangentbord, men de är en stadigt krympande marknadsnisch.
Apparna regerar
Idag handlar kampen om hur du kan bygga ut din telefon och hur enkel den är att använda. Apples intåg på mobilmarknaden förändrade synen på båda områdena, och i mer än tre år har övriga tillverkare kämpat hårt för att göra den definitiva ”Iphone-dödaren” när det kommer till användarvänligheten. Samtidigt slog utbyggbarhet och programbutiker igenom först på Iphone. Tidigare var det bara det mest inbitna nördarna som tankade ner något mer avancerat än mobilspel till sina telefoner, men i och med App Stores succé blev brist på utbyggbarhet det som dödade många tänkta ”Iphonedödare”.
Samtidigt höjdes kritiska röster mot hur Iphoneanvändarna tvingades rätta sig efter Apples regler, varpå Googles operativsystem Android kom som en nästan direkt kontring. Med mer öppenhet, möjlighet att köra flera program och en affär som klarade sig utan restriktioner från något moderföretag. Jättarna har försökt att komma ikapp. Symbians Series 60 är nu både pekfingeranpassat och med programbutik, och Microsoft putsade bort många av operativproblemen genom Windows Phone 6.5.
Det är alltså hög tid för en strid mellan de fyra stora alternativen och inspirerade av OS i Vancouver har vi beslutat att helt enkelt genomföra en ”operativolympiad” i åtta grenar där vi använt den mest kraftfulla telefonen med respektive operativ.
Guld, silver och brons ger tre, två, respektive en poäng medan fyran blir utan. Let the games begin!
Första dagen - nytta
Vi har delat upp olympiaden i två dagar. Första dagens tävlingar tar upp funktionerna som passar mest in för den som vill använda mobilen som arbetsredskap. Webbsurfning, kontorsarbete, mejlfunktioner och de olika programbutikernas utbud och möjligheter står i fokus.
De tävlande, än en gång:
- Apples Iphone OS på en Iphone 3GS
- Symbians Series 60 5th edition på Nokia N97
- Microsofts Windows Phone 6.5 på HTC HD2
- Googles Android på Nexus One
I varje rond får pallplats ett till tre motsvarande poäng, medan eftersläntraren hamnar både utanför pallplacering och blir utan poäng.
Rond 1: Webbläsaren
Mobila Internet Explorer har traditionellt sett varit i princip oanvändbar. Av den anledningen har många tillverkare, även HTC med den aktuella HD2, valt att stoppa in Opera Mobile som standardläsare istället. Saker och ting blev lite bättre i och med att Windows Phone lanserades, så nu fixar läsaren åtminstone att visa normala webbsajter utan att bugga. Däremot går det ofta långsamt och läsaren får fortfarande spontana ryck med att tappa uppkoppling trots att mobilen i övrigt är uppkopplad.
Nokias läsare Minimap var tidigt ute med både flash och att visa hemsidor i dess originalform, men i dagsläget är den hopplöst långsam och är definitivt omsprungen av allt vad Webkit-baserade läsare heter.
Mobila Safari, som bygger på just Webkit, sitter i Iphone och fungerar fortfarande riktigt snabbt för att inte vara en komprimerande läsare (som Opera). Däremot saknas flash helt och med tanke på Apples relation till Adobe lär det inte dyka upp än på ett tag.
Androids standardläsare fixar inte heller flash i dagsläget, även om ett stöd uppges vara på väg. De lite mer avancerade inställningarna gör att vi föredrar den en smula mer än Safari även om det är en jämn strid.
GULD Android: 3
SILVER Iphone: 2
BRONS Symbian: 1
FYRA Windows: 0
M3TV
Här kan du själv se hur de olika alternativen skiljer sig åt.
Rond 2: E-post
Alla system har någorlunda enkla och välfungerande guider för att få igång pushmail i telefonen. Symbian och Windows har stöd för rätt många mejlklienter, så du slipper leta upp smtp- och pop-adresser på egen hand. Exchange-stöd är inget problem och med en existerande filhanterare redan från start (i Android måste du tanka ner en separat filhanterare) blir möjligheten att hantera bifogade filer riktigt bra. Båda gränssnitten är för bökiga för vår smak, men fördelarna väger upp nackdelarna. Symbian vinner på målfoto eftersom det ändå är betydligt enklare att hantera än Windows.
Iphone saknar filhanterare vilket gör det onödigt krångligt att hantera bifogade filer, och Exchange är den enda mejlklient som stöds. Annars är systemet oerhört smidigt och lättanvänt.
Android är hårt bundet till Gmail men inbyggt Exchange-stöd saknas däremot här, även om det erbjuds av många hårdvarutillverkare som HTC och LG. En filhanterare får du också lägga till i efterhand.
GULD Symbian: 3 (totalt 4)
SILVER Windows: 2 (totalt 2)
BRONS Iphone: 1 (totalt 3)
FYRA Android: 0 (totalt 3)
M3TV
Häng med när vi visar hur de olika operativsystemen hanterar mail, och varför Symbian vinner den här ronden.
Rond 3: Kontorsarbete
Kontorsarbete i form av att redigera och läsa dokument och kalkylfiler bland annat är lustigt nog en ganska speciell historia hos alla operativsystem. Skaffar du en Windowstelefon med Windows Phone och inte någon äldre version så ingår Microsofts mobila Officepaket som både klarar av att läsa och redigera de vanligaste filtyperna. Det är kanske inte det bästa programmet, men det ingår och det vinner Windows på enormt.
Symbian fungerar på ett lite annorlunda sätt. Quickoffice ingår till en hel del mobiler, men bara med läsrättigheter. Vill du redigera dokument får du slanta upp för fullversionen. Via Ovi Store, finns det heller inte speciellt mycket att hitta, utan du får leta på externa sajter för att över huvud taget kunna hitta program som kan sköta dina kontorsbehov.
Android skjuter sig själv i foten genom att inte stödja betalapplikationer i Sverige, vilket gör att alla seriösa kontorsprogram kan räknas bort omgående. Det finns en del gratisversioner och Google docs går givetvis att komma åt, men det gör det å andra sidan på alla andra lurar också.
Iphone å andra sidan har ett slutet filsystem och levereras enbart med en anteckningsfunktion. Officepaket finns att ladda ner, men då handlar det också om att du måste synka dokumenten med antingen Google docs eller någon programspecifik tjänst för att över huvud taget få ut dokumenten ur telefonen. Det funkar, men ligger långt ifrån enkelheten vi annars är vana vid när det gäller Iphone OS.
GULD Windows: 3 (totalt 5)
SILVER Android: 2 (totalt 5)
BRONS Symbian: 1 (totalt 5)
FYRA Iphone: 0 (totalt 3)
M3TV
Varför vinner Windows över Android, och varför hamnar Iphone OS sist? Missa inte webb-tv-inslaget!
Inför andra dagens tävlingar är det alltså närmast olidligt jämnt. Folkets favorit Iphone hamnar lite på efterkälken men har förstås alla chanser att ta in försprånget under morgondagen. Då är det nämligen nöje som står i fokus…
Alla delar i vår Smartphone-special:
1. Smartphones – så började det
2. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 1
3. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 2
4. Supertestet: 22 smartphones!
5. Framtidens smartphones