Igår kunde ni läsa om de mer jobbinriktade grenarna som kontorsarbete och mejlande, men tävlingens andra dag fokuserar mer nöjesinriktade funktioner och användarupplevelsen. För även tungt arbetande smartphones måste idag ha möjligheten att underhålla användaren. Därför har vi jämfört operativens förmåga att hantera multimedia (musik och video), hur användarvänligt gränssnittet är, hur mobilkameran och bildhanteringen understöds samt hur spel och andra nöjesformer fungerar.
I varje rond får pallplats ett till tre motsvarande poäng, medan eftersläntraren hamnar både utanför pallplacering och blir utan poäng.
Som vi tidigare nämnt är de fyra operativsystemen Apples Iphone OS på en Iphone 3GS, Symbians Series 60 5th edition på Nokias N97, Microsofts Windows Phone 6.5 på HTCs HD2 och Googles Android på en Nexus One.
Ställningen efter dag 1:
1. Android 5 poäng
2. Symbian 5 poäng
3. Windows Phone 6.5 5 poäng
4. Iphone OS 3 poäng
Rond 4: Musik/videohantering
Windows Phone är utrustad med en mobil version av Windows Media Player, som visserligen klarar av att synka med den stationära varianten om det är den du använder för ditt musikbibliotek, men att kalla den lättanvänd är en överdrift. Video klarar den visserligen av i de vanliga standardformaten, men här kommer nästa dumhet. Snapdragonprocessorn i HD2 fixar hd-video i 720p, men mobila Windows är strypt till att maximalt fixa 640x480 pixlars upplösning. Givetvis finns det en uppsjö av mer kompetenta musik- och videospelare att tanka ner, men den medföljande Media Player är alltså inte mycket att hänga i granen.
Samma sak gäller Apple, i alla fall sett till filstödet. I och med att allt som inte stavas webbströmmat material inkräktar på den inbyggda mediaspelarens funktioner gör du bäst i att ha filerna kodade i de format Apple vill om du ska komma någonstans. Om du däremot har filer i rätt format är Iphone en fröjd att använda tack vare dess enkla gränssnitt. Tyvärr måste allt synkas via Itunes för att du ska kunna använda det.
Videospelaren i N97 tuffar på tills hårdvaran säger stopp, även om den i grunden inte har speciellt mycket bredare formatstöd än någon annan, men likt Android och Windows Phone går det att ladda ner skojigare varianter för det ändamålet. Musikspelaren är dock i toppklass. Inte något bredare formatstöd i grunden än någon annan och inte lika enkel att använda som Iphone, men trots det är det en ruskigt bra musikspelare med bra eq-inställningar och smidig spellistehantering.
Android å andra sidan saknar helt och hållet equalizerinställningar i alla typer av musikspelare till systemet. Videospelaren fixar standardformat, men imponerar inte speciellt den heller. Helt klart Androids svagaste gren.
Här bör också nämnas att Symbian, Android och Iphone även har tillgång till Spotify, något Windows i skrivande stund inte har från officiellt håll.
GULD: Symbian: 3 (totalt 8)
SILVER: Iphone OS: 2 (totalt 5)
BRONS: Android: 1 (totalt 6)
FYRA: Windows: 0 (totalt 5)
M3TV
Här går vi igenom och visar hur gränssnittet ser ut på respektive plattform.
Rond 5: Kamera/bildhantering
De flesta smartphones är inte på något sätt byggda med mobil fotografering i åtanke och har därför mest en inbyggd kamera för syns skull. Windows och Android är traditionellt sett jämndåliga på detta, men även här märks det att ett modernare gränssnitt åtminstone gör upplevelsen skojigare vilket ger Android ett visst övertag i bronskampen. När det gäller nedladdningsbara fotoapplikationer och redigeringsprogram är Android definitivt den starkare av de två.
Trots att ingen Iphone är utrustad med kamerablixt blir vi gång på gång förvånade över att Apples mobil faktiskt tar bilder med riktigt bra kvalitet. Videoredigeringen är väldigt enkel, men det lilla du kan göra utförs ruskigt smidigt. Precis som i Android finns det dessutom löjligt många program för att efterbehandla och redigera bilderna på telefonen.
Nokia å sin sida har aldrig varit bäst på foto i något segment, men de har ofta kommit högt upp bland våra tester när det kommer till bildkvalitet, så även med sina smartphones. Inställningar för foto är hyfsat generösa och redan från start finns det en enklare bildredigerare inbyggd i telefonen som räcker för det mesta du kan behöva i form av fotoredigering på fältet.
GULD: Symbian: 3 (totalt 11)
SILVER: Iphone OS: 2 (totalt 7)
BRONS: Android: 1 (totalt 7)
FYRA: Windows: 0 (totalt 5)
M3TV
Här visar vi hur gränssnittet ser ut på respektive plattform.
Rond 6: Användarvänlighet
Här märks de nyare operativsystemens fördelar tydligast. Series 60 5th edition ser i mångt och mycket ut som tredje utgåvan utan pekskärm. Något som visserligen ger användaren en hel del inställningsmöjligheter, men det når inga högre nivåer i fråga om enkelhet. Dessutom finns en hel del oregelbundenhet om du ska enkel- eller dubbelklicka dig fram på olika ställen i operativsystemet. Plus för Widgetstödet på startsidan dock.
Oregelbundenheten är i sin tur ett signum för mobila Windows. Ett operativ utvecklat för att användas med pekpenna och i version 6.5 hastigt ombyggt för att stundtals styras med fingrar. Vi upplever att varannan applikation känns någorlunda utvecklad för fingrar, medan andra hälften kräver pekpenna. Det finns även en massa miniikoner att hålla reda på, och att aldrig veta om ett använt program faktiskt stängde ner sig när du avslutade det, eller ligger minimerat i bakgrunden och suger systemkraft är inte kul.
Det finns en anledning till att varenda tillverkare ägnat stora resurser på att göra det Apple gjort med Iphone OS. I många fall kan mer avancerade användare känna sig något dumförklarade av det enkla gränssnittet, men något som är lika snabbt och rappt i responsen finns helt enkelt inte.
Mellantinget mellan gammal rörighet och nytänkande gränssnitt är Android. Här möts vi av enkelhet och tydlighet – men det finns alltid någon extra funktion, inställning eller menydel gömd antingen bakom menyknappen eller någon knapp eller flik i det aktuella programmet. Det kräver lite mer vakenhet av användaren än Iphone, men ger å andra sidan en större känsla av kontroll.
GULD Iphone OS: 3 (totalt 10)
SILVER Android: 2 (totalt 9)
BRONS Symbian: 1 (totalt 12)
FYRA Windows: 0 (totalt 5)
Rond 7: Utbyggbarhet/programutbud (öppenhet)
Programbutiker finns till alla de mobila operativsystem vi testat, men de beter sig på lite olika sätt. Först, störst och mest etablerat är givetvis Apples App Store, som utan tvekan har flest appar inom de flesta olika kategorier. Redan från start fanns möjlighet att ta betalt för appar och numera går det även att ta betalt för exempelvis tillägg genom appar.
Nackdelen är att Apple ska godkänna allt innan det läggs upp och det får absolut inte vara något som konkurrerar med grundfunktionerna i Iphone, så någon cool musikspelare eller webbläsare är exempelvis bara att glömma.
En motreaktion är Android Market, där det inte finns någon propp som stoppar upp program, utan precis vad som helst som går att utveckla inom Androids ramar kan dyka upp. Det betyder extra mailklienter, webbläsare, fildelningprogram via blåtand och så vidare. En hel del extra frihet, men så kommer den stora nackdelen att Google inte verkar vilja tjäna pengar eftersom betalapplikationer inte stöds i stora delar av Europa. Något som gör att vi missar en hel del i form av fullversioner.
Nokias Ovi Store är lite av ett mellanting. Inte på något sätt i närheten av Apples 140 000 appar eller ens Googles dryga 13 000 gratisappar, utan snarare strax över 2 500 stycken. Däremot bestyckat med platsbaserade tjänster och stöd för betalappar redan från start. Dock gör utbudet att Series 60 får nöja sig med brons här.
Med runt 1 000 tillgängliga appar är Windows Marketplace långt efter. Visserligen med betalstöd numera, och även ett par timmars ångerrätt på applikationer (något som antagligen sänker både antalet köp och antalet villiga utvecklare). Det är ett bra tänk, men utbudet gör att det inte är speciellt intressant idag.
GULD Iphone OS: 3 (totalt 13)
SILVER Android: 2 (totalt 11)
BRONS Symbian: 1 (totalt 13)
FYRA Windows: 0 (totalt 5)
M3TV
Se hur de olika programbutikerna ser ut på respektive operativsystem.
Rond 8: Spel/nöje
Den sista ronden är förstås nära knuten till respektive programbutik och utvecklarglädjen hos de som skapar mjukvara till respektive plattform. Iphone OS, faktiskt främst genom Ipod Touch, är hårt inriktad som spelplattform och trots avsaknaden av fysiska tangenter har det släppts en rejäl mängd spel- och nöjesappar, där utbudet och kvaliteten helt enkelt saknar motstycke på någon annan plattform.
Symbian och då främst Ovi Store har standardutbudet av mobilspel från de sedvanliga utvecklarna, men det handlar knappast om någon imponerande mängd eller speciellt unika titlar. Ngage-plattformen finns i och för sig i ett fåtal telefoner men är fruktansvärt buggig. En anledning är givetvis den enorma mängd telefoner som Series 60 finns till och alla hårdvarukombinationer som gör det svårt att utveckla spel på samma sätt som till Iphone.
Windows har en hel del spel, men de finns inte i någon större utsträckning på Marketplace där utbudet är pinsamt dåligt.
Android tappar alla guldchansert genom att inte erbjuda betalapplikationer, men precis som med mycket annan programvara finns många snälla utvecklare som erbjuder både spel och allehanda nöjesappar gratis eller reklamfinansierade. Ett annat minus är att utbudet begränsas av de olika versionerna av Android, men det räcker ändå till ett silver efter att Iphone OS tagit olympiadens mest överlägsna grenseger.
GULD Iphone: 3 (totalt 16)
SILVER Android: 2 (totalt 13)
BRONS Symbian: 1 (totalt 14)
FYRA Windows: 0 (totalt 5)
PRISUTDELNING
Iphone vinner alltså Operativ-OS, mycket beroende på att en smartphone idag inte enbart är en arbetshäst utan att den också ska klara av att underhålla användaren och kunna skötas på ett enkelt sätt.
Men att jämföra operativsystem är svårt då användarupplevelsen kan förändras enormt – både till det bättre och det sämre – med överliggande gränssnitt. Windows Phone hamnar överlägset sist här, men hade vi slagit på Sense-gränssnittet i HTC HD2 skulle resultatet ha sett annorlunda ut, samma sak om Sense fått vara med i Androidjämförelsen. Därför är det alltid viktigt att studera tester av enskilda telefoner oavsett operativ.
Android slutar på en tredje plats, men här finns enorm potential. När Google får tummen ur och börjar tillåta betalprogram i Sverige känns operativet som en Iphone med smartare insida tack vare öppenheten och valfriheten.
De ”äldre” operativen har sina egna styrkor och svagheter. Windows är ett ytterst kompetent arbetsverktyg, även om vi helst gömmer det i ett tillverkarskal innan vi vill använda det. Symbian tar en knapp andraplats mycket tack vare de utmärkta multimediafunktionerna – ett område de fokuserat på länge – vilket uppväger att gränssnittet börjar kännas väldigt dammigt.
Det ska också sägas att den här jämförelsen görs precis i början av den så kallade ”smartphone-eran”. Nästa gång kommer Symbian och Windows ha släppt helt uppdaterade versioner av sina respektive system, Android har troligen vuxit upp ännu lite mer och eventuellt har Meego, Samsungs Bada eller Qualcomms Brew blivit tillräckligt seriösa spelare för att vi ska med dem i jämförelsen. Vi ser fram emot det.
Alla delar i vår Smartphone-special:
1. Smartphones – så började det
2. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 1
3. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 2
4. Supertestet: 22 smartphones!
5. Framtidens smartphones