Första versionen av Asus Seashell-datorer släpptes i höstas, och var värd både ris och ros. Det positiva var en skönt strömlinjeformad design som gjorde den både bekväm att jobba på, lätt att ta med och riktigt stilig. Det negativa var den klena prestandan och att batteriet inte var utbytbart.

De två sakerna har Asus nu rått bot på, och utan att kompromissa med det som var bra. Eee PC 1008P, eller Eee PC Seashell Karim Rashid Edition, är både smartare och snabbare än sin föregångare.

Räfflad yta
Det som fångar blicken direkt är givetvis den säregna ytan. Karim Rashid är en industridesigner känd för sin vågade stil och urflippade idéer, och när han tar sig an ett datorskal så är det inget undantag. Hela datorn är täckt av ett vågigt rutmönster och en lätt glittrig yta. Datorn säljs i två färger, sobert kopparbrun och skrikigt chockrosa.

Vill du ha en dator som vrålar "Här är jag!" på flera hundra meters avstånd ska du definitivt välja den rosa. Den bruna kan istället dra blickarna till sig lite mer subtilt, på ett elegant fik eller i vip-rummet. Som modepryl får den därför full pott, men hur är den som, tja, dator?

Bantad Windows 7
Inte så dum, visar det sig. Här sitter nya Atom-processorn N450 och grafikprocessorn Intel GMA 950, vilket ger en hygglig skjuts framåt för prestandan. Någon fartfantom är datorn givetvis inte, men operativsystemet Windows 7 Starter, som kräver betydligt mer av datorn än gamla XP, tickar på riktigt bra. Ordbehandling, e-post och webbsurf funkar fint, och hjälps upp av en hygglig skärm med 1024 bildpunkter i bredd.

Konstruktionsmässigt har Asus korrigerat ett par problem som föregångaren hade. Portarna som sitter gömda under luckor utmed sidorna är lite lättare att nå, även om en del lite klumpigare usb-pinnar fortfarande inte går att trycka dit.
En minuspoäng som finns kvar är ljudnivån. Eee PC 1008P dras med ett lågt men vasst fläktljud från ventilationen, och en ganska högljudd hårddisk.

Bra batteritid
Nu går det även att byta ut batteriet. Du får dessutom ett extra batteri som du kan ladda upp och ta med dig för att dubbla batteritiden. Inte för att det egentligen behövs, ett enda batteri kan räcka fem, sex timmar. Sju om du kör extra försiktigt. Så med reservkraft i väskan kan du hålla igång hela dagen.

Datorn kommer med en uppsättning prylar som ger mervärde. Däribland Express Gate, 500 gigabyte lagringsutrymme på webben, och en musplatta med riktigt bra multitouch. Allt som allt är det mycket minidator för ett anständigt pris, och faller designen i smaken finns det inte mycket som talar emot.


+
Tunn och lätt
Kul design
Prestanda över snittet

-
Fläktljudet.

=
Spektakulär design och hög kvalitetskänsla, för ganska lite pengar.

BETYG
Form/design: 9
Ergonomi: 9
Prestanda: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Prisvärde: 8
Prylfaktor: 8


Totalt: 9

Fakta

Pris: 4 000 kronor
Tillverkare: Asus, www.asus.se

Processor: Intel Atom N450, 1,66 GHz
Grafik: Intel GMA 950
Minne: 1 GB ddr2
Lagring: 250 GB hdd

Anslutningar: 2x usb, lan, vga, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11b/g/n
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc
Bildskärm: 10,1 tum, 1024x600 pixlar
Webbkamera: 1,3 megapixel
Operativsystem: Windows 7 Starter

Storlek: 262x180x28 mm
Vikt: 1,1 kg
Garanti: 2 år
Övrigt: Extra batteri medföljer