I samband med finanskrisen gick den svenska telefontillverkaren Neonode i konkurs, man hade bara lyckats sälja en bråkdel av de telefoner man tillverkat. Men nästan direkt startade Thomas Eriksson upp Neonode igen med fokus på pekskärmsteknik.


Konceptbild på Zforce Pad.

För några dagar sen lanserades den första läsplattan med företagets plattform Zforce Ebook. I dag släpper Neonode Zforce Pad, en pekskärmsteknik för surfplattor (på mellan 5-13 tum) som kan bli en konkurrent till Apples Ipad.

– Marknaden för den här typen av produkter växer och bra pekskärmar är kanske den viktigaste komponenten för att den ska lyfta ordentligt. Vi har utvecklat Zforce Pad tillsammans med företag i branschen och vi är övertygade om att vår plattform kommer att spela en viktig roll när marknaden fortsätter att utvecklas, säger Thomas Eriksson, vd på Neonode Technologies.

Enligt Eriksson var reaktionerna väldigt positiva till Zforce Pad på Mobile World Congress nyligen. Den svenskutvecklade tekniken ska ha flera fördelar jämfört med konkurrenterna, låg kostnad, tunn design, multitouch (zoomning, svep med mera) och inbyggt stöd för ljussensor (som minskar behovet av bakgrundsbelysning och därför ger mer batteritid).

Neonode säger själva att flera asiatiska företag just nu bygger produkter till plattformen men vill inte gå in på vilka företag eller produkter det gäller.