Bästa köp: HTC hero

Förra årets mobil står sig bra än, dessutom kan du hitta den för dryga 4 000 numera om du letar och framåt början av andra kvartalet får den även en uppdatering till senaste version av android. En sjukt grym lur som faktiskt hade spöat Googles egen nexus one i många av ronderna tack vare det som HTC själva byggt till.

Bästa produkt: iPhone 3gs

Iphone är visserligen hårt operatörsknuten alternativt svindyr att köpa olåst, men själva upplevelsen är ändå svårslagen. Den är definitivt inte bäst på många av de klassiska smartphone-områdena såvida du inte köper till extra appar, men på det stora hela vann den vår operativduell och bara det berättigar till utmärkelsen bästa produkt.


Apple Iphone 3GS - appar till 140 000


Iphone 3GS har två stora fördelar jämfört med alla andra smartphones. Det intuitiva, lättjobbade gränssnittet och det enorma utbudet av program. Apple är inte längre ensamma med multi touch, men det är i Iphone det fungerar smidigast, och användarupplevelsen är fortfarande den roligaste av alla. Vad gäller apparna så finns det i dagsläget 140 000 olika program i App Store, nyttoprogram av alla slag, mediahantering, spel och plojgrejer.
Nackdelarna är framför allt det höga priset och att endast Apples egna program kan köra multi tasking – så länge du inte jailbreakar telefonen, vilket dock är ett stort steg för många.
Vill du ha ett närmast oändligt programutbud, en smidig användning och förena nytta med nöje är Iphone ändå fortfarande svårslagen.


Betyg 8

Google Nexus One - snabbast i klassen

Den nya kungen bland Android-mobiler imponerar framför allt på hårdvarusidan. Den nya snapdragon-processorn på en gigahertz och den knivskarpa och högupplösta oledskärmen sticker ut. Gränssnittet i den senaste androidversionen 2.1 har också fräschats upp och blivit roligare att använda. Det går snabbt i alla lägen, och det enda som stör i själva användandet är att touchknapparna under skärmen inte känns helt genomtänkta.
Det största minuset idag är, som med alla andra Androidtelefoner, att marknaden för betalappar fortfarande är stängd i Sverige. Så snart det är åtgärdat växer potentialen ytterligare.
Nexus One är inte officiellt lanserad i Sverige men kan privatimporteras för drygt 5 000 kronor.


Betyg 8

Blackberry 9000 Bold - mejlmaskinen

Blackberry från kanadensiska RIM är gigantiska i nordamerika, men ganska små i Sverige. Deras smartphonemodell 9000 Bold är en utmanare till Nokia E72 och Samsung 7330 och saknar liksom dessa pekskärm. I första hand är den tänkt att kommunicera med, och som mejlmaskin är den extra vass tack vare ett mycket väldesignat och skönt tangentbord (även om det saknar svenska tecken).
Det är först på senare tid som Blackberry fått någon fokus på nöjesinnehåll och det vi erbjuds här är divx-stöd och en riktigt bra musikspelare. Webbläsaren vi hänvisas till är dock riktigt dålig och den kom innan sociala medier-integrationen slog igenom på allvar i mobilsidan. Som arbetsverktyg är den ändå ett intressant alternativ.


Betyg 5

HTC HD2 - stor och snabb

HTC:s största telefon har en massiv 4,3-tumsskärm och kör Windows 6.5 med en anpassad version av Sense-gränssnittet som skal. Tack vare den kraftfulla processorn är det en riktigt trevlig kombination, och helt klart den mest lättanvända Windowstelefonen vi sett hittills. Skärmen bygger på kapacitiv touchteknik snarare än resistiv vilket också är ett plus för användarvänligheten.
Windows styrkor ligger förstås i integrationen av arbetsprogram, och i kombination med den skarpa jätteskärmen är HD2 en riktigt spännande allround-smartphone. Bonus också för att webbläsaren är Opera snarare än Explorer och för att en medföljande app gör att telefonen kan användas som wifi-router. Det enda minuset är egentligen storleken, men den finns det ju skäl för.


Betyg 8

HTC Hero - titelhållaren

2009 års bästa mobiltelefon har fått tuff konkurrens av den HTC-utvecklade Google Nexus One, men den har fortfarande en del att komma med. Den första Androidtelefonen med ett överliggande gränssnittsskal (HTC Sense) ger användaren större möjligheter att själv anpassa menyskärmarna med genvägar. Kombinationen multitouch-skärm och styrkula gör den också väldigt lättanvänd, fast kulans precision är inte alltid perfekt. Även om vårens mobilsläpp höjer insatsen ytterligare, framför allt när det gäller snabbhet, räcker Hero ganska långt. Särskilt som den nu går att få tag i betydligt billigare än i höstas och ska uppgraderas till Android 2.1 framöver.


Betyg 8

HTC Magic - äldsta Androiden

Så sent som i somras kom HTC:s första Androidtelefon Magic till Sverige, men det har hänt väldigt mycket sedan dess. Den är rätt snygg och gedigen, med kapacitiv skärm och samma styrkula som i Nexus One, Hero och Blackberry Bold, men gränssnittet är det lite dammiga Android 1.5 vilket känns segare än i Hero även om hårdvaran är densamma. Det finns dock uppgifter om att även Magic ska kunna uppgraderas till senare mjukvaruversioner.
Fördelarna är de vanliga med Android – en bra integration med Googles programutbud och mejl, och en välfylld programbutik (om än bara med gratisprogram). Även om det inte är någon dålig telefon har konkurrensen blivit otroligt mycket hårdare på ett drygt halvår – och värre blir det framöver.


Betyg 6

HTC Touch Diamond 2 - dammig diamant

HTC har haft en enorm produktionstakt på senare år, både när det gäller Android- och Windowsmobiler. Touch Diamond 2 tillhör den senare kategorin och har närmare ett år på nacken. Det överliggande gränssnittet Touchflo 3d (en föregångare till Sense) gör ett bra jobb med att pekskärmsanpassa Windows Mobile 6.1, men det håller inte riktigt 2010-klass. Skärmen har bra upplösning men bygger på den billigare resistiva touchtekniken.
Butikspriset har dock sjunkit en hel del sedan lanseringen, vilket gör den till ett hyfsat mellanprisalternativ för dig som verkligen vill ha en Windowsmobil och tycker HD2 är för stor och dyr.


Betyg 5

HTC Tattoo - smart liten tjockis


Den första ”budgetmobilen” med Android kör liksom Hero det överliggande Sense-gränssnittet och är riktigt pigg trots att den saknar den nyaste hårdvaran och har en resistiv skärm som ibland känns i minsta laget. Utöver de vanliga smartphonefunktionerna hittar vi även en fm-radio. Styrkulan har bytts ut mot ett styrkors, som är bättre utformat än vi är vana vid. Android 1.6 fungerar som det ska men här märks begränsningarna – det är osäkert om det någonsin kommer en uppgradering till 2.1. Det gör att Tattoo är en tveksam investering på längre sikt, men i dagsläget är det ett prisvärt alternativ till de dyrare Androidtelefonerna.


Betyg 6

HTC Touch 2 - smått och ganska gott

HTC:s första pekskärmsmobil med Windows Phone 6.5 och överliggande Touchflo-skal är en ganska smidig telefon, gedigen och välbyggd. Den relativt lilla, resistiva skärmen är egentligen mycket bättre anpassad för pekpenna än fingrar, men det går ändå hyfsat att navigera. Några barnsjukdomar som vi inte ser i den senare Windowstelefonen HD2 finns här, vilket gör att du ibland måste ha penna till hands. En zoomremsa under skärmen gör det lite smidigare att navigera, zooma på webbsidor och bläddra i menyer. Idag går Touch 2 att få tag i för runt 3 000 kronor, vilket är ett bra pris för en, trots bristerna, rätt kompetent telefon.


Betyg 5

HTC Touch Pro 2 - skönt skrivande

HTC Touch Pro 2 kom våren 2009 och har sedan dess försetts med en fri uppgradering till Windows 6.5. Den har en högupplöst 3,6-tumsskärm och även om den bygger på resistiv teknik är den känslig och det flyter på riktigt bra även vid fingerhantering. Ett annat plus är ett rejält, tiltbart tangentbord med fem rader knappar som är klart skönare att skriva på än genomsnittet. Integrationen mellan Windows och Touchflo var inte fullständig i våras, men för det mesta funkar navigeringen bra.
Batteritiden är en bit under genomsnittet, och även om den sjunkit ett par tusenlappar i pris jämfört med lanseringen känns det som om det finns ännu smartare alternativ 2010.


Betyg 6

LG GW620 - första försöket


LG:s första Androidtelefon har både för- och nackdelar. Fördelarna är framför allt tangentbordet, som trots att telefonen är ganska smidig är riktigt stort och skönt att skriva på, och att priset är lägre än vanligt i klassen. En stor nackdel är att du hänvisas till Android 1.5 och därmed går miste om en hel del viktiga nyheter i senare versioner. Dessutom är skärmen betydligt sämre än vi är vana vid hos LG, inte helt precis och med relativt låg upplösning. Användarupplevelsen är också något snäpp segare än i toppmodellerna och det överliggande gränssnittet S-Class är inte integrerat fullt ut vilket förvirrar snarare än förenklar. Prisvärdet är ändå riktigt högt, men det känns som om LG kan åstadkomma ännu bättre framöver.


Betyg 6

Nokia E72 - kompetens utan ögongodis

Nokias E-serie har länge varit standardvalet för den seriöse mobilanvändaren och E72 slipar konceptet ytterligare. Glöm pekskärm och nöjesfunktioner, det här är en stabil, välbyggd och småtrist ”kontorsmobil” där den främsta fördelen är ett väldigt skönt tangentbord med fysiska knappar för svenska tecken. Du kan sätta upp två separata startskärmar för ”arbete” och ”fritid” men förutom ett hörlursuttag är det svårt att tänka sig E72 som en underhållningsmobil.
Den gör vad den lovar, och businessutgåvan av Series 60 är kraftfull och lättanvänd om än inte rolig att se på, men den här typen av telefon känns som en allt smalare nischprodukt idag.


Betyg 6

Nokia E75 - många knappar blir det

Här får du ingen pekskärm, men Nokia E75 har både vanlig knappsats, utskjutbart tangentbord och ett styrkors för inmatningen. Affärsutgåvan av Series 60 ger samma fördelar som i den mindre E72, inklusive de separata startskärmarna för arbete och fritid.
Det är ett väldigt stabilt bygge, och den enda riktiga invändningen mot den som arbetsredskap är att batteritiden sticker ut negativt. Nöjesfunktionerna är okej men förstås inte i fokus här, även om den faktiskt stöder spelplattformen Ngage vilket känns en aning malplacerat på den lilla skärmen. E75 har snart ett år på nacken och hårdvaran och operativet håller inte toppklass i dagens konkurrens, men den har ändå åldrats med hygglig värdighet.


Betyg 6

Nokia N900 - ny plattform

N900 bygger på Linuxdistributionen Maemo (som inom kort ska döpas om till Meego) och det ger förstås en helt ny innebörd till slagordet ”öppet operativ”. Intrycket är mer av en minimal dator med telefon än en vanlig smartphone, och framför allt när det gäller webbsurf sutklassar den alla konkurrenter – mobila Firefox med fullt flashstöd spelar i en egen liga idag. I stället för mobilanpassade appar kan du alltså använda Internet till max här, även om det kommer en programbutik inom Ovi-nätverket. Tangentbordet har fysiska knappar för åäö men är inte lika skönt att skriva på som exempelvis E72.
Att navigera går blixtsnabbt men upplägget är inte alltid helt logiskt, och för allt utom ringandet bör du ha tangentbordet ute. Konceptet är dock fantastiskt och utförandet riktigt bra.


Betyg 8

Nokia N97 - klumpig kronprins


För ett par år sedan var Nokias N-serie det mest spännande på smartphonemarknaden, men sedan höjdpunkten med N95 har toppmodellerna inte riktigt övertygat. N97 från i somras har ett imponerande utbud av funktioner – bland annat en fm-sändare – men ARM-processorn räcker inte alltid till för att driva det tungrodda Series 60.
Tangentbordet är tiltbart men oergonomiskt och de svenska tangenterna lyser med sin frånvaro. Skärmen är resistiv men med ganska bra respons och 32 gigabyte inbyggt minne samt sd-kortplats är aldrig fel. Bäst är N97 när det gäller musik och film, men det räcker inte riktigt hela vägen.


Betyg 6

Nokia N97 Mini - less is more

N97 Mini tar de bästa bitarna ur originalet och pressar in det i ett litet och smidigt skal – samma taktik som Sony Ericsson nu ska använda i Xperia X10 Mini (innan vanliga X10 ens släppts). I Nokias fall har det lett till en lyckad kompromiss. Mini känns välbyggd och är faktiskt betydligt skönare att skriva på då tangentbordet inte bara krympt utan designats om. Visst tappar vi det gigantiska inbyggda minnet och en del i funktionsväg, men inget som vi gråter över. Det tråkigaste är att batteritiden blivit klart sämre men den är ändå godkänd. Tyvärr känns Series 60 i nuvarande inte mindre otidsenligt idag än det gjorde när första N97 släpptes i somras. Med ett intressantare operativ hade det här varit en ännu bättre utmanare.


Betyg 6

Samsung I5700 Galaxy Spica - snabb för små plånböcker

Samsung Galaxy var ett riktigt bra första försök på Androidspåret, men uppföljaren Spica, lanserad som en budgetmobil, är faktiskt att föredra. Framför allt får vi en mer kraftfull processor, som gör att Spica slår alla dagens Androidtelefoner utom Nexus One i snabbhet. Den mest märkbara besparingen är att skärmen nu är av vanlig TFT-typ snarare än oled, men den är fortfararande riktigt bra och med kapacitiv teknik. Det största minuset (utöver kameran, som knappt har existensberättigande) är att Spica är fast med Android 1.5 tills vidare, även om det ryktas om en uppgradering till 2.1 under våren. Oavsett vilket är Spica den bästa kompromissen mellan pris och prestanda för dig som vill hoppa på Androidtåget. Mycket telefon för pengarna, helt enkelt.


Betyg 8

Samsung I7500 Galaxy - viss stjärnstatus

Samsungs första Androidtelefon är en ganska anonym historia vilket inte nödvändigtvis är något dåligt. Gränssnittet är det vanliga till Android 1.5 och allt går ganska snabbt trots rätt modest hårdvara. Den tidiga Android-versionen gör att du inte får med de senaste förbättringarna (en framtida uppdatering är inte osannolik men inte heller bekräftad).
Det mest framträdande är den kapacitiva oledskärmen på 3,2 tum som håller hög klass, och – som vanligt i nyare Samsung-smartphones – en utmärkt lösning för att hantera trådlösa anslutningar. Det höga introduktionspriset från i höstas har sjunkit rejält, och om uppdateringen kommer i vår är Galaxy definitivt värd att titta närmare på.


Betyg 7

Samsung Omnia II - funktionsmonstret


Flaggskeppet i Samsungs Omnia-serie är liksom HTC HD2 ett riktigt funktionsmonster med en stor och högupplöst oledskärm (dock bara resistiv touch), men det finns en hel del anmärkningar. Framför allt är den väldigt seg i hanteringen i många lägen, vilket är en stor besvikelse och lite förvånande då processorn är hyfsat kraftfull. Samsungs Touchwiz-skal över Windows-operativet är funktionellt i övrigt men långt ifrån klassen hos HTC Sense.
I en telefon som ska konkurrera med 2010 års Snapdragon-modeller och som är svår att få tag i under 6 000 kronor borde vi faktiskt kunna förvänta oss både funktioner och fart.


Betyg 5

Samsung Omnia Pro B7330 - jobbarkompis utan jätteprislapp

Samsung har släppt två tangentbordstelefoner döpta till Omnia Pro, det här är den billigare varianten utan touch och med fast tangentbord i stil med Nokia E72. Till skillnad från E72 kör den Windows Phone i pekskärmslös version, vilket fungerar väldigt bra och faktiskt utklassar Series 60 Business både i snabbhet och logik.
Samsung har satsat på prispress här, Omnia Pro är en tusenlapp billigare än Nokian, men då är bygget också betydligt plastigare och med ett sämre tangentbord. Liksom E72 är detta dock som helhet en kompetent kontorsmobil som inte direkt glänser, och som är rätt begränsad som fritidsredskap.


Betyg 6

Samsung Omnia Pro B7610 - kräver en del jobb

Pekskärmsvarianten av Omnia Pro är en riktigt frustrerande telefon. Det kör Touchwiz över Windows Phone 6.5, en kombination som inte alls fungerar som det borde då det segar ner användandet till knappt uthärdliga nivåer i startskärmarna. Som tur är går Touchwiz att stänga av med lite meckande, och då uppenbarar sig en ganska trevlig produkt med skönt tangentbord med svenska tecken, bra musik- och videospelare, och utmärkta funktioner för nätverkshantering.
Men vill du ha en telefon som fungerar problemfritt direkt får du leta någon annan stans.


Betyg 6

Sony Ericsson Xperia X2 - svenskhoppet når halva vägen


I väntan på Android-modellen X10 är det här Sony Ericssons vassaste telefon, med en 3,2-tums högupplöst pekskärm som dock bygger på resistiv teknik. Byggkvaliteten och tangentbordet (med åäö) hör till telefonens starka sidor men det finns svagheter också.
Över Windows finns det egenhändigt designade skalet X-Panel som tyvärr är både segt och rörigt men dock kan stängas av. Då fungerar Windows tillräckligt snabbt även om processorn inte är något prestandamonster och X2 är helt klart bättre på nytto- än nöjesdelen.
En sak som sticker ut jämfört med andra smartphones är kameran på 8,1 megapixel, som dessutom presterar i klass med renodlade kameramobiler.


Betyg 6

Alla delar i vår Smartphone-special:

1. Smartphones – så började det
2. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 1
3. Smartphones - Jättetest: Operativ-olympiaden dag 2
4. Supertestet: 22 smartphones!
5. Framtidens smartphones