Män som hatar kvinnor (2009)

På stillbilder från filmen är hackern Lisbeth Salanders kamera en från Canons EOS-serie. I själva filmen visar nedladdningsprogramvaran på hennes Macbook att det är en Nikon.

Johan Falk: Operation Näktergal (2009)

När Lasse kopierar videofiler från datorn till Hannas mobiltelefon, gör han egentligen bara genvägar. I verkligheten skulle han aldrig kunnat spela upp filmerna på telefonen.

Surrogates (2009)

Den här dystopin utspelar sig år 2054 och det är trovärdigt för det mesta. Filmmakarna har dock missat en viktig punkt, de kör runt i bilar från 2008 och 2009 (till exempel Toyota Prius). Och mobiltelefonerna är från tidigt 2000-tal, kanske inte jättetroligt.

Johan Falk: Operation Näktergal (2009)

När Lasse kopierar videofiler från datorn till Hannas mobiltelefon, gör han egentligen bara genvägar. I verkligheten skulle han aldrig kunnat spela upp filmerna på telefonen.

Män som hatar kvinnor (2009)
Filmen utspelar sig år 2005 men både Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander använder Apples Macbook Pro som först såldes 2006. Dessutom använde Lisbeth Mac OS X 10.5 (Leopard) som först såldes 2007, men det är ju klart, en hacker kanske får det snabbare än oss dödliga.

Public Enemies (2009)

När Frenchette och Dillinger kör iväg på gatorna i sitt Chicagokvarter syns blått ljus från en färg-tv i ett lägenhetsfönster, tv i allmänhet och färg-tv i synnerhet var inte jättevanliga på 1930-talet...

Beck Spår i mörker (1997)

Det uppstår ett kul klaff-fel när de visar Beck datorspelet i polishögkvarteret. På skärmen står det Ultimate Doom, men när polisen hittar barnens gömställe visar alla skärmar istället Marathon 2.

Live Free or Die Hard (2007)

I denna sköna actionrulle med härliga nördreferenser går det lite väl snabbt. I filmen laddar man ner 500 terabyte data via usb, vilket borde ta minst 100 dagar, i filmen tar det mindre än två dagar.

X-Men Origins: Wolverine (2009)

Även om Wolverine-filmerna är overkliga är ändå vissa detaljer viktiga, en är särskilt kul. Ljuset i Wolverines hus år 1845 kommer från glödlampor i ljuskronan, problemet är bara att det första stället i världen med elektriskt ljus i hemmet var 1879. Vad som är ännu märkligare är att elledningar är dragna till Wolverines hus år 1845 - det ligger mitt i den kanadensiska vildmarken.

Public Enemies (2009)
Den coole bankrånaren Dillinger slår på en tidig Zenith-radio och ljud hörs direkt från högtalarna. Filmen utspelas på 1930-talet och det var först på 60-talet som tekniken gjorde det möjligt för ljudet att höras direkt. Alla rundradioförstärkare som Dillingers Zenith tar 5-6 sekunder att värma upp innan ljud hörs.

The Net (1995)

För en actionthriller med Internet som huvudfokus borde man kunna förvänta sig att det hålls koll på detaljerna? Näpp, The Net är fullspäckad med amatörmisstag och det sägs att det brukar arrangeras tävlingar för att hitta flest antal fel i filmen. Några av våra favoriter: IP-adresser som går över 255, att ansluta till telnet med en e-postadress, omöjliga domännamn, och att datornörden i huvudrollen, spelad av Sandra Bullock, kan inte ens uttala ordet ”modem”.

Swordfish (2002)

Förutom svårigheterna att tro på John Travolta som en hacker i världsklass finns det en del andra teknologiska problem med den här underhållande, men inte direkt djupa, rullen. En karaktär avslutar sina samtal på en Nokia 5110 med strömknappen, all kod verkar bestå av samma tio rader som upprepas om och om igen, och FBI-agenternas Canon-kameror har lösa live view-skärmar som funkar till och med när kabeln är utdragen.

Hackers (1995)

Ytterligare en film som verkligen försöker svänga sig med dåtidens hetaste teknikjargong men inte alltid lyckas. I ett typiskt exempel på att både försöka äta äpplet och ha kvar det så påstår dessa superhackare att deras Mac Powerbook både har en P6-processor och en PCI-buss ”det är därför den är så snabb”. Kan det vara ett fall av konkurrerande produktplacering? I så fall misslyckad, då P6:an var omdöpt till Pentium 2 när den släpptes två år senare.
Den här superdatorn har även ett inbyggt modem på 28.8 bps – ja, vi förstår att de menar 28.8 Kbps, men det är kul ändå.

Har du några egna favoritmissar som saknas på listan? Kommentera!