Vissa hävdar att blurayspelaren, uppföljaren till dvd-spelaren, redan är på väg att dö ut. Det är nedladdning som gäller och då får mediaspelare och htpc:s ta allt större plats i våra hem som en mellanstation för att distribuera våra mediaarkiv till tv:n. Andra hävdar att film- och musikbolagen inte är redo för nedladdning ännu vilket gör att blurayspelaren behövs som ett mellansteg. För att vara på säkra sidan väljer Panasonic bägge vägarna med sin BD85, den spelar både upp blurayskivor och kan strömma film och musik via hemmanätverket, sistnämnda tack vare sitt dlna-stöd.

Främst är det dock en blurayspelare och enligt Panasonic har den fått en rad förbättringar på både bild- och ljudsidan tack vare nya tekniker. Bland funktionerna hittar du, förutom dlna-stöd, BD Live som gör att du kan utnyttja skojigt material på blurayskivan (läs spel och extramaterial om filmen), sd-kortplats för uppspelning av film från minneskort och Viera Cast som gör att du kommer åt Youtube och andra Internettjänster.

Men det krävs mycket för att vara en bra blurayspelare, och kanske ännu mer för att vara en bra mediaspelare. Huruvida BD85 når hela vägen i bägge lägren kan vi inte säga då vi inte testat spelaren ännu. Men så här på håll ser den mycket spännande ut.

Priset du får betala för kalaset slutar på cirka 4 000 kronor. Är du ute efter billigare blurayspelare lanserar företaget även BD65 och BD45 som prismässigt kommer hamna på cirka 3 000 respektive 2 000 kronor ute i handeln när de dyker upp denna veckan. Det som skiljer dessa från toppmodellen är bland annat att BD65 saknar dlna-stöd men har Ethernet för firmwareuppgraderingar, Viera Cast och BD Live, och att den bara har en usb-port i fronten till skillnad från BD85:s två. BD45 är en blurayspelare som bara gör just det, spelar upp blurayfilmer (och hd-film via sd-kort). Inget Internet och därmed inget dlna-stöd eller annat skoj.