I skuggan av Sony Ericssons massiva Androidsatsning med X10-trion har Vivaz dykt upp. Den version som släpps först är ”vanliga” Vivaz, medan en Pro-utgåva släpps inom kort med utskjutbart qwerty-tangentbord.

Den främsta förmågan hos Vivaz är dess möjlighet att filma i hd (720p), men även formen känns som en ny och fräsch variant för att vara Sony Ericsson.

Smidig
Vivaz må inte vara lika liten som X10 Mini, men det är ändå en betydligt smidigare mobil än någon annan modell med 3,2-tumsskärm vi testat. Faktiskt betydligt smidigare än många modeller med mindre skärmar också för den delen. Formfaktorn, och videofokuset, har dock gjort att det enbart finns en lysdiodblixt bredvid kameran istället för en xenon-motsvarighet. Även om kameran håller hyfsat hög kvalitet är fotokvaliteten inte någon av de högsta vi sett bland mobilkameror.

Även videofilmningen, som annars ska vara den stora säljpunkten, är inte så mycket mer än en höjd upplösning och innebär inte någon direkt höjd videokvalitet i övrigt.

Sony Ericsson har också orkat lägga in två funktioner som länge varit standard hos andra tillverkare. Dels hittar vi ett hörlursuttag nära ovansidan av telefonen och dels har den minimala formfaktorn tvingat dit en micro usb-kontakt för data och laddning istället för företagets egen plugg som börjar kännas rejält föråldrad.

Tyvärr är pekskärmen av den billigare resistiva typen, med en känslighetsnivå som är ställd någonstans mellan pekpenna och finger så att registrering av tryck aldrig känns riktigt exakt.

Tillkrånglad
Under skalet hittar vi en omgjord variant av Series 60, med såväl en riktig gps-programvara, Wisepilot, installerad och en helt okej dlna-klient. Dessutom finns de gamla vanliga Twitter-, Youtube- och Facebook-applikationerna med på banan och den sega, men ändå kompetenta Minimap-webbläsaren.

Däremot har Sony Ericsson gjort allt de kunnat för att krångla till det redan ganska knöligt navigerade Series 60. Sony Ericssons egna tolkningar av startskärmen känns mest förvirrade och mest till för att visa upp det hyfsat snabba systemet snarare än för att göra någon nytta.

Överallt syns dessutom en massa hastiga hopp mellan animeringar innan skärmen hamnar där den ska och förvirringen mellan enkel- och dubbelklick är ännu mer framträdande här än i vanliga Series 60.

I all form av textredigering har de dessutom lagt till dumheten att du manuellt måste avmarkera ett ord innan du exempelvis sätter en punkt efter för att T9 ens ska fungera normalt, vilket ofta gör att du mest är förbannad på telefonen.

Det är en fantastiskt smidig och snabb apparat som klarar foton någorlunda, men samtidigt är Series 60 extra tillkrånglat vilket drar ner betyget. Och att släppa en enhet för enbart HD-filmning några månader efter Satio (som borde ha klarat hd-filmning galant), känns som en fortsättning på Sony Ericssons klassiska feltänk som nästan känns som att du ska ha en telefon för varje funktion du känner för att använda.


+
Smidig form
Hyfsat snabb

-
Tillkrånglat gränssnitt
Bildkvaliteten är inte bra nog

=
Vivaz är visserligen ganska snygg och snabb, men av okänd anledning har Sony Ericsson krånglat till det redan buffliga Series 60 och videofunktionen är inte så grym som vi hoppats.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 5


Totalt: 6

Fakta

Pris: 4 395 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se

Mått: 107×52×12,5 mm
Vikt: 97 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 640x360 pixlar
Taltid: 13h
Passningstid: 440h
Minne: 75 Mb, micro sd-kortplats
Kamera: 8 megapixel, af, 720p video
Övrigt: Gps, wlan, dlna

Samsung filmar också i HD
Sony Ericssons Vivaz är knappast först med att filma i HD. Samsung tog förstaplatsen redan förra våren i och med Omnia HD. Även den körde en lätt modifierad version av Symbians Series 60, men hade samma problem med att videokvaliteten knappast hade höjts i samma nivå som upplösningen. Dessutom var fotolampan på Omnia HD alldeles för stark för att någon av de som fotograferades skulle uppskatta det.