Idag styrs allt fler prylar med hjälp av pekskärmar. Handdatorer har använt sig av pekskärmsteknologi sedan begreppet föddes. Samma sak gäller med GPS-navigatorer, som egentligen aldrig har haft något annat än just en pekskärm som främsta inmatningsmedel. Som en vidareutveckling av handdatorn du kunde ringa med, smartphonen, har pekskärmar vuxit fram mer och mer under de senaste åren. Även om det var Iphone som på allvar fick upp både branschens och massans ögon för tekniken i något bredare perspektiv.


Iphone. Iphone introducerade multitouch till den breda massan, men visste du att tekniken funnits i närmare 30 år?

Samtidigt blir det vanligare med datorer som utrustas med pekteknologi, numera är det ingen ovanlighet att datorskärmar är tryckkänsliga, särskilt inte nu när tablet-datorn verkar få ett uppsving.

Gammal som gatan
Ofta när det handlar om teknologi som blivit stort och allmänt accepterat på senare år har det sin början i något halvgalet experiment från början av nittonhundratalet. Pekskärmar är inte fullt så gamla, utan konceptet föddes i en handfull olika forskningslaboratorier under 1960-talet.


Plato. Plato, ett tidigt datoriserat lärosystem, anses som en av de absolut första prylarna som allmänheten kunde uppleva pekteknologin på.

Dock var det först under det följande årtiondet som det började dyka upp faktiska produkter med pekskärm. Plato, ett tidigt datoriserat lärosystem, anses som en av de absolut första prylarna som allmänheten kunde uppleva pekteknologin på. Utöver Plato höll sig pekskärmsteknologin under sjuttio- och åttiotalet till största del utanför konsumentmarknaden och återfanns mestadels i informationsskärmar för turister och inom industrin.

I början av 1980-talet föddes dock den första pekskärmsdatorn, HP-150, som använde sig av en bildrörsskärm vars yta omgavs av infraröda sensorer som kände av var användaren pekade. Redan något år innan HP hade Torontos universitet börjat skissa på pekskärmar som kunde snappa upp inmatning från flera punkter, det vi idag kallar multi touch.

Redan då nämndes bildmanipulering, såsom att zooma in och ut med hjälp av nyprörelser. Något som Apple fick enorm uppmärksamhet för när den första Iphone-mobilen presenterades drygt 20 år senare.


Palm. Handdatorn använde pekskärmsteknik långt innan smartphone-begreppet föddes.

Pekteknologin har dock inte bara utvecklats för att fingra på skärmar. Redan under början av sjuttiotalet dök syntar upp med rörelsekänsliga kontroller och vem idag har inte använt en bärbar dator med pekplatta? Även om användningsområdena är väldigt olika så är tekniken fortfarande mer eller mindre densamma.

Växande teknik

Även om likheterna är många och pekteknik utvecklats på flera håll inom olika områden är det just skärmar där innehållet kan manipuleras av användaren som fått mest uppmärksamhet. I början av 1990-talet växte handdatorn fram som pryl och där användes pekskärm nästan uteslutande som inmatningsmetod. Då handlade det enbart om resistiva skärmar, alltså sådana som fungerar bäst med en pekpenna, nagel eller annat spetsigt objekt.
I och med dessa enheter blev det också standard med skriftigenkänning, som matades in med hjälp av pekpennan.

Samma typ av pekskärmsteknologi, men ofta med större skärmar och ett mer fingervänligt gränssnitt har också varit mer eller mindre standard för de flesta typer av GPS-enheter. Dessa har vuxit i popularitet särskilt under de senaste femton åren. Under några enstaka perioder har pekskärmstekniken dykt upp även på persondatorer, men aldrig riktigt fått grepp på någon bredare front förrän under de sista åren på 2000-talet.

Pekskärmens era
Säga vad man vill om Apples Iphone, men dess olika komponenter har betytt extremt mycket för en mängd olika branscher. Sedan telefonen introducerades 2007 har pekskärmar varit det coola som alla tillverkare försökt glänsa med, då tillsammans med ett fingervänligt gränssnitt istället för ett pennbaserat, och även med den lite dyrare och mer fingervänliga kapacitiva pekskärmstekniken. Idag ses nästan resistiv pekskärmsteknologi som ett skällsord i mobilbranschen.


ATM. Bankomater av olika slag är ett område där pekskärmstekniken tillhör vardagen.

Apple ska dock inte ha hela äran för att pekskärmar numera dyker upp i många mobiltelefoner, i stationära hemdatorer och även i den döda, återuppståndna och überheta datorkategorin Tablet-datorer. Apple hade helt enkelt bra timing med ett bra gränssnitt samtidigt som pekskärmsteknologin mognat tillräckligt för att kunna slå på så bred front.

Idag är till och med resistiva pekskärmar så pass känsliga att användaren i många fall inte ens märker någon skillnad. Ett tecken på att teknologin mognat och kommer att fortsätta utvecklas under ytterligare några år. Den kommer inte att ersätta mus, tangentbord och andra inmatningssätt helt, men pekskärmen har definitivt förändrat vårt sätt att använda många av våra älskade prylar.