Text: Lincoln Spector, PC World
Översättning och bearbetning: Mattias Källman

Du har köpt tv:n, satt upp den på väggen och plockat i kontakterna. Men innan du börjar njuta av din första film kan det vara värt att lägga några minuter på att ställa in den. Ta det lugnt, det här är ganska enkla saker att göra även om hanterandet förstås kan skilja sig åt en del beroende på vilken tv du har.

1. Bildstorlek och bildformat
Din tv tar emot bade standard- och högupplösta tv-kanaler och skalar automatiskt upp den normalupplösta bilden för att passa i tv:ns högupplösta skärm. Men tänk på att många tv-kanaler sänder ut bilden i tjock-tv-formatet 4:3, vilket bara är tre fjärdedelar av ytan på dagens tv-apparaters 16:9-skärmar.

Det finns tre sätt för en tv att hantera det här problemet. Bilden kan sträckas ut för att fylla skärmen, vilket gör att alla ser tjocka ut. Den kan förstora bilden ytterlikare och klippa av den upp- och nertill, men då missar du delar av bilden och det du ser blir suddigt. Eller bilden kan visas i normalt format, med svarta fält som fyller upp skärmens sidor.

Satsa på det sista. Visst, du går miste om widescreen-känslan men det uppvägs av att bilden du ser faktiskt är den bild som var tänkt att ses. Och när du byter till en hd-kanal blir wow-känslan desto större.

Så här gör du: Medan du tittar på en sd-kanal, leta på fjärren eller i tv:ns inställningsmenyer efter ”bildstorlek”, ”skärmstorlek”, ”bildformat” eller liknande. När du hittat vad du söker kommer du att få ett antal valmöjligheter där en av dem antagligen heter 4:3, 4x3, ”standard” eller ”normal”. De flesta av dagens tv-apparater är smarta nog att begripa att de här valen bara gäller för lågupplösta kanaler, vilket gör att du slipper byta fram och tillbaka.

2. Bildstorlek för dvd

Att ställa in rätt bildfomat gäller även för dig som vill avnjuta en dvd-film. Även om de är standardupplösta stöder de både 4:3 och 16:9-format. På dvd-skivor med, ”anamorfisk widescreen” kläms 16:9-bilden ihop till 4:3 format för att sedan sträckas ut igen när du spelar upp den vilket gör att filmerna förlorar mycket i upplösning. Det beror på att de flesta dvd-spelare från början är inställda för att vara anpassade till en gammal tjock-tv. Turligt nog går det att ändra på.

Så här gör du: Gå in i menyerna på din dvd-spelare. Sök dig fram till en inställning kallad ”tv-format”, ”tv-storlek”, ”bildkälla” eller liknande. Ställ in att du har en tv i 16:9-format och att du vill att anamorfiska dvd-skivor spelas upp i ”fullformat”, ”widescreen” eller ”bredbildsformat”. Om dvd-materialet inte är i widescreen kommer filmerna att spelas upp i 4:3-format med svarta fält på sidorna.

Det här steget kan du skippa om du använder din dvd- eller blurayspelare för uppskalning, och är den ansluten med en komponent- eller hdmi-kabel till tv:n sker det också automatiskt varje gång du lägger i en skiva.
Tänk på att dvd-filmer ofta visas med svarta kanter uppe och nertill, eftersom en bioduk är i formatet 21:9, och ännu bredare än dagens tv-apparater.

3. Ljudet

Din tv har nästan säkert inbyggda högtalare, men också ljudanslutningar som låter dig koppla in ett mycket vassare hemmabiosystem. Om du tittar mycket på konserter eller bara vill få ut det mesta av filmupplevelsen är du verkligen i behov av ett sådant. Att skicka ljudet direkt från tv:n till en receiver besparar dig en del irritation. Det blir färre kablar att krångla med. Du behöver inte ställa in både tv:n och receivern när du byter uppspelningskälla. Och du kan kontrollera volymen med tv-fjärren.

Så här gör du: När du kopplat in kabeln, leta i tv:ns menyer efter något i stil med ”Ljud”, eller ”Högtalare”. Ett av valen du står in för är förmodligen ”TV-högtalare”. Välj det andra. Men tänk på att det är slöseri med el att ha receivern igång när du kollar nyheterna eller Skavlan, så memorera menyvägen!

4. Döp dina anslutningar
När du ska se en dvd-film och ställa in rätt kanal på tv:n – skulle du föredra att leta fram kanalen ”AV4” eller dylikt, eller en kanal kallad ”dvd-spelare”? Det går att ordna. En modern tv har gott om anslutningar, det kan vara upp till fyra hdmi-kontakter, två eller fler komponentanslutningar, två kompositanslutningar och en föHdmir att koppla in en pc. Och glöm inte tv:ns inbyggda digitalmottagare.
När du trycker på fjärren för att byta bildkälla får du en lång namnlista som inte ger mycket hjälp. Men de flesta tv-apparater idag erbjuder möjligheten att döpa om standardnamnen till något mer beskrivande.

Så här gör du: De flesta tv-apparater har en så kallad ”AV-meny”, här finns ofta möjligheten att ändra namn på ingångarna. Ofta har du även ett antal förvalda namn du kan associera till dina ingångar, exempelvis DVD, Spelkonsol, Bluray etc. Vissa apparater har också valmöjligheten ”hoppa över”, ett bra sätt att slippa bläddra dig genom anslutningar du inte använder.

5. Programmera dina fjärrkontroller
Hur många fjärrkontroller har du? Många använder fem-sex stycken i tv-rummet, vilket både gör det svårt att hålla ordning och tar upp onödig yta på soffbordet. En lösning är förstås att investera i en multifjärr. Men en multifjärr är inte perfekt – på många prylar i tv-bänken finns funktioner som helt enkelt bara går att komma åt med den egna fjärren, vilket gör att du inte kan slänga upp fjärrhögen på vinden efter inköpet.

Men visste du att många av dagens hemmabioprylar redan kan tala med varandra? Och om du kan lära din dvd- eller blurayfjärr att kontrollera basfunktionerna på tv:n, som att slå på den, byta kanal eller ändra volym, kommer du i alla fall att slippa en hel del onödigt krångel.

Det finns en genväg i och med standarden som kallas HDMI-CEC, som låter en pryl styra en annan pryl via hdmi-kabeln, men detta funkar bäst mellan prylar från samma tillverkare, och så ser nog inte många tv-bänkar ut.
Den andra möjligheten är att programmera en eller flera av dina fjärrar, och det är den vi går in på här.

Så här gör du: För att ta reda på om en fjärr är programmerbar, sök i manualen för en lång lista med tillverkare och siffror. När du hittat den, leta rätt på instruktionerna för fjärrprogrammering. Generellt ska du först hitta den typ av produkt du vill styra med fjärren (tv, dvd-spelare och så vidare). Under hittar du listan av tillverkare och bredvid varje tillverkare hittar du ett antal fyrsiffriga koder.
Du kommer att instrueras att trycka på ett par knappar (olika för olika apparater), sedan knappa in rätt kod, och trycka på ett par knappar till. Då kommer du att få veta om fjärren kan styra den pryl du valt. Om inte, upprepa proceduren med nästa kod.