Det är mindre än ett år sedan Canon släppte 500D som var en bra uppgradering av 450D, redan nu kommer de dock med ännu en uppdatering, 550D.

Och detta är en av de största uppgraderingarna någonsin – vi kan till och med säga att om Canon skulle slänga in någon mer funktion blir den allt för lik 7D för att motivera prisskillnaden.

Grym skärm

Skärmen har blivit ännu mer högupplöst än tidigare och har nu en upplösning på 1 040 000 pixlar istället för 920 000. En ganska liten skillnad kan tyckas, men då formen även har ändrats till 3:2-format gör det betydligt mer då du kan se på foton på hela skärmen. Den bredare skärmen har gjort att Canon fått designa om knapparna på baksidan en aning men det är inget vi klagar på då de endast har blivit till det bättre. Zoom-knapparna är dock fortfarande aningen krångliga att trycka på.

Vi har även fått en dedikerad knapp för live view precis vid tummen, som även fungerar som rec-knapp i filmläget. Vi hade gärna sett att knappen också kunde ta oss till filmläget, något som du nu måste snurra lägesvredet för att göra.

Utöver detta ser dock kameran ut precis som föregångarna. Detta innebär att ergonomin inte är den bästa även om det finns sämre kameror just nu. Har du inte en minimal hand kommer ditt lillfinger inte att få plats och greppet blir aningen krampaktigt.

7D i miniformat

På insidan hittar vi en strypt Canon 7D, samma processor, samma exponeringsmätning, samma sensor på 18 megapixel och, det viktigaste, samma filmfunktion. Detta är helt klart en av de bästa filmfunktionerna i systemkameror just nu och kan spela in i 1080p med 24 bilder i sekunden och 720p med hela 60 bilder i sekunden.

En helt ny funktion är Movie Crop som låter dig att använda endast mitten av sensorn, vilket ger en brännviddsförlängning med sju gånger om man vill komma närmare. Vi har även fått en mikrofoningång som är ett väldigt uppskattat drag. Kvaliteten på filmerna blir också riktigt bra utan allt för mycket ”vobbel”-effekter.


Förstorad. Skärmen är både högupplöst och i 3:2-format vilket gör det lättare att kolla dina bilder.

Dessa funktioner i den här prisklassen är unikt för 550D. De stora skillnaderna mellan 7D och denna är hastigheten då denna endast tar 3,7 bilder i sekunden, en sämre autofokus och byggkvaliteten.
Vad gäller fotografering är kameran ändå i toppklass, det nya exponeringssystemet är pricksäkert och vitbalansen gör ett bra jobb. Iso-prestandan är dessutom så bra det blir på en APS-C-sensor vilket gör att du kan ta användbara bilder upp till iso 12 800 (läget bör dock undvikas förutom i extrema fall).

Vi kan inte annat än hylla den här kameran – när det gäller prestanda för pengarna är den ny kung i segmentet. Nu ska det bli kul att se hur Nikon och Sony svarar…


+
Bra filmfunktion
Funktionsrik
Grymt prisvärd

-
Kunde haft bättre ergonomi

=
Ska du ha en kamera för runt 10 000 kronor är detta den vi rekommenderar, samt en självklarhet om du vill kunna filma för pengarna.

BETYG

Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9


Totalt: 9

Fakta


Pris:
10 000 kronor (med 18-55 is)
Tillverkare: Canon, www.canon.se

Upplösning: 18 megapixel
Filmfunktion: 1920x1080@25 bps, 1280x720@60 bps
Skärm: 3 tum, 3:2-format, 1 040 000 pixlar
Sökare: 95%, 0,87x
Minne: Sd
Kontakter: Usb, hdmi, video, mic-in
Mått: 129x97x62 mm
Vikt: 530g (med batteri och minneskort)

Canon EOS 7D

Canon EOS 7D lanserades i höstas och kostar runt 18 000 kronor i butik med objektiv. De största skillnaderna är att 7D erbjuder seriebildtagning på åtta bilder per sekund, en mer avancerad autofokus med 19 punkter, och mer gedigen byggkvalitet i ett större och tyngre skal. Däremot är skärmen på EOS550D faktiskt något bättre.