Förra årets coolaste mobil, HTC Hero, har fått en uppföljare i och med Legend. Den har hamnat lite i skuggan av den kraftfulla storebrodern Desire och Google Nexus One, men det finns mycket som talar för Legend jämfört med dessa.

HTC Hero

Formen är hämtad från föregångaren, men med betydligt mjukare former. Det är också på utsidan som de stora nyheterna med Legend återfinns. Precis som med senare utgåvor av Apples bärbara datorer är luren nämligen gjord i ett solitt aluminiumblock. Batteri, minneskort och simkort matas in i botten, där den enda luckan återfinns.

Luckan och ett område runt kameran är gummibelagda, dels för att öka greppvänligheten men troligen mest för att inte försämra mottagningen. Skalet gör mer än att bara vara en skrytfaktor, för vi vågar faktiskt påstå att Legend är den bäst byggda telefon vi någonsin testat. Kvalitetskänslan, tyngden och den färgglada oled-skärmen gör att den känns enormt lyxig utan att för den delen ha en alltför hög prislapp.

Snabb
Det finns även en hel del nytt att gilla på insidan. Kameran har fått sällskap av en lysdiodblixt och kameran i sig verkar vara den betydligt mer kompetenta varianten från HTC HD2 istället för den svaga kameran i Hero.

Android är uppdaterad till version 2.1 och gränssnittet Sense har också fått en uppiffning. Grundprincipen är fortfarande densamma, men det kryllar av små uppdateringar.

Numera kan du zooma ut från startskärmen för att få en översikt över de sju startskärmarna. Dessa kan du i sin tur fylla med massor av nya Sense-anpassade widgets. Största nyheten bland dem är Friendstream som samlar uppdateringar från alla dina sociala nätverk på ett ställe.

HTC Hero

Även webbläsaren har uppdaterats och numera finns det en ruggigt smart funktion för att markera text och sedan översätta, söka eller slå upp de markerade orden.

Som väntat är telefonboken tight integrerad med sociala nätverk och även här har mycket byggts om och snyggats upp. Tyvärr innebär det också att redigeringen har blivit betydligt mer förvirrande än tidigare.

Legendarisk

Processorn och den lite mindre skärmen är vad som skiljer Legend från storebror Desire, och visst känns den 400 megahertz långsammare processorn inte lika pigg som en Snapdragon. Men det handlar inte på något sätt om en seg telefon och den är enormt mycket snabbare än föregångaren Hero.

När det kommer till skärmstorleken är det en smaksak, men enhandsanvändning är definitivt enklare på den mindre Legend-skärmen.

Vi snackar alltså världsklass på både in- och utsida och dessutom ett riktigt bra pris. Legend gör definitivt skäl för sitt namn, för den är helt vansinnigt bra.


+
Snygg och välbyggd
Gränssnittet
Bra pris

-
Inte snabbast i klassen
Halvdålig batteritid

=
HTC har tagit en grym mobil och gjort den ännu bättre på alla punkter. Världsklass!

BETYG
Form/design: 10
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9


Totalt: 9

Fakta

Pris: 4 595 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com

Mått: 56,3 × 112 × 11,5 mm
Vikt: 126 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 480x320 pixlar, kapacitiv touch, oled
Taltid: 8h
Passningstid: 560h
Minne: 385 mb, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio

Det här saknas för en fullpoängare
Legend är fantastisk, men det finns några saker som saknas för att den ska få en tia i betyg. Dels saknar vi Snapdragonprocessorn som sitter i storebror Desire och vi hade gärna sett lite fler skojiga tekniker under skalet, som fm-sändare och dlna. Samt en kamera av Sony Ericsson-klass.
Men som med alla smartare telefoner är det batteriet som är flaskhalsen. Du måste ladda luren ungefär en gång per dag oavsett vad och så länge telefoner är så pass kortlivade kan vi inte ge fullt betyg med gott samvete.