När Telia som första operatör i världen lanserade sitt kommersiella 4g-nät i december förra året talades det om hastigheter mellan 20 till 80 megabit per sekund där mottagning fanns.

I mitten av mars drog dock Telia upp den hastigheten till 100 megabit nedströms. I skrivande stund finns det bara en sändare med stöd för maxhastigheten, på Telias huvudkontor på Stureplan i Stockholm. Vår första testpunkt blir där, mest för att få en inblick i vad nätet klarar under bästa möjliga förhållanden.


Här ser du mätvärdena från Stureplan i centrala Stockholm. På bilden till vänster är Daniel inomhus och till höger är han utomhus.

Faktiskt visar sig vår testdator vara för klent inställd för att pressa nätet till max, då Windows XP:s TCP är sätter stopp. På Telias testdator landar vi dock på överföring strax under 90 megabit per sekund, fullt godkänt…

Inomhus är inte populärt

Sedan gav vi oss ut på stan för att testa hastigheterna. Runt Stureplan i Stockholm visade det sig finnas bäst mottagning och faktiskt den enda av våra testpunkter som fungerade inomhus. Den högsta hastigheten mätte vi upp inne i Sturegallerian, där Bredbandskollen angav 36 megabit per sekund nedströms.

När vi testade inne på Stockholms centralstation fick vi ingen mottagning alls och det enda modemet hittade inne i Kista centrum norr om Stockholm var ett Comviq-nät som alltså inte gick att ansluta till.


Daniel befinner sig utomhus när han får dessa värden. På bilden till vänster står han utanför Stockholms centralstation och till höger är han i Kista.

Utomhus i Kista fick vi anslutning men med betydligt sämre hastighet, tio megabit per sekund. Och mot vår ftp-server, som dock ligger gömd långt inne i IDG:s nätverk, uppmätte vi ganska låga överföringshastigheter på maximalt 4,6 megabit per sekund ner och 1,2 upp.

Oavsett testsiffrorna så hade vi inga problem på någon av mätpunkterna när det kom till vanlig webbsurfning eller att kolla på strömmad video. Mätsiffrorna är fullt jämförbara med vad du kommer upp i med vanligt wlan och definitivt snabbare än 3g-surfning.

Just nu finns 4g-täckning i Stockholm och Oslo och de modem som finns idag klarar inte av att hoppa över på 3g-nätet när mottagningen för den snabbare uppkopplingen tryter. Sådana modem, och bärbara datorer med både 3g och 4g inbyggt, kommer istället att dyka upp under andra halvan av 2010.

Den tidiga 4G-lanseringen ska mest ses som en prestigegrej från Telias sida. Det märks inte minst på antalet tillgängliga modem, som vid lansering var runt 1 000 stycken. Men att modemen är så få att de är omöjliga att få tag i, rejält stora och klumpiga och att mottagningen är obefintlig utanför några koncentrerade punkter känns i det här läget inte så konstigt och på sikt ganska oviktigt.

Priset är förstås högt som med alla nya tekniker, men fram till sommaren får den som fått ett modem surfa med en symbolisk månadskostnad, och även låna ett 3g-modem utan kostnad. När de 3g-kompatibla modemen kommer ska du även kunna byta in dagens modem utan extra kostnad.

Om bara mottagning och kapacitet håller när kunderna blir fler är detta ett tungt hot mot dagens fasta bredbandsleverantörer, för visst är det betydligt smidigare att ha bredbandet inbyggt i datorn jämfört med att behöva hitta en fast anslutning.
Det här är en riktigt lovande början.


+
Hög hastighet

-
Dagens modem klarar inte 3g
Dålig täckning ännu

=
Det är först med 4g som vi kan börja ta mobilt bredband riktigt seriöst och Telias nät är en spännande försmak av framtiden.

BETYG
Prestanda: 9
Täckning: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 6
Prylfaktor: 9


Totalt: 7

Fakta

Pris: Modem 3 495 kr, abonnemang: 250 kr startavgift, 599 kr/månad (12 mån bindningstid)
Operatör: Telia, www.telia.se

Modem: Samsung GT-B3710 usb-dongel
Hastighet: 100 Mbit/s maxhastighet nedströms, 50 Mbit/s uppströms (faktisk hastighet 20-40 Mbit)
Överföringsband: 2,6 GHz