4G, eller LTE som är samlingsnamnet för det som på sikt ska ersätta 3g-nätet, är en het framtidsteknologi där Sverige ligger allra längst fram.

I december 2009 var Telia först ut i världen med att få ett kommersiellt tillgängligt nät. Huawei och Ericsson stod bakom själva tekniken, medan modemen levererades från Samsung.

För det var just modem det var frågan om, och som kommer att fortsätta vara det enda som kan koppla upp sig mot 4G-masterna under åtminstone 2010. Först framåt slutet av året kan vi räkna med att det presenteras mobiltelefoner med stöd för tekniken som sedan kan komma att släppas under nästa år.

25 städer under 2010

Vid lanseringen täckte 4g-nätet endast en del av Stockholms innerstad, med sammanlagt cirka 400 000 boende. Utbyggnaden rullar dock på i stadig takt och totalt 25 städer i Sverige kommer att ha tillgång till 4G innan året är slut. Samtidigt har Tele 2 och Telenor slagit sig ihop för att gemensamt bygga ett 4G-nät som ska lanseras någon gång under året. Ett samarbete som är betydligt mer sparsamt än Telias solospår, där utbyggnaden under 2010 beräknas kosta företaget ungefär en halv miljard kronor.

- Vi har sagt tredje kvartalet för övriga städer, säger Charlotte Züger som är kommunikationschef för mobila tjänster på Telia. Men vissa städer kommer att få tillgång till nätet tidigare.

Anledningen till att det just är modem och inte telefoner som denna gång får gå i täten för lanseringen av det nya mobila systemet är främst två skäl. Dels handlar LTE först och främst om snabb dataöverföring, något som vi kan dra nytta av betydligt bättre med hjälp av en bärbar dator än en mobiltelefon.

Dels beror det också på att LTE-tekniken i första hand är byggd för att bära datatrafik, vilket har haft den olyckliga nackdelen att röstsamtal är ganska knepiga att få till över nätet. De första mobilerna vi får se med någon form av 4g inbyggt kommer därför troligen att köra röstsamtal över 3g och gsm, medan den går in i 4g-läge för all typ av surf.

100 megabit mobilt

När Telia lanserade sitt nät i december förra året talades det om hastigheter mellan 20 till 80 megabit per sekund där mottagning fanns. I mitten av mars drog dock Telia upp den hastigheten till 100 megabit nedströms. I skrivande stund finns det bara en sändare med stöd för hastigheten och den sitter monterad på Telias huvudkontor på Stureplan i Stockholm. Som första utomstående blev vi dock inbjudna till Telias kontor för att få en demonstration av den högre hastigheten. Faktiskt visade det sig att vår testdator var för klent inställd för att ens komma upp i dessa hastigheter, eftersom Windows XPs TCP är för snålt inställd. På Telias testdator landade vi dock på överföringshastigheter strax under 90 megabit per sekund, vilket får ses som fullt godkänt då hundra megabit är den teoretiska maxhastigheten.

– Det mest fantastiska är dock inte hastigheten, säger Lars Åke Johansson på Telia som demonstrerar tjänsten för oss. Det är att du kan göra flera saker samtidigt utan att tappa hastighet på något av det du håller på med.

Dual mode

I dag finns bara omkring 1 000 4G-modem. En viktig punkt när det gäller att skapa bredare användning är att få fram modem som klarar att kommunicera både över 4g- och 3g-nätet; hamnar du utanför 4g-täckningen med de modem som finns idag är du körd.

Det här är givetvis på väg, och i sommar ska de första dual mode-modemen komma, som Huaweis dongel E398 som visades upp på Mobile World Congress-mässan i mars. Där fick vi också se en 4g-bestyckad minidator från Samsung. De kunder som redan hoppat på 4g-tåget kan då kostnadsfritt byta ut sina förstagenerationsmodem.

Det är också värt att nämna att månadsavgiften fram till sommaren ligger på fyra kronor (ordinarie pris är 599 kr/mån med 12 månaders bindningstid).