Den svenska Androidsajten Swedroid har gjort ett eget test av X10 och uppmärksammade också skärmens bristande prestanda, varpå kom fram till ungefär samma sak som vi även om de inte såg lika allvarligt på problemet. Skärmen reagerar helt enkelt inte i närheten lika snabbt som andra Androidmobiler.

Långsam frekvens

När Swedroid körde skärmtestprogrammet Input Benchmark märkte testaren att digitizern (enkelt förklarat hur snabbt skärmen uppfattar och omvandlar pekningar till data som luren kan förstå) låg på 27 Hertz medan övriga modeller ligger på 36-72 Hertz.

När vi gjorde samma test och jämförde med en HTC Hero och en HTC Legend (båda fick betyget nio när de testades) landade vi på 75 respektive 72 Hertz på dessa och 28 Hertz på X10, vilket inte ens är hälften så snabbt och definitivt en förklaring till varför skärmen inte hänger med och upplevs som trög.


Resultaten från input Benchmarks pektest på en X10 (vänster) och en HTC Legend (Höger)

Nu har Sony Ericssons Rikard Skogberg kommenterat X10 i företagets officiella blogg där han säger följande:
- Det finns ingen multitouch i X10. Jag kan även bekräfta att det inte enbart är relaterat till mjukvara utan även till hårdvaran.

Snabbskrivning undanbedes
Även om multi touch är behändigt när du surfar, använder kartprogram och som kontroll i vissa spel så är det en lite mer normal handling som kan drabbas av bristen på multitouch, och som definitivt förvärras av en sämre uppdateringshastighet.

Om du lärt dig skriva snabbt med ett skärmtangentbord slutar det nämligen med att skärmen missar bokstäver, bland annat på grund av att skärmen inte alls hänger med, men också för att du i vissa fall inte hunnit lyfta fingret från ena bokstaven innan du trycker på nästa.
Detta är något som skulle kunna lösas med den lite enklare tekniken dual touch, men inte heller det finns tillgängligt i X10 och ska enligt Rikard Skogberg inte dyka upp heller.

– Jag har inte fått någon bekräftelse på att den stödjer dual touch, så förvänta er endast single touch.

Här på M3 och Planet Mobile ser vi användarupplevelsen som en av de viktigaste egenskaperna hos en telefon, särskilt om den lägger sig i den allra högsta prisklassen för mobiltelefoner. Och medan hårdvaran i X10 i sig inte är långsam dras mycket av det intrycket ner av att vi måste trycka långsamt, eller upprepade gånger, för att få någon respons från skärmen.

Xperia X10 fick totalbetyget 5 när vi testade den under förra veckan.