Ipredlagen har trätt i kraft, ändå tankar svenskarna film och musik som aldrig förr. Skillnaden från tiden före Ipredlagen är att de flesta som är rädda om sin identitet använder sig av en vpn-tunnel eftersom de då blir anonyma.
Men vpn-tunnlar kan användas av alla som vill dölja sin identitet på Internet oavsett anledning. Du kan till exempel undvika att bli kartlagd av diverse företag och du kan använda det för att ta dig runt spärrar av diverse slag.
Tänk dock på att allt som annars är olagligt även är olagligt om du sitter i en vpn-tunnel. Och att ta sig förbi en blockering kan innebära att du bryter mot ett licensavtal på sajten.

Vem ser vad?
En ip-adress är lite som din dators hemadress. Alla prylar som kopplas upp på nätet tilldelas en ip-adress och när du surfar in på olika hemsidor registreras ditt ip av sidan. Det är exempelvis anledningen till att du inte kan se webb-tv hos diverse utländska aktörer, de ser din ip-adress och förstår att du inte är från företagets land.

Ip-adressen är kopplad till dig på så sätt att du får en viss kombination av siffror av din Internetleverantör som i sin tur håller koll på vilka sifferkombinationer de skickat till vem. Ip-adressen är alltså det som kan användas för att ta reda på vilket hem en viss dator tillhör.

Kopplar du istället upp datorn via en vpn-tjänst krypteras all trafik mellan dig och tjänsten. Du får en ny ip-adress som bara du och tjänsten vet om vilket gör att du blir anonym.

Det finns inget sätt att se vilken användare som sitter på en viss VPN-tunnel. Man kan därför inte se var i världen användaren sitter eftersom alla spår slutar hos oss, säger en av de ansvariga för vpntunnel.se.

Flashbacks talesperson säger ungefär samma sak:
- All din nätverkstrafik går via oss vilket gör att du blir anonym oavsett vilket program du använder. Tjänsten är även krypterad vilket gör den mycket säker. Man får en IP-adress som säger att man sitter i Sverige och det är praktiskt om du till exempel vill kunna se SVT Play när du är utomlands.

Har du hunnit fundera kring detta ett slag inser du snart att vpn-tjänsten sitter med samma information som din Internetleverantör satt på tidigare, alltså på din riktiga ip-adress. Sparas den ihop med den du blivit tilldelad går det alltså ändå att spåra dig. Det innebär att din vpn-leverantör inte får lagra dina trafikloggar för att det ska bli riktigt säkert. De seriösa företagen gör dock inte det.

- Om någon annan organisation eller individ önskar erhålla någon form av uppgifter angående abonnenter eller trafikdata kommer Flashback att vägra lämna ut dessa, säger en av de ansvariga för Flashbacks vpn-tjänst.

Ständig kamp

När du sysslar med saker som andra inte vill att du ska syssla med, exempelvis ser på strömmad webb-tv hos utländska aktörer, blir det genast lite problematiskt. Eftersom företagen ifråga vill blockera dig kommer de fortsätta arbeta för att du inte ska kunna nyttja deras tjänster.

Många tv-bolag har exempelvis på senare tid valt att spärra ip-adresser med okänd härkomst, diverse europeiska sådana samt de vanligaste gratis-vpn-tjänsterna. Därför finns det inga garantier för att allt du vill kunna göra faktiskt går att göra. Känner du dig osäker kan du höra efter med det vpn-företag du väljer. Vill du se utländsk webb-tv gäller det dessutom att de kan ge dig utländska ip-adresser, ofta får du nämligen en svensk sådan. Även här får du höra med vpn-tjänster hur det ligger till hos just dem.

Gratis-vpn-tjänster är sällan något att hänga i granen. Det finns nämligen två stora negativa utropstecken med dessa. Dels finns det inga garantier på att du verkligen blir anonym eller att de inte avlyssnar din trafik. Och dels sänker de ofta din surfhastighet, betalar du för 10 megabit i sekunden från din Internetleverantör kanske du inte ens får ut en tiondel av det med gratis-vpn igång.

- Man vet inte vilka som handhar gratistjänsten och hur de hanterar ens uppgifter. De kan ju även avlyssna trafiken, säger en av de ansvariga för vpntunnel.se.

Vågar du dig ändå på att skaffa en gratis-vpn-tjänst så är Hotspot Shield en av de mest kända. Tjänsten sänker som sagt din hastighet rejält, plus att du får en massa reklam i din webbläsare, men du betalar inte ett öre.

För att vara helt säker på att du verkligen fått ett nytt ip kan du surfa in på www.whatsmyip.org innan du slår på tjänsten. Längst upp ser du din ip-adress. När du startat din vpn uppdaterar du sidan och har du då fått ett nytt ip fungerar allt som det ska.

Tre betal-vpn-tjänster som funkar
Väljer du däremot att betala för din vpn-tjänst och dessutom en seriös sådan kan du än så länge vara lugn. Här är tre alternativ.

Flashback

Pris: 147 kronor för tre månader eller 430 kronor för ett helt år
Sajt: www.flashback.name
Kompatibilitet: Windows XP, Windows Vista, MacOSx, Linux
Övrigt: Inga hastighetsbegränsningar

PRQ

Pris: Från 75 kronor per månad beroende på hastighet och antal ip-adresser.
Sajt: www.prq.se/
Kompatibilitet: i.u
Övrigt: Dedikerade servrar, fasta ip-adresser

VPN-tunnel

Pris: 49 kronor för en månad, 540 kronor för ett helt år.
Sajt: www.vpntunnel.se
Kompatibilitet: Windows XP, Windows Vista, Mac OSx, Linux
Övrigt: Inga hastighetsbegränsningar