Boxee har två primära funktioner. Dels samlar programmet ihop alla dina datorers mediafiler (alltså musik, filmer och bilder) i ett enda gränssnitt där alla musikmappar ligger under musikmenyn och alla filmer under filmer och så vidare
Och dels är det en hel värld där du kan ta del av amerikanska serier, applikationer och annat skoj. Det här med amerikanska serier gäller dock bara om du bor i USA, även om det finns sätt att komma runt den begränsningen.

Slutligen kan du även knyta ihop programvaran med exempelvis ditt Facebook-konto, sedan kan du använda Boxee för att göra en himla massa socialt nätverkande som att exempelvis kolla in polarnas bilder.

Känd källkod

Eftersom Boxees programvara bygger på XBMC, som för övrigt är ett riktigt grymt mediacenter, är den delvis öppen källkod. Grunden är i alla fall det. Detta innebär i sin tur att programmet är gratis och fungerar med såväl Windows som Mac OSx och Linux, faktum är att det från början bara fanns till Mac men nu får alltså alla vara med och leka. Dock bör man vid användning ha i åtanke att Boxee än så länge bara finns i betaversion, det är alltså inte färdigutvecklat ännu.

Kan du leva med bristerna vi räknat upp, alternativt vet hur du tar dig runt dem, sitter du alltså, efter denna guide, med ett mediacenter som är riktigt trevligt att ha att göra med. Kan du inte det? Kika här så hittar du guider till andra mediacenter.

Kom igång med Boxee

Själva programmet hittar du på webbadressen Boxee.tv. Du skapar först ett konto och väljer sedan Downloads, därefter letar du upp ditt operativsystem i listan och klickar på det.

När du väl installerat programmet och startar det möts du av inloggningsskärmen. Där fyller du i det användarnamn och det lösenord du angav när du skapade ett konto på hemsidan.

När du är klar med detta kommer programmet att fråga dig om du vill kalibrera skärmen, det ska du göra om delar av programmets yta inte syns i bild. Behöver du inte ändra något kan du hoppa över det här steget och köra igång direkt med att lägga till dina mediamappar. Om du behöver det klickar du dig in och får upp två alternativ, du har Overscan och Aspect Ratio. Förstnämnda förminskar bilden olika mycket beroende på hur många procent du anger, sistnämnda ändrar storleksförhållandet mellan höjd och bredd.

Nu är det dags att lägga till de filmer, bilder och den musik du har i alla dina nätverksuppkopplade prylar, har du exempelvis Boxee på en mediadator kopplad till tv:n, musiken i en nätverkshårddisk i garderoben och filmerna i den stationära datorn i arbetsrummet kommer du få med alla filer ändå eftersom de finns på ditt hemmanätverk.

Vi börjar med att lägga till källor som inte finns på den dator du har Boxee på. Det gör du genom att klicka på backstegstangenten, den knapp du annars suddar bokstäver med i ditt skrivprogram, och välja Settings som känns igen på dess kugghjulssymbol.
Därefter klickar du på Media, välj Network Sources, fortsätt in på Add New Source och nu ska du se alla de nätverksenheter/utdelade mappar som du har på ditt hemmanätverk. Klicka dig vidare in i den mediamapp du är ute efter, tänker du lägga till bilder så välj bildmappen, tryck Add Source och kryssa i Photos under Media Type, det gör att de hamnar rätt i programmet sedan.

Klicka på play så får du se en kort guide över hur du lägger till nätverkskällor.

Här kan du även välja hur ofta programmet ska söka igenom mappen efter nyligen tillagda filer. Gör dina val och klicka Add. Om du klickar på backstegstangenten igen nu och väljer Photos denna gång kommer du se att du dels har en mapp för bilder som ligger i den dator du sitter vid samt en ny mapp som alltså är den du precis lade till.
Du får upprepa processen för varje mediatyp och för varje mapp du vill lägga till. När du är klar har du ett välsorterat bibliotek som innehåller alla filer du kan tänkas vilja komma åt i din hemmabioanläggning, till exempel kan du visa upp din bildsamling på tv:n eller lyssna på din musik i stereon.


Hitta rätt appar
Slutligen ska vi nu kort gå igenom några av funktionerna i programmet. Först ut har vi applikationerna, du kommer åt dem genom att trycka på backstegstangenten och välja Apps. Du hamnar i biblioteket My Apps men eftersom du inte lagt till några måste du nu klicka dig in i det vänstra menyalternativet App Library. Du får då upp de populäraste applikationerna men du kan även välja att sortera dem efter nyss tillagda, mediatyp och bokstavsordning. När du hittar en du vill ha markerar du den och trycker Enter. Nu ser du att du kan välja att lägga till den, Add to my apps, och även att göra en genväg till den på backstegsmenyn, Add shortcut.

Klicka på play för att få en kort guidad tur i applikationsgränssnittet.

Bland applikationerna hittar du även de appar som krävs för att du ska komma åt dina sociala nätverk som Facebook, Flickr och liknande. Du får surfa runt bland applikationerna själv och välja ut vilka just du vill ha, men ett exempel är Facebook Photos som ger dig tillgång till alla dina vänners bilder uppradade efter personernas namn.
Alla dessa applikationer kräver dock att du loggar in på ditt konto en gång av säkerhetsskäl.

En annan funktion är Queue. Det är, som namnet antyder, ett kösystem där du kan lägga till filmklipp och annat du vill se men inte hinner med just nu. Klickar du dig in på exempelvis ett filmklipp från Youtube finns det en stjärna med ett plustecken på, Add to queue, väljer du det hamnar filmklippet överst på Homeskärmen. Home når du igen enklast genom att trycka backsteg och därefter enter.


Boxen vi inte har
Som vi nämnt tidigare snålar amerikanerna på materialet till oss européer, vi kan till exempel inte se deras tv-serier. Men det är inte det enda som det snålas med. Du som bor i USA kan även få tag på Boxee-boxen vilket vi här i norden inte kan. Boxen är helt enkelt en mediaspelare utvecklad av företaget ifråga ihop med D-Link, mjukvaran är Boxees egen. Tanken är att du ska ha den stående i din mediabänk och den ska således vara dedikerad för att spela upp dina filmer, bilder och din musik i din hemmabio så att du slipper avvara en dator för ändamålet. När M3 undersökte den under prylmässan CES i början av året blev den hyllad av hela redaktionen, det känns med andra ord lite surt att USA får ensamrätt.
Lite tråkigt är det också att det inte finns några officiella plugins till svenska tv-kanaler. Det väntar vi ivrigt på.

Det finns som du ser saker att anmärka på. Men samtidigt är det ett riktigt bra gränssnitt som du kan styra med såväl mus som bara tangentbord vilket gör det idealiskt för tv-bänken. Äger du en Iphone eller en Ipod Touch finns det dessutom en officiell applikation till dem som gör att du kan styra programmet från soffan. Äger du en mobiltelefon med operativsystemet Android, exempelvis Htc Hero eller Samsung Galaxy, finns det inofficiella applikationer i Android Market som gör precis samma sak. Du slipper med andra ord tangentbordet och musen i så fall.

Det är smidigt att navigera runt i och har roliga funktioner. Nu väntar vi bara på att få se Svt Play och resten av on demand-tjänsterna i applikationsutbudet.