Den 8 april presenterades Iphone OS 4, som innehåller ett hundratal nyheter för användare och 1 500 nya utvecklarverktyg. Utvecklarkitet släpptes samma dag. I sommar kommer operativet att dyka upp till Iphone 3GS (och den nya Iphone-versionen, som ska lanseras i juni) och Ipod Touch, medan Ipad får uppdateringen i höst. Det är osäkert om 4.0 alls kommer att släppas till första generationens Iphone och Iphone 3G-ägare får leva med en bantad version.

Här har vi listat de viktigaste nyheterna, som vi ser det.

1. Multitasking. Det här skulle förstås kunna placeras på platserna 1, 2, 3, 4 och 5, så mycket har vi längtat. ”Vi är inte först med multitasking, men vi kommer att vara bäst” sade en sedvanligt självsäker Steve Jobs. Utvecklarna får tillgång till ett antal nya utvecklingsverktyg, så stödet kommer att finnas även för tredjepartsprogram. Äntligen kan vi lyssna på Spotify och mejla samtidigt!
Du kommer att komma åt listan på program som är igång genom att dubbelklicka på hem-knappen.

2. Game Center. En viktig del i Apples ambition att lansera Iphone och Ipod Touch som den tyngsta handhållna spelplattformen. Det är ett socialt spelnätverk som verkar vara uppbyggt ungefär som Xbox Live, komplett med topplistor, achievements, och mötesplatser för multiplayer-sugna.

3. Ibooks. Bokbutiken som är ett av huvudnumren i Ipad kommer även att finnas i Iphone och Ipod Touch i och med det nya operativsystemet. Det går också att föra över köpta böcker mellan en Ipad och en Iphone/Ipod Touch.

4. Nya startskärmen. Tidigare Iphones har som bekant haft en begränsning till 180 appar på startskärmen. Nu är det irritationsmomentet historia. I OS 4.0 kan du lägga dina appar i mappar som visas upp på startskärmen. En kanske mindre viktig, men ofta efterlyst nyhet, är möjligheten att lägga in egna bakgrundsbilder i startskärmen.

5. Iphone-kameran utrustas med 5x digital zoom. En funktion som kanske inte känns särskilt användbar i dagens modell. Men vi tycker att det är spännande ändå, då det är en indikation på en rejäl uppdatering av kameran i nästa generations Iphone. Bara att börja räkna ner till juni, då…