Vårt test, och efterföljande artiklar (nr 1, nr 2) har väckt mycket uppmärksamhet och upprört många. För att bemöta de vanligaste frågeställningarna har vi dels sammanställt en FAQ med de vanligaste frågorna och klagomålen och dels tagit in en tredje version av telefonen direkt från en operatör. När vi testade telefonen första gången trodde vi, vilket vi tidigare berättat, att vi fått in ett måndagsexemplar och tog in ett nytt från Sony Ericsson. X10 nummer tre har vi däremot inte tagit från Sony Ericsson, utan hämtat in ett retailexemplar från mobiloperatören Tre. Detta är något vi aldrig tidigare gjort i M3:s historia, utan det är först nu som det behövts.

Dessutom har vi benchmark-testat både version två av den X10 som Sony Ericsson skickat in, butiksversionen av X10 samt HTC Hero, HTC Legend och Huawei U8220. Alla telefoner har testats med simkort i, ett Class 2 micro sd-kort på åtta gigabyte, och direkt från uppstartat läge (efter ett par ögonblick att fullständigt starta telefonen så klart). Det intressanta är att den sista X10 som Sony Ericsson skickade till oss faktiskt spöar butiksversionen av X10 i nästan samtliga fall.
Filen finns att ladda ner högst upp i spalten till höger

”X10 är inte alls seg”
Först och främst skulle vi än en gång vilja förtydliga en sak: Det är inte telefonen i sig som är seg utan det är skärmen som är det.
Om det beror på att skärmen uppdateras långsamt eller något annat är inget vi med säkerhet vet, utan det enda vi kunnat påvisa är att skärmen avläser fingertryckningar betydligt långsammare än konkurrenterna.

För att gå in på det i detalj kan vi säga att skärmens avläsningshastighet inte är hela historien. Många gånger får vi både en taktil feedback och blinkning på skärmen som anger att tryck har registrerats, men sedan händer ingenting. Således verkar det i många fall vara skärmen som reagerar, men att omvandla det till ett kommando som faktiskt gör något går inte lika bra. Detta händer oavsett i vilken app vi befinner oss eller vad vi trycker på och uppstår mellan tummen och pekfingret var fjärde eller femte gång vi trycker på något.

Samma sak gäller scroll i vilket program som helst vi testar. Var fjärde eller femte gång vi drar fingret över skärmen hinner vi ofta dra det någon centimeter innan rörelsen faktiskt översätts till något på skärmen. Båda dessa fenomen uppstår inte alltid som sagt, men tillräckligt ofta för att utgöra ett irritationsmoment.

När det kommer till tangentbordet återfinns ett antal problem oavsett om vi kör stående eller liggande tangentbord och oavsett om vi skriver en adress i webbläsaren, skriver ett mail, ett sms eller helt enkelt använder oss av skärmtangentbordet på något sätt. Först och främst har skärmen problem att ta emot tryck mot kanterna, vilket gör att bokstäverna längst ut ofta inte registreras i texten. Samtidigt har telefonen problem att registrera tryckningar omedelbart efter att vi växlat mellan versaler och gemener eller när vi växlar mellan bokstäver och siffror/tecken. Vidare gissar vi på att det är Sony Ericssons inbyggda intelligenta ordbok som slöar ner en del när den ska leta fram ordförslag, vilket i sin tur gör att tecken inte registreras. På en tio ord lång mening handlar det om tre-fyra ord som helt enkelt saknar en bokstav varpå vi måste stega oss tillbaka och redigera.

Det finns dock två lösningar på detta. Den första är att använda telefonen långsamt, låter vi telefonen jobba samtidigt som vi i lugn takt skriver in saker är det aldrig något problem, utöver det faktum att vi måste dra ner arbetshastigheten rejält jämfört med i stort sett vilken pekskärmslur som helst, vilket inte känns rimligt för en ”flaggskeppsmodell”.

Steg nummer två är skärmskyddet. Även om telefonen levereras med ett löst skärmskydd och den sedvanliga skyddsplasten över skärmen som alla telefoner kommer med finns det en förmonterad skyddsfilm som både är ganska knepig att upptäcka och att få av. Sony Ericsson har inte satt dit en sådan för att det är skoj, utan med den avryckt löper du garanterat större risk att ha en rejält repig skärm efter någon veckas normalt användande. Men med skyddsplasten borta känns precisionen marginellt bättre, även om många av skärmens problem kvarstår (om än i aningen mindre omfattning). En repig skärm på en telefon du måste använda långsamt är helt enkelt inte något som vi kan godkänna hos en telefon som är så pass dyr som den här. Till och med den billigaste Androidtelefonen vi testat, Huawei U8220, uppvisade inte några problem av det här slaget, även om den givetvis kan lagga rätt hårt vid skrivning (i likhet med många andra Androidlurar). Men där kändes i alla fall skärmen som en sammankopplad del med både mjukvaran och resten av hårdvaran.

”I er film om telefonens seghet syns det att ni laddar ned saker i bakgrunden, det segar ju ner telefonen.”
Det stämmer att det är saker som laddas ner i bakgrunden, nämligen två hämtningar från Timescape, i det här fallet Facebook och Twitter. Hade vi haft Picasa registrerat på telefonen hade även den dykt upp som en nedladdningspil i statusfältet. Detta är en nedladdning som drar igång varje gång du startar Timescape trots att du kanske ha ställt in hämtningsfrekvensen till ”aldrig”, något alla våra versioner av telefonen stått inställda på för att snabba upp och spara batteri.

”Ni är köpta av Apple/HTC/Google/valfritt företag”
Vi har ett uppdrag och det är gentemot våra läsare. Skulle vi på något sätt kompromissa med det förtroendet våra läsare gett oss skulle vi inte finnas kvar. Självklart har vi annonsintäkter, de står för en tredjedel av våra intäkter. Resterande två tredjedelar står våra läsare för i form av prenumerationer och lösnummerförsäljning. Om någon på riktigt trodde att vi kunde köpas skulle vi inte ha varken läsare eller annonsörer. M3 har funnits sedan 2001 och går bättre än någonsin, tack vare våra läsare. Vi vill självklart vara framgångsrika i vår annonsförsäljning, men det påverkar aldrig, aldrig, aldrig vårt redaktionella innehåll.

”Ni har testat måndagsexemplar av telefonen”
Alla kan ha oturen att få måndagsexemplar när de skaffar en ny telefon, eller pryl över huvud taget för den delen, så även vi som testar dem. Just av den anledningen tog vi in ett till exemplar från Sony Ericsson, som uppvisade samma beteende som den första telefonen. Med vårt tredje exemplar, som är det som säljs i butik, upplever vi exakt samma problem som med de andra två.

Det är fullt möjligt att vi kan ha haft en astronomisk otur och fått in tre stycken måndagsexemplar, men något sådant är knappast troligt om det rör sig om en normal felfrekvens.

Något annat som dock bör tas i beräkning är att Sony Ericsson under de senaste åren inte direkt gjort sig kända för att ha buggfria telefoner. P990, P1i, Xperia X1 och nu senast Satio är flaggskeppsmodeller som alla har gjort sig kända för märklig buggar och en hög returfrekvens för reparation. Vår systertidning Pc För Alla publicerade för snart ett år sedan en artikel om returfrekvensen för just Sony Ericssons telefoner och även om företaget sagt att de bättrat sig finns fortfarande sannolikheten att de levererar betydligt fler måndagsexemplar än andra tillverkare. Något som i så fall inte bara drabbar oss som testar mobiler, utan även er konsumenter.

”M3 är inte kompetenta och vet inte hur telefonen ska testas”
Vi har testat hundratals mobiltelefoner genom åren och vi har stenkoll på vad man måste tänka på innan och under ett test. Vi snabbtestar inte produkter (om inte detta anges tydligt, och i så fall delar vi inte ut betyg) utan bakom varje test vi publicerar ligger tidsödande metodiskt arbete. Varje text korrläses sedan dessutom av minst två personer, både för språkmässig koll och för att upptäcka eventuella konstigheter i betygsättning eller tekniska missförstånd. Sedan är naturligtvis en del av bedömningen subjektiv, något som gäller de flesta av våra bevakningsområden.

”Hur kan telefonen få snittbetyget 5 när delbetygen säger något annat?”
Totalbetyget vi delar ut är inte ett snittbetyg. Dels beror det på att olika delbetyg väger olika tungt i vår bedömning av en produkt och dels på att det ofta finns flera saker som påverkar helhetsbedömningen som inte går rakt in i något av de utvalda delbetygen. En telefon kan exempelvis ha grymt många funktioner och vara lätt att använda, supersnygg och samtidigt riktigt billig. Men om den samtidigt är buggig och hänger sig titt som tätt kan vi ändå inte dela ut ett toppbetyg även om flertalet av delbetygen i ett sådant fall blir höga.

För att bena ut delbetygen än mer detaljerat följer här en redovisning:

Form/design: 8
X10 är plastig, men samtidigt är det något som toppklasslurar från många andra företag har varit under flera år för att förbättra mottagningen för alla sändare och mottagare i luren. I övrigt gillar vi designen skarpt, därav betyget.

Ergonomi: 6
X10 är dess skärm, inget snack om den saken. Samtidigt blir det en ergonomi- och bekvämlighetsfråga när vi inte kan hantera hela telefonen med en hand då fingrarna fysiskt inte når hela skärmytan. Då måste det till tvåhandsfattning i nästan alla lägen, vilket inte är speciellt smidigt. De gånger du ger dig tusan på att använda en hand blir det ganska snabbt obekvämt för fingrarna eftersom de hela tiden måste sträckas ut samtidigt som telefonen ska hållas i ett fast grepp.

Ljudkvalitet: 8
Även om vi vill ha lite mer bas via en Equalizer är ljudkvaliteten från såväl samtal som musikuppspelning riktigt bra.

Bildkvalitet: 8
Bildkvalitet åsyftar enbart till hur telefonens kamera presterar och inte till skärmen. Kameran är bättre än i någon Androidtelefon hittills, å andra sidan har den inte speciellt mycket konkurrens på det området.

Funktioner: 6
X10 har en stor skärm och en halvfet kamera, men sedan då? I och med att vi inte ser någon större poäng i Timescape kan den inte plocka poäng för mjukvarufunktioner och vi räknar inte direkt en snabb processor som en av telefonens funktioner. Fm-radio finns via headsetet, men radio har de flesta inbyggt på ett eller annat sätt. Var är fm-sändaren istället? Eller varför finns inte Remote Play-funktion till Playstation 3 inbyggt? Det gick ju bra med Aino för ett halvår sedan. Apropå Aino borde det väl finnas DLNA-funktionalitet inbyggd? Även här kan skärmen komma in, för det känns inte speciellt 2010 att sälja en telefon där det inte ens i hårdvaran finns stöd för registrering av två fingrar på en skärm. Betyget 6 är bra, men inte strålande om vi väger in prisklassen.

Användarvänlighet: 3
Det är inget fel på Android och det är inget användarvänlighetsfel på varken Timescape eller Mediascape. Däremot dras användarvänligheten ner rejält av att skärmen inte reagerar som den ska. Att vi måste gå tillbaka och redigera mängder av ord som tappat bokstäver när vi exempelvis skriver ett mejl är helt absurt och det är knappast användarvänlighet att behöva trycka flera gånger på en skärmknapp innan det händer något. Användarvänligheten är användarupplevelsen och när vi drar oss för att skriva saker på en telefon eller drar oss för att använda telefonen i många lägen (där den istället ska bjuda in till användning) är helt galet.

Prisvärde: 5
Den är dyr, det vet vi redan. Prislappen motiveras av skärmen, kameran och processorn. För det här priset kan vi dock förvänta oss en telefon av yppersta toppklass, vilket det här inte är. Skärmen är givetvis det största problemet, men sedan får vi också väga in att det är en föråldrad version av Android under skalet (även om Sony Ericsson plockat in rejält många funktioner från 2.x) och att vi inte ser speciellt mycket poäng i att skaffa X10 framför en annan Androidtelefon som faktiskt fungerar mycket bättre till ett lägre pris.

”M3 är opatriotiska som sågar Sony Ericsson”
Varför skulle vi vara det? Eller snarare - varför måste vi skriva bra om ett företag bara för att halva firman råkar ägas av ett svenskt företag? Att skriva bra om en telefon bara för att den tillhör ett visst märke eller kommer ifrån ett visst land kan respektive företags interna tidning ägna sig åt. På M3 struntar vi fullständigt i vilket företag som står bakom en produkt eller vilket land företaget har sitt huvudkontor i. M3 gör tester för våra läsare för att de ska kunna avgöra om produkten är något de ska köpa eller inte.

”Ni har testat en gammal version av mjukvaran”
När det gäller förhandsexemplar är det mycket vanligt att mjukvaran uppdateras in i det sista för att du som slutkonsument ska få en så bra telefon som möjligt. Därför är det inte helt osannolikt att vi fått ett tidigt exemplar av telefonen, vilket gjorde att vi jämförde mjukvaruversionerna i Sony Ericssons andra skickade exemplar med butiksexemplaret som vi fick in från Tre. Vilket gav följande resultat:

Som synes är det exakt samma version av allt i de båda telefonerna. Det som kommit upp till diskussion är att det tydligen ska finnas en senare version av basbandet (1.0.16), men uppenbarligen är det den äldre versionen som även sitter i de exemplar som säljs i butik.

”M3 gillar inte Sony Ericsson”
Vi tycker illa om telefoner som inte fungerar som de borde och därmed inte ger den användarupplevelse som förväntas. Om vi tittar på tester av Sony Ericssons telefoner under det senaste året har de i allmänhet fått ganska bra betyg.

Vivaz (filmar i HD, men har ett tillkrånglat gränssnitt): 6
Jalou (Risig budgetlur med lustig design): 3
Yari (billig spelmobil): 6
Xperia X2 (Windowsmobil med utskjutbart tangentbord): 7
Aino (Mediamobil med pekskärm och numerisk knappsats): 8 M3 Rekommenderar
Satio (Pekskärmslur med mobil värstingkamera): 8 M3 Rekommenderar
C901 (Semibillig allt i allotelefon): 6
W995 (mediatelefon med filmtjänst): 8 M3 Rekommenderar

Som synes handlar det om en sågning, tre lurar som fått betyget 8 och därmed utmärkelsen M3 Rekommenderar samt en skara med 6 eller 7 i betyg, vilket enligt M3s betygsskala innebär ”bra” respektive ”mycket bra”. Att vi skulle ha någon form av personligt agg mot ett företag skulle inte generera dessa betyg.

”Timescape och Mediascape är inte alls dåligt, ni har fel”
Vi nämnde redan i recensionen av X10 att det säkert kan finnas användare som uppskattar de båda apparna Timescape och Mediascape, medan vi ser en hel del förbättringsmöjligheter. Oändlighetsknappen som syns i båda apparna är en riktigt kul funktion som tyvärr ofta inte leder någonstans. Mediascape är visserligen ett helt okej mediagränssnitt, men vår subjektiva bedömning är att det inte ger något direkt mervärde. Timescape följer samma mall, där idén är fantastisk men om vi jämför med exempelvis HTC Sense till samma operativsystem så känns Timescape ganska knöligt och påklistrat. Att Timescape dessutom saknar funktioner för att exempelvis kommentera eller gilla Facebookposter eller att klicka på en länk i Twitter utan istället länkar iväg till webbläsaren och de båda tjänsternas respektive sida känns inte helt genomtänkt.

Andra alternativ
Avslutningsvis vill vi visa på fem andra telefoner, både med Android och andra operativsystem och från olika tillverkare, i ungefär samma prisklass som vi ser som fullgoda alternativ till X10 och där vi inte alls upplever att skärmens seghet förstör användarupplevelsen.

Apple Iphone 3G S.
Betyg: 8
Att vi rekommenderar den innebär inte alls att vi är köpta, vad som gör telefonen bra har sagts tillräckligt många gånger för att inte behöva en närmare presentation. För att återknyta till X10 så har dock Iphone det absolut bästa och mest laggfria tangentbordet vi testat på en telefon. Det kan fortfarande bugga och av någon anledning får du inte börja en mening med bokstaven X, men det finns fortfarande ingen telefon med skärm-qwerty som slagit den.

Nokia N900
Betyg: 8
Pris: 5 595 kr
Android avskrivs ofta som för nördigt, men det är inget jämfört med N900 och dess Maemo-operativ. Det här är inte en telefon för alla, utan för de som mer eller mindre vill ha en dator på fickan och är beredda på att luren beter sig mer som en dator än en klassisk smartphone. Som en mobil dator är den dock en riktigt bra och kompetent maskin.

HTC Legend
Betyg: 9
Pris: 4 395 kr
I skrivande stund har vi inte fått in den kralligare HTC Desire, men lillebror Legend står sig ändå bra. Med en unibody i aluminium har den utan tvekan den bästa byggkvaliteten vi sett hos en telefon någonsin och den känns verkligen dyr och exklusiv utan att för den sakens skull vara det. Den lite klenare processorn märks stundtals vid vanlig användning, men för att ha HTC Sense lagt över Android fungerar den fortfarande sjukt snabbt.

Google Nexus One
Betyg: 8
Pris: 6 990 kr (cirkapris då den beställs från USA även av svenska återförsäljare)
Egentligen en HTC Desire utan Sense, men det är fortfarande en av de bästa Androidtelefoner som gjorts. Den 3,7 tum stora oled-skärmen känns inte direkt mindre än X10, men ser helt vansinnigt mycket bättre ut. Nackdelen är fortfarande att du måste beställa den från USA, men vänta ett par veckor så kan du skaffa en HTC Desire som i mångt och mycket är exakt samma telefon.

HTC HD2
Betyg: 8
Pris: 5 995 kr
Windows Phone är ett utskrattat och ofta dissat operativsystem och HTC:s Sense-skal är det enda som gjort det användbart under de senaste åren. Samma processor under skalet som Nexus One och X10 och den första riktigt snabba och roliga Windowstelefonen som har gjorts.