När Apple visade upp Ipad tidigare i år hade en hel del detaljer redan läckt ut och det är tydligt att tillverkaren jobbat väldigt länge på konceptet. Och den stora frågan är naturligtvis om tiden är mogen för surfplattan, det är ju inte första gången vi ser en pekskärmsdator. Men Ipad är inte lik någon annan lösning vi sett förut, den känns närmast som en gigantisk Ipod Touch.


Lås. Med den här knappen kan du låsa Ipad till horisontellt eller vertikalt läge.

Grym skärm
Det första som slår oss när vi startar upp Ipaden är den fenomenala skärmen. Färgerna är riktigt fina och bilden är mycket kontrastrik med god svärta. Ljusstyrkan går att dra upp ordentligt och det är en fröjd att läsa text på plattan samtidigt som film ser riktigt bra ut. Responsen är lika bra som på en Iphone, det vill säga helt fenomenal. Ipad är dessutom riktigt rapp och det är grymt smidigt att surfa i landskapsläge med 1024 pixlars bredd utan att behöva zooma i sidor. I alla fall tills du dyker på en sajt som använder Flash, något Apple envist vägrar att stödja.

Vid leverans är vår amerikanska Ipad relativt tom men det fungerar alldeles utmärkt att handla program och spel i App Store med ett svenskt Ituneskonto. Men du måste göra det i datorn. Inte lika smidigt som att tanka hem appar direkt i Ipaden men alternativet är att registrera ett amerikanskt konto. För att göra det krävs antingen ett amerikanskt kreditkort eller en Voucher för amerikanska Itunes store. Vi lyckades dock snabbt bränna några hundralappar på nya Ipad-anpassade appar och även tanka över våra befintliga Iphone-appar till Ipaden.

Apparna gör Ipaden

Visst låter det bra med en bred bas på över 150 000 Iphone-appar som ligger redo att tanka och som redan fungerar på Ipad? Tyvärr är de flesta inte lika roliga när du skalar upp dem, endast ett fåtal kändes ens okej att använda då till och med text i apparna uppskalas som bitmap-bilder. Att använda Ipad-anpassade appar är dock överlag riktigt trevligt.


Tillbehörsvänlig. Apple är smarta och kör samma kontakt som på Iphone och Ipod.

Vi har ju redan vant oss vid konceptet i nya pekskärmsmobiler och att ha samma enkelhet på en 9,7 tum stor knivskarp skärm är helt underbart. För att inte tala om att spela på Ipad. Alla som fick testköra bilspel på Ipaden var helt sålda på konceptet och Nintendo och Sony lär få det ännu tuffare framöver med att hålla liv i sina portabla spelmaskiner.
En annan riktig killer-app är bildvisningen, när vi synkar över vårt Iphotoarkiv får vi över bilderna indelade i händelser, platser och ansikten, precis som på datorn (läs: på en Mac…). Bara bildvisningsfunktionen gör att köpsuget infinner sig. Sedan är det riktigt behändigt med en fet kalendervy och en mailbox på 9,7 tum också.

Kameran saknas

Hur är då Ipaden som arbetsredskap? Tangentbordet fungerar förvånansvärt bra att skriva på, det stora problemet är egentligen placeringen. I knät när du sitter i soffan och slösurfar funkar det kanon, med Ipad liggande på ett bord är det inte lika kul. Här hoppas vi på att tredjepartstillverkarna sätter fart och tar fram ett gäng fyndiga tillbehör. Det finns redan nu flera applikationer för att jobba med de vanligaste officedokumenten och när vi väl får multitasking (i höst, enligt Apple) tror vi att många kommer att föredra en Ipad framför en gammal minidator. I dagsläget är dock begränsningen med att inte kunna köra exempelvis webbläsare och ordbehandlingsprogram samtidigt ett stort minus för den som vill sitta och jobba med Ipaden.

Ett annat minus, som blir knöligare att komma runt, är att Ipad saknar kamera. Det här hade annars varit en utmärkt platta för videochat med Skype. Positivt är dock batteritiden som är otroligt bra. Trots att vi använde Ipaden nästan konstant, och belastade den hårt med både spel och filmvisning, hade vi en hel del kräm kvar i batteriet efter cirka åtta timmars användning. Angiven batteritid på tio timmar (under hård belastning) är med andra ord ingen överdrift.

Den stora frågan är om Ipad kommer att bli den revolutionerande produkt som exempelvis Iphone blev, och vi tror att den har goda förutsättningar att röra om ordentligt i datorgrytan. Inte bara för att Apple släpper Ipad, PC-konkurrenterna står i startgroparna med liknande modeller så det är troligt att hela branschen kommer att göra allt för att en helt ny produktkategori skall växa fram lagom till julhandeln.
Och som alternativ till en minidator, eller till en lätt bärbar du har och soffsurfar med, är Ipad riktigt bra, i alla fall när den får multitasking i uppdateringen i höst.

Det är alltså ingen panik att lägga en beställning på en amerikansk version, men hög tid att börja spara tills paddan kommer till Sverige någon gång i sommar eller i höst (lanseringsdatum är inte spikat ännu). För du kommer garanterat att vilja ha en när du väl får möjlighet att klämma på den. Även om du inte riktigt vet varför…

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Skärmen
Extremt användarvänlig
Programutbudet
Batteritiden

-
Ingen kamera
Ingen multitasking (ännu)
Saknar stöd för flash

=
Trots sina brister är Ipad en extremt cool pryl som väcker enormt habegär och som har goda förutsättningar att förändra vårt sätt att använda datorer i framtiden.

BETYG
Form/design: 9
Prestanda: 8
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 10
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 599 dollar (32 GB, import)
Tillverkare: Apple, www.apple.se

Bildskärm: 9,7 tum (1027x768), LED-belyst IPS-panel med 132 ppi
Inbyggt minne: 16/32/64 GB
Processor: 1 GHz Apple A4
Nätverk: Wifi (802.11n), bluetooth 2.1
Anslutningar: Hörlursutgång, dockningskontakt
Mått: 190x243x13 mm
Vikt: 680 g (730 g för 3g-modellen)
Övrigt: A-GPS, Digitalt kompass, ljussensor, accelerometer